Søt gjærbakst

Hjemmelaget Donuts

Dagens oppskrift er supergode hjemmelaget donuts. Disse er overraskende enkle å lage, og fine å dekorere med ulike toppinger. Jeg lage disse godbitene til middagsselskap forrige uke, og de falt i god smak. En fin liten treat å gi til noen du er glad i. Fyll og topping kan varieres i det uendelige. Du kan lage berlinerboller, eller fylle med krem. Toppe med ulike typer sjokolader eller karamell. Ha en super helg dere.

Hjemmelaget Donuts: Oppskrift fra godt.no
100 gram smør
2 dl melk
50 gjær
4 egg
2 teskjee vaniljesukker
1 teskjee bakepulver
600 gram hvetemel
250 gram sjokolade + ulike strøssel til topping.

1.Smelt smør,tilsett melk. Varm til væsken er ca.35-37 grader. Bland etter gjæren.
2. Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett væsken. Elt deigen godt i ca. 10-15 minutter.
3. Sett deigen på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse.
4. Ha godt med mel på kjøkkenbordet og Kjevl deigen ut 2 cm tykkelse. Jeg bruker en donut utsikker(fåes kjøpt på kitchen) ellers kan du bruke en rund kakeutstikker og en sprøytetipp(baksiden) for å lage stor og liten sirkel. La dem heve i ca. 15 minutter.
7. Varm olje til omtrent 165 grader i en frityrgryte/tykkbundet gryte. Det holder å fylle med 5 cm opp. Løft 2-3 kaker om gangen i gryten og stek dem gylden i oljen. dette går fort, så pass på å snu dem med engang undersiden er gylden.
6. La donutene renne av seg på kjøkkenpapir. Om du ønsker sukkerd onuts rull dem rett i en skål sukker.
 

7. Jeg smeltet 250 gram sjokolade over vannbad. Dyppet hver i sjokolade og hadde over ulike strøssel. Supergodt og dekorerende. Donuts smaker best ferske, kjempefine å ha med i besøk eller gi som en liten treat til en god venn.



 

Kanelfletter

Helgen er rett rundt hjørnet og jeg gleder meg skikkelig til frihelg. Uken har flydd forbi med masse jobb, trening og kos. Jeg har snart klokket inn 5 treningsøkter og er strålende fornøyd med det! Det er godt å komme tilbake i gode rutiner etter julen. I helgen bruker jeg å bake. Hvem elsker vel ikke gjærbakst med kanel og sukker? Disse flettene faller i smak hos alle! Bollene egner seg godt til frysing, fint å ha på lur om du får gjester eller ikke har tid til å bake. Ønsker alle en superfin helg.

Oppskrift ca. 20 kanelfletter:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjæren i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strålen mens maskinen går på lav hastighet. Øk hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Brett deigen over på langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett før toppen. Kutter deretter hver strimle i to(se bilde) slik at du kan tvinne deigen sammen på hver side..

7. Bind sammen hver stang. Jeg klemmer hver ende godt mot hverandre.
8. La dem etterheve i 30 minutter.

9. Pensle med egg og dryss over perlesukker om du har. Stek på 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjøl deretter på rist.


Server varme med en kopp kaffe. Disse smelter i munnen. Fersk gjærbakst er en vinner i alle besøk.

 

Luftige Kanelstengre

Oppskriften på disse saftige kanelstengrene har blitt etterspurt. Jeg koste meg med søndagsbaksten for en stund siden og hadde lyst å prøve ut noe nytt. Deilige stengre med sitronglasur. Yum! Selv om jeg jobber i bakeri, synes jeg det er ekstra koselig å lage gjærbakst hjemme. Mitt beste tips er å la deigen elte lenge nok og god hevetid= luftig og stor bakst. Disse er supre å ha med på tur eller nyte med en kopp kaffe.

Oppskrift ca. 20 kanelstengre:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjæren i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strålen mens maskinen går på lav hastighet. Øk hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Brett deigen over på langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett før toppen, slik at du kan tvinne deigen sammen. Ellers kan du bare tvinne lange strengre slik som på bilde. Alle mine ble ikke like fine, men den har sin sjarm det også. 
8. La dem etterheve i 30 minutter.
9. Pensle med egg. Stek på 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjøl deretter på rist.

Jeg synes det er ekstra godt med litt sitronglasur over. Jeg blander sammen litt melis,en skvett sitronsaft og litt vann i en skål. Bruk en gaffel eller skje å dekorer kanelstengrene(husk de må være avkjølte). Server med en kopp kaffe. mmm.

Boller fylt med blåbær og cream fraiche

Gjærbakst synes jeg er utrolig kjekt å bake. Jeg laget denne saftige varianten som er en blanding mellom syrlig og søtt. Boller fylt med cream fraiche og blåbær. Skikkelig høstkos. Mitt beste tips er å la deigen elte lenge og la bolledeigen få gode hevetid. Det krever litt tid, men til gjengjeld får du saftig og luftige boller.

Oppskrift Blåbærboller med cream fraiche ca. 10-14 stk:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter.
1 boks cream fraiche.
Bær. Jeg målte ikke nøyaktig ca. En halv pose frosne blåbær.
Egg til penslig. 

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60-90 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord. Form 14 like store boller. La dem heve i ca.30 minutter.
7. Press bollene flate med kant, slik som på bilde. Press godt ned i midten. Fyll med cream fraiche. Enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke en sprøytepose.

8. Pensle med egg og strø over sukker. Stek på 200 grader i ca. 8-10 minutter. Bollene skal være gylden.

Avkjøl på rist.

Server med en god kopp kaffe. Disse bollene er ypperlig å fryse.


 

Hjemmelaget skoleboller

Det er vår i luften og da smaker det ekstra godt med saftige skoleboller.God gjærbakst krever god hevetid og litt ekstra tålmodighet, men til gjengjeld får du et supergodt resultat. Bollene kan nytes på tur eller i solveggen hjemme.
Jeg kjenner jeg gleder meg masse til å løpe lange turer ute og nyte at det blir mange lyse kvelder framover. Det gir lykkefølelse hos meg! Slå til med skoleboller til venner og familie i helgen. Disse går ned på høykant! God helg.

Oppskrift ca. 20 skoleboller:
1 kg hvetemel + til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
3 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Egg til pensling
Melis og kokos til topping.

Vaniljekrem(oppskrift fra God brød kokebok)
Del 1:
4 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
Frøene fra 1 vaniljestang(kan sløyves, da blir det en salgs eggekrem uten vaniljesmak)
Del 2:
1 dl melk
1 egg
35 gram maisenna

1. Begynn med å lage vaniljekremen. Ha ingrediensene i del 1 i en kasserolle. Bland godt sammen og kok opp. Bland sammen del 2 og tilsett i den kokende blandingen. Her er det viktig å røre hele tiden, slik at det ikke brenner seg. Den tykner nesten med engang. Ta av platen. Hell i en kald bolle og sett kaldt i kjøleskapet med plast over. Det aller beste er å lage denne dagen før.
2. Lag bolledeigen.Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær(smuldre med hendene) i en bolle. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten og tilsett egget. La den elte i 10 min, før du tilsetter smøret.
4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.
5. Ha plast over bollen, og la den heve i ca.60 minutter.
6. Ha mel på kjøkkenbenken. Rull boller a 100 gram. La dem heve under kjøkkenhåndkle i ca. 45-60 min.
7. La  deretter grop i miden med fingrene. Trykk godt ned slik at du får en dyp og rund grop. Fyll med vaniljekrem.

8. La bollene heve ytterlig 45 min. Pensle med egg før steking. Stek på 220 grader i ca. 8 min.

9. Avkjøl bollene på rist før du lager glasur.

10. Jeg lager en ganske tykk melisglasur. Bland melis og litt vann sammen til du får en ganske tykk konsistens. Bruk en palett eller kniv og ha glasur rundt kanten. Dypp deretter i kokos.

Om du ikker så glad i kokos er det godt å dyppe de i farget strø eller ha over et melisdryss.

Gjærbakst til påsken

I påsken blir det mye fri og familietid. Da er det koselig å diske opp med saftig gjærbakst. Jeg har samlet fire supergode oppskrifter som smaker ekstra godt i hytteveggen. Ønsker alle en herlig påske. Selv skal jeg jobbe og en tur på hytten. Gleder meg til å gå på ski!!

1. Solskinnsboller http://foodbyvictoria.blogg.no/1452197356_solskinnsboller.html

2. Mandelboller. http://foodbyvictoria.blogg.no/1447962607_verdens_beste_mandelb.html

3. Saftig kringle http://foodbyvictoria.blogg.no/1424376892_brioche_kringle.html

4. De beste kanelbollene http://foodbyvictoria.blogg.no/1439455538_kanelboller_og_video_.html

Brioche til fastelavens

På søndag er det fastelavn og hva er vel ikke bedre enn å lage hjemmelagde boller med krem og syltetøy?Oppskriften på gjærdeigen kan du lage lørdagskveld, og la den kald heve i kjøleskapet over natten. Deigen ferdig hevet til å lage boller søndag morgen, og kan serveres nystekt! Brioche er et fransk bakeverk som inneholder store mengder smør og egg som gjør det utrolig luftig og saftig, med andre ord en gjærdeig som fortjenes å nytes på årets fastelavnens.

Oppskrift Brioche, ca. 20 boller :
500 gram mel + til utbaking
25 gram gjær
12 gram salt

 50 gram sukker

5 egg 0
.5 dl vann

250 gram meierismør romtemperert.
Pisket krem(ca.2 bokser 6 dl), melis og syltetøy til fyll.

1. Bland alle ingredienser, untatt smøret, i en bolle med eltekrok
2. La det elte i 10 minutter før du tilsetter smøret. Deigen skal være smidig. Tilsetter du smøret med engang blir det en klissete og vanskeligere deig å jobbe med.
3.Tilsett smøret og elt til smøret er godt blandet inn, ca. 2 min.
4. La deigen heve i 60-90 minutter 
5.Ha mel på kjøkkenbenke. Deigen er veldig fettete, og enkel å jobbe med. Form boller på ca. 60 gram og la dem heve I ca.30-40 minutter.
6. Pensle med egg. Stek på 180 grader i ca. 12-16 minutter.

7.Når bollene er avkjølt del dem i to.Pisk krem og fyll bollene med syltetøy, krem og dryss over melis.

Nyt med en god kopp kaffe.mmm.

 

Solskinnsboller til helgen

Gjærbakst er noe av det beste jeg vet om. Nystekte boller med en kopp kaffe.mmm. Finnes det noe bedre? Ekstra gode blir de med hjemmelaget vaniljekrem. Skikkelig luksus. Anbefaler å lage vaniljekremen dagen før. Helgen er en perfekt tid til å lage noe godt. Ta med deg nystekte boller ut på tur, eller inviter noen venner på lunsj. Nyt denne fine helgen

Oppskrift solskinnsboller. ca. 10-14 stk:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Ferdig vaniljekrem fra Piano eller lag min hjemmelaget her
Smør, sukker og kanel til dryss.
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord.Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Rull den deretter sammen som en tykk pølse. Del i ca.10-14 emner. Legg på bakepapir og la dem heve i ca.30 minutter. 

7. Trykk ned den innerste delen med fingertuppene. Pass på å trykke godt ned. Fyll med vaniljekrem. La dem heve 30 minutter til før du steker. Å lage luftig gjærbakst tar tid, men til gjengjeld får du supergode boller. Stek deretter på 200 grader i ca.8-10 minutter.

Avkjøl bollene på rist etter steking.

Server sammen med en god kopp kaffe. Mums. Gjærbakst er noe av det beste jeg vet om.

Verdens beste mandelboller

Godt brød har kommet ut med en nydelig bakebok. Siden jeg jobber i Godt brød og er så glad i produktene deres, tenkte jeg å dele oppskrift på en av deres aller beste boller fra den nye boken. Dette er nemlig mandelbollen, min personlige favoritt. Ble veldig fornøyd med at jeg klarte å bake den selv hjemme. Å lage gode boller er litt tidkrevende, men til gjengjeld får du et utrolig godt bakeprodukt. Denne bollen er fylt med deilig vaniljekrem og mandelmasse. Imponer gjestene dine. God helg.



Oppskrift mandelboller ca. 15 stk a 100 gram:
Bollehev= 20 g havregryn og 1 dl vann.
200 g sukker
1 dl rapsolje
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
4 1/2 dl lunket vann
1 kg siktet hvetemel
Vaniljekrem oppskrift her.

Mandelfyll:
190 g mandler. Finhakket. Hakk for hånd eller i en foodprossor.
115 g melis
80 g mykt smør.

1. Lag vaniljekremen(følg oppskriften i linken) først. Det er best å begynne med denne dagen før siden det tar en stund før den setter seg. Begynn deretter med å lage bollehev. Kok opp vannet og hell over havregrynene. La det kjøle seg ned.
2. Bland sammen bollehev og resten av ingrediensene. Elt i maskin ca.15 minutter eller 20-25 minutter for hånd. La den heve i ca. 1 time.



3. Trill boller a 100 gram og la de heve til dobbelstørrelse(ca.1-2 timer). 



4. I mellomtiden kan du lage mandelfyllet. Finhakk mandlene for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Bland det sammen med smør og melis. Miks til en tykk masse. 

5. Ha mandelmassen i en sprøytepose. Om du ikke har det tilgjengelig kan du bruke en spiseskjee når du legger fyllet.



6. Trykk de ferdighevede bollene flate. Leg mandlemasse i midten. Jeg la ca. 1 spiseskje i hver.

7. Brett deigen over mandelmassen som en konvolutt. Press godt ned på bretten, slik at mandelmassen kommer ut i kantene og lag en grop i midten. 

8. Det er viktig å presse godt ned, slik at den ikke går opp igjen. Trykk en dyp grop som du fyller med vaniljekrem.





9. Fyll med vaniljekrem i gropene. Ca en god spiseskjee i hver. La bollene heve 30-60 minutter til. Nøkkelen til å lage gode og luftige boller er å la deigen heve godt. Pensle deretter med egg og dryss over grovhakket mandler. Stek på 210 grader i ca.8-10 minutter.

10. La bollene avkjøles på rist.



Jeg drysser over litt melis som en siste finish. Deretter er det bare å nyte med en god kopp kaffe.



Boller med vaniljekrem og bær

Det nærmer seg helg med stormskritt. Det er meldt sol i Bergen og jeg gleder meg til masse kos.Før jeg tar helg ønsker jeg å dele oppskrift på disse godsakene. Boller fylt med masse deilig vaniljekrem og friske bær. En god høstbolle. Helgen er en perfekt stund å bake og invitere de du er glad i på besøk.♥

 

Oppskrift boller med vaniljekrem og bær. ca. 10-14 stk:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Ferdig vaniljekrem fra Piano eller lag min hjemmelaget her.
Bær. Jeg målte ikke nøyaktig, men brukte en blanding av blåbær,skogsbær og bringebær.
Egg til pensling
Svenskt perlesukker (kan sløyfes)

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60-90 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord. Form 14 like store boller. La dem heve i ca.30 minutter.

7. Press bollene flate med kant, slik som på bilde. Press godt ned i midten. Fyll med vaniljekrem. Enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke en sprøytepose.

8.Dryss over en neve bær over hver bolle. Pensle deretter godt med egg i kantene.

9. Stek på 200 grader i ca.8-10 minutter. Bollen skal være gylden.

10. La bollene avkjøles på rist. Jeg liker å drysse over litt melis før servering. Mmm.

Nyt med en god kopp kaffe.



Verdens beste skillingsbolle

Her kommer oppskrift på en supergod kanelbolle, eller skillingsbolle som vi sier i Bergen. Gjærbakst er jo som mange ganger nevnt før alltid en slager for de fleste. Denne metter også mange. Istede for å lage enkeltvis skillingsboller eksprimenterte jeg litt og lagde heller en stor kanelbolle. Denne kan du dele i stykker. Definitivt noe du har lyst å servere gjestene dine, kan love den blir en suksess.Gjærbakst på sitt beste. ♥ 



Oppskrift 1 stor skillingsbolle:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling
Svenskt perlesukker (kan sløyfes)

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60-90 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Kutt like store strimler på 2-3 cm. Den første strimlen ruller du sammen, så legger du resten av strimlene rundt til du har en stor kanelbolle.Husk å legge strimlene tett og litt stramt rundt slik at den holder seg sammen.

7. La den etterheve i ca. 30 minutter. Gjerne lengre om du har tid

8. Pensle med egg og strø over perlesukker. Stek på 200 grader i ca. 20-25 minutter. Pass på å sjekke at den er gjennomstekt.

Avkjøl på rist.



Før servering kan det være godt å lage en melisglasur. Lages enkelt av å blande melis og vann til du får en passe tykk konsistens. Spre over kaken, jeg bruker en skje til å ta på melisglasus så blir det et litt rustikk preg over det. Del i stykker og nyt. God helg ♥ 



Kanelboller og guide på hvordan du lager de beste snurrene

Hello Friday! I dag er den store bakedagen for min del for imorgen skal jeg i bryllup til en av mine gode barndomsvenninner. Yay, gleder meg sånn! Først skal jeg dele oppskrift på mine beste kanelboller, denne oppskriften gir utrolig store og luftige boller. Syns i starten det var vanskelig å lage fine kanelsnurrer ettersom det er litt vanskelig å tvinne bollene, men jeg kommer over denne  videoen som gjør at alle får det til :) Check it out. Håper du får nytte av videoen og lager disse!

Oppskrift ca. 20 store kanelsnurrer:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling
Svenskt perlesukker (kan sløyfes)

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjæren i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strålen mens maskinen går på lav hastighet. Øk hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs.

7. Skjær deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden. Følg framgangsmåten på filmen. Hvor du kutter strimler og kutter et snitt i strimlen igjen og tvinner sammen.

8. Tvinn strimlene og lag knuter. La dem etterheve i 30- 60 minutter



9. Pensle med egg og strø over perlesukker før steking. Stek på 200 grader i 10-12min. De skal være gyldene på toppen



Nystekte herligheter. Lukter såå godt i huset!



Kanelboller egner seg også godt til frysing



Inviter på kanelboller i helgen :) God helg fra meg.



Sjokoladeboller til helgen

Gjærbakst + sjokolade = fantastisk kombinasjon! Hvem liker ikke boller og sjokolade? Jeg bakte disse når familien var på besøk forrige helg, og de ble spist opp med en gang. Tar det som et tegn på at de falt veldig i smak og da må jeg jo selfølgelig dele oppskriften her. Det er både fordeler og ulemper med å være matblogger - jeg kan ikke poste samme favoritt-oppskrift hele tiden, men samtidig så får det meg til å ville utforske og prøve nye oppskrifter. Gjærbakst derimot, er noe jeg ofte baker. Kan alltid fryses ned og taes i ovnen når det kommer uventet besøk, og i tillegg smaker det jo supergodt!



Oppskrift ca. 20 sjokoladesnurrer:
1 kg hvetemel + litt mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
200 gram sjokolade + 50 gram mykt smør til fyll
Egg til pensling
Svenskt perlesukker(kan sløyfes)

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 minnfør du tilsetter smøret.
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før jeg skal bake. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.
4. Ha plast over bollen og la den heve i ca. 60 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden, vask huset etc. :) 
5. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk



6. Smelt smør og sjokolade sammenn i en liten skål.



7. Bre over sjokoladen. Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs

8. Skjær deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden



9.Tvin strimlene og lag knuter. Jeg la mine i små muffinsformer, men de kan også legges rett på bakepapir på brettet. La dem etterheve i 30- 60 minutter

10. Pensle med egg og strø over perlesukker før steking. Stek på 200 grader i 10-15 min. De skal være gyldne på toppen.

Avkjøl på rist. Server med et glass iskald melk til! Yummi



Håper dere prøver disse til helgen! Happy friday :)



 

Brioche kringle

Brioche kringle til helgen? Denne lager du på 1-2-3. Inviter på kaffebesøk eller ha med som en treat i skisporet. Sjeldent noe som slår hjemmelaget gjærbakst. Fyll kringlen enten med sukker og kanel, sjokolade eller vaniljefyll. Bær og frukt er også godt. Deigen er også super til kaldheving over natten. God helg dere  ♥ 

Oppskrift Briochekringle 2 små eller 1 stor:
500 gram mel + til utbaking
25 gram gjær
12 gram salt

50 gram sukker

5 egg
0.5 dl vann

250 gram meierismør romtemperert 
Pisket krem, melis og syltetøy til fyll.

1. Bland alle ingredienser, untatt smøret, i en bolle med eltekrok
2. La det elte i 10 minutter før du tilsetter smøret. Deigen skal være smidig. Tilsetter du smøret med engang blir det en klissete og vanskeligere deig å jobbe med.
3.Tilsett smøret og elt til smøret er godt blandet inn, ca. 2 min.
4. La deigen heve i 60-90 minutter 
5.Ha mel på kjøkkenbenke. Deigen er veldig fettete, og enkel å jobbe med. Kjevle deigen i en stor firkant. Ha på mykt smør. Dryss over sukker og kanel. Rull sammen til en lang pølse og form til en stor kringle. Kutt små kuttt langs kringelen. La den heve i ca. 30-40 minutter.
6. Pensle med egg. Stek på 180 grader i ca. 20-25 minutter.

Fastelavensboller med verdens beste gjærdeig

I morgen er det fastelaven, og hva er vel ikke bedre enn å lage hjemmelagde boller med krem og syltetøy? Yum! Dette burde spises oftere enn en gang i året spør du meg. Oppskriften på gjærdeigen kan du lage lørdagskveld, og la den kaldheve i kjøleskapet over natten. Da er deigen ferdig hevet til å lage boller søndag morgen, og kan serveres nystekt! Brioche er et fransk bakeverk som inneholder store mengder smør og egg som gjør det utrolig luftig og saftig, med andre ord en gjærdeig som fortjenes å nytes på årets fastelavens. Ønsker alle en fin Valentines  

 

Oppskrift Brioche, ca. 20 boller :
500 gram mel + til utbaking
25 gram gjær
12 gram salt

50 gram sukker

5 egg
0.5 dl vann

250 gram meierismør romtemperert 
Pisket krem, melis og syltetøy til fyll.

1. Bland alle ingredienser, untatt smøret, i en bolle med eltekrok
2. La det elte i 10 minutter før du tilsetter smøret. Deigen skal være smidig. Tilsetter du smøret med engang blir det en klissete og vanskeligere deig å jobbe med.
3.Tilsett smøret og elt til smøret er godt blandet inn, ca. 2 min.
4. La deigen heve i 60-90 minutter 
5.Ha mel på kjøkkenbenke. Deigen er veldig fettete, og enkel å jobbe med. Form boller på ca. 60 gram og la dem heve I ca.30-40 minutter.
6. Pensle med egg. Stek på 180 grader i ca. 12-16 minutter.

7.Når bollene er avkjølt del dem i to.Pisk krem og fyll bollene med syltetøy, krem og dryss over melis.





Inviter til fastelavensboller og kaffe på søndag :) 



Love IV 
 

Kardemommesnurrer med sitron

Har du prøvd å bytte ut kanelsnurrene, med kardemomme? Må prøves. Deilig gjærbakst som passer å nytes en fin søndag. Jeg elsker søndager. Perfekt dag å gå tur i marken, cafetur, lage søndagsmiddager, med noe godt til kaffen. Nyte og slappe av.



Oppskriften og framgangsmåten  er den samme som kanelsnurre oppskirften her: http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169305_verdens_beste_kanelsn.html. Jeg byttet ut fyllet med kardemomme og hadde i skallet fra 1 sitron. 

1. Kjevle ut deigen til en stor rektangel, ca 1.5-2 cm tykk.



2. Ha på rikelig med smør, sukker, kardemomme og sitronzest. Jeg bruker et zestjern. Folde den ene langsiden inn mot midten, og den andre over slik at du har brettet deigen i tre på langs.

3. Skjær deigen i strimler, ca 3-4 cm i bredde.

4. Tvinn strimlene og lag knuter. Anbefaler å se denne filmen https://www.youtube.com/watch?v=SDUPwKTEdlc. La dem etterheve i 30-60 minutter. 

5. Pensle med egg og dryss over perlesukker. Stek på 200 grader i ca.10-15 minutter.

Nybakte snurrer. Disse er fine å fryse ned og varme opp når gjester kommer også.





Nyt søndagsroen, 
IV. 

Brioche med skogsbær og vaniljekrem

Brioche er et fransk bakeverk som inneholder store mengder smør og egg. Noe som gjør det utrolig luftig og saftig. Luksus gjærdeig med andre ord. Deilig! Jeg har laget en søt variant med vaniljekrem og skogsbær. Du kan også lage brioche i brødform. Passer utrolig godt sammen med foie gras(gåselever), en salat eller til ost. Enten du lager brioche i søt eller salt form, faller det i smak hos store og små :) Påsken er rett rundt hjørnet, hvorfor ikke diske opp med dette deilige bakeverket? Kan love et himmelsk resultat.

Oppskrift Brioch:

1000 gram mel + til utbaking

50 gram gjær

25 gram salt

50 gram sukker

500 gram egg(ca. 8-9 stk)

1 dl vann

500 gram meierismør romtemp

Vaniljekrem http://foodbyvictoria.com/2014/03/28/hjemmelaget-vaniljekrem/

Skogsbærblanding

1. Bland alt untatt smøret i en bolle med eltekrok.

2. La det elte i 10 minutter før du tilsetter smøret. Deigen skal være smidig. Tilsetter du smøret med engang blir det en klissete og vanskeligere deig å jobbe med.

3. Tilsett smøret og elt til smøret er godt blandet inn. ca. 2 min.

4. La deigen heve i 60-90 minutter.

5. Ferdig hevet brioche deig.

6. Ha mel på kjøkkenbenken og kjevle deigen ut. Deigen er veldig fettete, og enkel å jobbe med.

7. Jeg bruker et stor lokk for å lage rundinger. Du kan bruke en rundt skål eller stor utstikker også.

8. Trykk ned i midten og etterhev i 30-40 minutter.

9. Oppskrift på vaniljekrem finner du her.http://foodbyvictoria.com/2014/03/28/hjemmelaget-vaniljekrem/

10. Fyll med vaniljekrem og ha over en liten neve skogsbærblanding. Pensle med egg. Stek på 180 grader i ca. 12-16 minutter.

Dette er skikkelig luksusboller.

Server dem lune med en godt kopp kaffe til.

Håper det smaker :)

Love IV.

Verdens beste kanelsnurrer

Dette er min absolutte favoritt gjærdeig.Da jeg hadde friår etter vidergående. Jobbet jeg på Åpent bakeri damplassen her i Oslo. Verdens beste bakeri!  De har de deiligste brød og bakevarer. Det er derfor i dag at jeg bruker deres oppskrift på kanelsnurrer. Bollene blir utrolig luftig og gode. Følg hevetiden og etterheving på bollene. Da får du store og luftige kanelboller :)

Som Øyvind sa på Hele Norge baker. Det er vranglære å  løse opp gjær i væske når deigen skal eltes lenge med maskin. Det er fordi det oppstår så mye varme på grunn av friksjon ved elting, at deigen blir varm nok av seg selv. Derfor bland alltid gjæren med det tørre, og ha så i væske. Dagens baketips.

Oppskrift ca. 20 store kanelsnurrer:
1 kg hvetemel + til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling
Svenskt perlesukker(kan sløyves)

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær(smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min, før du tilsetter smøret.
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca.90 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden.

Ha deigen ut på en melete bord.

6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Fold den ene langsiden inn mot midten og den andre over slik at du har brettet deigen i tre lag på langs.

7. Skjær deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden.

8. Tvin strimlene og lag knuter. La dem etterheve i 30- 60 minutter.

9. Pensle med egg og strø over perlesukker før steking. Stek på 200 grader i 10-15 min. De skal være gyldene på toppen.

Nystekte herligheter. Lukter såå godt i huset.

Server med kaffe, eller iskald melk. Min favoritt.

Jeg pakket disse kanelsnurrene med til en vennine. En fin kakeboks, litt cellofan og fint bånd. Har du fin gave å glede en god venn med. Ingenting som slår nystekte boller og kaffe :) Gled en venn!

God onsdag fine lesere,

Love  Victoria.

Fastelavensboller

På søndag er det fastelavens. Hurra!. Jeg tjuvstartet allerede på mandag med å bake. Slik at jeg kunne dele oppskrift med dere. Boller med krem og syltetøy burde spises oftere enn 1 gang i året, spør du meg. Er jo bare såå godt. Eller hva? Dette er min absolutte favoritt bolleoppskrift. Gir utrolig luftig og gode boller. Lar du dem etterheve skikkelig, får du verdens beste boller. Kjøpeboller som min søte kusine sa.

Denne oppskriften kan du lage lørdagkveld og la den kaldheve over natten i kjøleskapet. Da kan du lage boller på morgenkvisten :) Inviter på fastelavensboller og kaffe på søndag!!

Grunnoppskrift søt gjærdeig gir ca. 15 boller.
500 gram hvetemel + mel til utbaking
1.5 teskjee havsalt
2 teskjee malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær (søt type)
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Egg til pensling
Syltetøy
3-6 dl fløte til fyll(om du fyller alle)
Melis

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.
3. Tilsett deretter egget.
4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.
5. Ha plast over bollen, og la den heve til dobbel størrelse(ca.1 time)
6. Ferdig hevet bolledeig. Elsker denne oppskriften, gir utrolig luftige boller.

7. Ha mel på kjøkkenbenken. Trill deigen til en lang pølse, og del i 15 emner.

8. La bollene etterheve i 30 - 50 min.

9. Pensle med egg. Stek på 200 grader i 8-10 min. 

Deilige hveteboller. La dem avkjøle før du fyller med krem og syltetøy.

10. Pisk kremfløten med litt sukker. Ha gjerne i litt vaniljestang/sukker for en ekstra god smak. Del bollene i to. Fyll med en glatt syltetøy og sprøyt ut topper med krem. Ha over andre halvdel og topp med et melis dryss.

Jeg hadde kremen i sprøytepose med tipp.

Lykke til med bollebaking :)

Tante Lottes sukkerfletter

Da jeg besøkte min kjære tante Lotte forrige helg. Laget hun disse nydelige sukkerflettene. Deilige boller dyppet i smør og sukker. Disse faller i smak hos store og små. Inviter venner og familie  på sukkerfletter og OL fest :) Regner med at jeg ikke er det eneste som følger med på OL? Heia Norge!!

Tante Lottes sukkerfletter 10 stk:

50 gram fersk gjær

100 gram smeltet smør

2 dl melk

1 dl sukker

1/4 teskjee salt

1/4 teskjee hornsalt

7 dl mel + til utbaking

Topping:

100 gram smeltet smør

2-3 dl sukker

1 spiseskjee vaniljesukker

1. Smelt smøret, og tilsett melken. Smuldre inn gjæren når melkeblandingen er 37 grader. Bland alt det tørre sammen i en bakebolle. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett melkeblandingen i en stråle. Elt sammen i ca. 10 min. Du kan også bruke hendene, pass på å kna skikkelig. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.

2. Ferdighevet bolledeig. Elsker å jobbe med gjærbakst. Magi :)

3. Del deigen i 10 like store deler. Del derettter hver del i tre. Slik at du ruller ut tre pølser som du fletter sammen. Du kan også lage kringler eller rundeboller. La flettene etterheve i ca. 30 min.

4. Pensle med egg før steking. Stek på 200 grader i ca. 10-12 min. De skal være gyldende.

5. La dem avkjøle. Deretter smelter du smør, og pensler fletten. Deretter dypper du dem i en skålen med sukker og vaniljesukker. Pass på at smøret ikke er for varmt, slik at ikke sukkeret smelter.

Deretter er det bare å nyte disse deilige sukkerflettene :) mmm.

Inviter venner på boller og OL fest. Disse faller definitivt i smak :)

Heia Norge,

IV.

hits