desember 2014

Giveaway, Tefal actifry

                                                                                                                                                                                                                                                                                     sponset innlegg

Jeg har vært så heldig å få lov å teste ut nye tefal acticfry. Det er en maksin som er designet for å lage sunnere hverdagsmat. Acticfry er en mellomting mellom ovnene og en frityrgryte. Bare at denne er laget for sunnere mat med kun en spiseskje olje og for å spare tid i en travel hverdag. Her kan du tilberede alt fra grønnskaker, fisk, kjøtt og varming av mat.  Maten legges i gryten, som har vender og rører maten underveis med tidsinnstilt klokke. I mellomtiden kan du lage tilbehør, se en film eller bare slappe av.Jeg testet maskinen ved å lage pommes fritttes, noe av det beste jeg vet om. I denne kunne jeg lage 1000 gram fries på 1 spiseskje olje. Det er ikke verst. Acticfry er designet for mindre fett i hverdagen, spare tid  og det liker jeg. Gleder meg til å lage sunne kyllingretter, søtpotetfries og masse annet sunt og godt.

Denne passer jo perfekt til nyere og sunnere tider i januar. Derfor er jeg så glad for at jeg får gi ut en maskin til en av dere fine leserne mine. Det eneste du trenger å gjøre er å dele bloggen og legge igjen en kommentar med navn. Vinneren trekkes på tirsdag. 

1. Pommes frittes legges i maskinen med en spiseskjee olje. Sett timer på 20 minutter. 2. Etter 20 minutter har du gyldene og smakfulle fries. 

Server sammen med en god burger, eller en god dipp. Perfekt om du elsker en litt sunnere helgekos. 

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Oldemors krumkaker

Krumkaker er en av våre juleklassikkere. Vakre og sprøe kaker, som er supergode å fylle med multekrem, eller iskrem. I dag har jeg laget oldemors Torbjørgs krumkakeoppskrift. Røren lager du kvelden før, så kan du steke nydelige kaker neste morgen. Fyll dem med multekrem, deilig juledessert.

Oldemors krumkaker ca. 20-25 stk:
125 gram smeltet smør
125 gram sukker
125 gram  hvetemel
125 gram potetemel
4 egg
1.5 - 2 dl vann
1. egg og sukker piskes til eggedosis.

2. Tilsett avkjølt smør.
3. Sikt inn hvetemel.
4. Tilsett vannet.
5. La røren stå i kjøleskapet over natten.
6. Ferdig krumkakerøre. Om røren er for tykk kan du spe den ut med litt vann før du begynner å steke. Her må en prøve seg fram. Ha ca 2 spiseskjeer røre i jernet og press det hardt sammen for å få tynne og sprø kaker.

7. Jeg bruker elektrisk krumkakejern. Stek til en gyldenfarge, og rull dem med en krumkakeruller. Du kan ogsåsett ned i glass(da får du små skåler) eller med en pinne. Steker du krumkakene brune, sprekker de. De må være gyldene og rulles med engang.

8. Avkjøl på rist. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

Serveringstips. Fyll dem med multekrem eller iskrem. En fin dessert i juleselskapene.

Håper det smaker,

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Hjemmelaget smultringer til jul

Enda en juleklassiker å dele med dere. Smultringer, disse herlige kakene må dere lage til jul. Oppskriften er enkel, alle får dette til. Bak sammen med familie, eller en venn. En som baker ut, og en som koker. En koselig ting å gjøre sammen i førjulstiden. Oppskriften er hentet fra Krem.no. En oppskrift jeg kommer til å bruke i mange år framover. 

Grethes smulteringer ca. 50-70 stykker:
2 egg
150 gramsukker
1.5 dl fløte
1/2beger seterrømme
1 teskjee bakepulver
1 teskjee hornsalt
350- 400gram hvetemel + mel til utbaking
Natursmult(finnes i frysedisken)

Smultring utsikker(fåes kjøpt på Jernia til 25-30 kr)
Smultringrøren lager du kvelden før. Jeg har desverre ikke bilder av prosessen, siden det var sent på kveld = dårlige kamerabilder. Uansett forklarer så godt jeg kan uten.

1. Pisk eggedois av egg og sukker. For å sjekke at eggedosisen er klar, skal du kunne skrive " ole" med røren.
2. Pisk kremfløten og seterrømme til krem.
3. Bland eggedosis og kremblandingen sammen.
4. Bland hvetemel, bakepulver og hornsalt sammen i en bolle. Sikt det inn med det andre. Deigen skal være litt klissete. Ha plast over bollen og la den ligge i kjøleskapet natten over.
5. Ta ut litt av deig av gangen.Ha mel på kjøkkenbenken, og kjevle ut deigen til 2-3 cm tykkelse.

6. Trykk ut med smultering utsikkeren.

7. Legg dem på bakepapir. Jeg laget alle mine klare på bakepapir, før jeg kokte opp smulten.

8. Kok opp smulten til 180 grader. Bruk enten et termometer, eller dypp en loff/potetbit nedi, flyter den opp. Da er smulten klar. Husk å aldri forlate kjelen når du koker matfett. Om gryten skulle ta fyr, ha en kjelelokk i nærheten og legg over. Bruk aldri vann!. Jeg brukter også natursmult. det finner du i frysedisken. Vanlig matfett, gir bismak.

Dypp ca. 4 stk om gangen. Snu dem med engang, slik at de ikke sprekker. La dem koke til de er gyldende, snu underveis.

9. Bruk en pinne for å ta den opp. Jeg brukte skafte på en tresleiv.

10. La dem renne av på papir.

Pakk inn i cellofan og gi vekk som gaver. Ingeting slår hjemmelaget spiselige gaver. Disse smultringene er himmelske.

Pakk dem i poser og frys ned. Varmes opp i ovnen når du trenger dem. Ellers så kan de tines på kjøkkenbenken. Da har du alltid ferske smultringer.

Lag smultringer denne uken. Dette er noe alle får til :) Lykke til!

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Lussekatter til santa lucia

På lørdag er det santa lucia. Hvor koselig er det ikke å stå opp lørdagsmorgen å bake ut deilige lussekatter til venner og familie? Deigen kan du lage kvelden før og la kaldheve over natten. Dermed kan du bare stå opp og bake ut. Et lite tips!! Saffranboller er jo bare jo helt nydelig. Jeg har laget lussekatter og saffaranboller med smør og kanel i. 

 Oppskrift lussekatter ca.20-30 stk:
5 dl melk
50 gram fersk gjær
2 teskjeer kardemomme
200 gram smeltet smør
2.5 dl sukker
12-13 dl mel
1 teskjee salt
1 gram safran(eller gurkemeie, for å få den gule fargen)
rosiner til pynting.

1. Bland det tørre sammen i en eltebolle. 2. Smelt smøret og rør inn safranen. Safranen oppløses best i fett. La det stå i ca. 5 minutter. Rør inn melk og varm opp til fingertemperatur. Hell melkeblandingen over det tørre. Elt i ca. 10-15 minutter til du har fin og smidig deig. Har du ikke kjøkkenmaskin, er det bare å gjøre det for hånd. Dekk til bollen med plast, og la deigen heve på en lun plass til dobbel størrelse. Anbefaler å la den heve foran peisen.

3. Fin hevet deig.  Ha mel på kjøkkenbenken og bak ut deilige lussekatter.

4. Jeg laget julegriser og saffranboller med smør og kanel inn. Veldige gode. La de heve i ca. 30 minutter før steking. Pensle med egg og stek på 220 grader i ca. 8-10 minutter. 

Saffransboller er også et alternativ. Pensle med egg og strø over svenskt perlesukker før steking.

Server med en god kopp kaffe, eller kakao med krem.

God helg dere. Håper oppskriften faller i smak.

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

 

Sjokolade på pinne

Varm sjokolade på pinne lager jeg hver vinter, og er min personlige favoritt. Kok opp varm melk, røre ut pinnen med sjokoladen. Voila deilig varm sjokolade på 1-2-3. Anbefaler mørk sjokolade med chiliflak. Såå godt! Jeg lager en del av disse nå i desember. Gir dem vekk i gaver med f.eks en fin kopp, mini marshmallows og fine sugerør. Lag gjerne flere varianter med både mørk, lys og melkesjokolade. Jeg har smaksatt med chiliflak, knust polkagris og julestrø for ekstra pynt og smak. Formen kjøpte jeg på panduro, de selger pinnene også. 

Oppskrift sjokolade på pinne:Bruk gjerne kvalitetssjokolade.
100 gram hvit sjokolade
100 gram mørk sjokolade
100 gram melkesjokolade
Smaksalternativer:chiliflak, knust polakagris, kandisert appelsinskall, kakestrøssel. 

1. Smelt sjokoladen hver for seg i vannbad.
2. Grovhakk polkagrisen. Strø chiliflak,polkagris og julestrøssel i bunnen av hver form.Fyll opp med smeltet sjokolade. Anbefaler å ha hver sjokolade i en sprøytepose, unngår du søl. 
3. Sett i kjøleskapet i ca. 15 minutter til sjokoladen er passe stivnet før du setter pinnen i midten av hver form. 
4. Når sjokoladen er ferdig stivnet. Pakk i cellofan med sløyfebånd.  


foto:Hanne Stensvold.

Håper det frister? Nyt tirsdagen.

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Hvite trøfler med pistachenøtter

Hvite trøfler med pistachenøtter, kan det bli bedre? Perfekte å gi bort som spiseligegaver. Jo bedre sjokolade du bruker, jo bedre smaker trøflene. Bytt gjerne ut pistache med fin favoritt nøtt. Pakk i fine konfektesker med bånd. Så enkelt og så fint. Jeg elsker jul!

Hvite trøfler med pistache:
250 gram hvitsjokolade av god kvalitet.f.eks Valherona.
½ dl fløte
2 spiseskjeer cointreau
100 gram hakket pistachenøtter

1.Rist pistachenøttene i ovenen i ca.10 minutter på 180 grader.(for bedre nøttesmak) Grovhakk etterpå.
2. Smelt sjokoladen og fløten over vannbad på svak varme. Til alt har smeltet.  Rør inn conintreau . Vend inn pistachenøttene.
3. Ha i en firkanet form. Sett i kjøleskapet til alt det har stivnet. Kutt i firkanter og ha i konfektformer.


Kan tipse om at panduro og søstrene grene selger mye fine bånd og esker til en rimlig penge.


Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Semifinalist Vixen blog awards

I dag fikk jeg en vite at jeg er en av semifinalistene i vixen blog adwards.Hurra! Jeg er veldig overrasket, glad og stolt. Tusen takk til dere fine lesere som har nominert meg! Av over 20 000 nominasjoner er jeg en av ti som er videre i kampen om å bli årets matblogger. Det er en del større bloggere enn meg i min kategori, trenger derfor alle stemmer jeg kan få! Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM på meg her http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 


Fløtekarameller med havsalt

 

Årtes julekarameller har jeg laget med et dryss havsalt på. Hvor godt er ikke søt karamell med hint av havsalt? Yum! Karameller er enkle å lage, om du har et sukkertermometer(99 kr på Clash Ohlson), eller digital termomenter(Slikkepott termometer 149 kr på Kitchen). Du kan fint også bruke "kuleprøven", når du ser massen begynner å bli karamellfarget.  Da tar du en spiseskjee med karamellmassen i et glass kaldt vann, og om du kan forme massen til en kule er karamellen ferdig. For passe harde karameller koker du til 120 grader. Ønsker du dem litt hardere, koker du litt over. Jeg kokte til 122. Oppskriften er hentet fra flinke Krem.no. Lag gjerne dobbel porsjon, disse er gode! Karamell oppskriften er også å finne i boligdrøm sitt desember nummer. 

Oppskrift Julekarameller:
3 dl fløte
250 gram sukker
60 gram meierismør
100 gram lys sirup
havsaltflak 

1. Bland alt sammen i en kjele. Kok på middelsvarme. Tar ca. 20 min.

2. Jeg bruker digitalt slikkepott termometer fra kitchen. Kok til massen er 120 grader, eller 122 grader om du ønsker litt hardere karameller. Pass på mot slutten, da stiger temperaturen raskt. En ting som også er viktig, er å ikke røre opp etter kantene, da danner det seg sukkerkrystaller, som gjør at karamellen sukrer seg. Krystallene blir tatt med når du skal helle karamellen over i form. Derfor er det lurt å ha en pensel i et glass vann, og pensle kantene underveis.

Når massen er klar, heller du den over på bakepair, slikonmatte eller i en firkantet bakeform med bakepapir. La karamellen stå i kjøleskapet til den har stivnet ca. 10-15 minutter. Strø over havsaltflak og kutt i passe biter. Pakk inn i mellomleggspapir.

Enkle og gode karameller. 


foto: Hanne Stensvold.

God helg dere!

Sarah Bernhard

Sarah Bernhard er smakfulle konfektbit med trøffelkrem og mandelbunn. Jeg har laget disse på den hurtigemåten, med ferdig kransekakemasse. Trøffelkremmen lager du helst kvelden før du har tenkt å bake. Den må sette seg. Disse er flotte å servere i juleselskap, gi vekk, eller å nyte selv. Disse er også glutenfrie.

Oppskrift Sarah bernhard:
Kransekakemasse. Odnes 55% mandler er veldig bra.
300 gram fløte
150 gram god sjokolade
ca. 200 gram sjokolade + litt kokosfett til dypping 

1. Kjevle kransekakemasse til passe tykkelse. Ca. 1-2 cm tykkelse. 2. Stek på 170 grader i ca.5-6 minutter. De skal være gyldende.3. Det beste er å lage trøffelkremen kvelden i forveien. Varm opp fløten og hell over sjokoladen. Rør godt. Sett det i kjøleskapet til blandigen er kald. Pisk opp tll deilig sjokoladekrem.

4. Sprøyt ut topper. Jeg brukte to forskjellige tyller. Sett i frysen til krem har stivnet. 5. Varm opp sjokoladen, gjerne med litt kokosfett for å tynne den ut. Dypp konfekten. Pass på at all krem blir dekket av sjokolade. Dryss over litt julestrøssel for en ekstra touch. Sett i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Oppbevar i fryseren, til de skal spises. 

Gi vekk i fine ekser med bånd.

Ønsker alle en super 3 desember. Flere juleoppskrifter kommer.

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits