desember 2013

Julesnurrer med smak av appelsin og kanel

Nå er jeg endelig hjemme på juleferie hos mamma og pappa i Bergen. Hatt en utrolig travel desember måned på jobb. Deilig å endelig kunne senke skuldrene og nyte juleferie. I dag skal jeg friste dere med disse gode snurrene med smak av jul. Deigen kan kaldheves over natten. Supre å lage til alle julelunsjer og frokoster i Desember. God gjærbakst slår sjeldent feil.

Oppskrift ca. 10-12 Julesnurrer.

500 gram hvetemel + mel til utbaking

1.5 teskjee havsalt

2 teskjee malt kardemomme

1 dl sukker

25 g fersk gjær (søt type)

1 egg

3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)

75 g smør, romtemperert og i biter

Zest(skall) fra en en appelsin

Egg til pensling

Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.

2. Tilsett deretter egget.

3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.

4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.

5. Ha plast over bollen, og la den heve til neste dag i kjøleskapet. Du kan også la deigen kaldheve i brødformen.

1. Ferdig hevet bolledeig. Du trenger selvsagt ikke å kaldheve.

2. Ha mel på kjøkkenbenken, å kjevle ut deigen.

3. Riv appelsinen med et zestjern, eller en rasper.

4. Kjevl deigen ut til en stor rektangel. Ha på godt med mykt smør, appelsin, kanel og sukker på halvparten av deigen. Brett den andre halvsiden over.

5. Del deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden. Lag knuter. Denne filmen kan hjelpe. http://www.youtube.com/watch?v=kfukCv9F368

6. Legg på bakepapir og la dem etterheve i ca. 30 min.

7. Pensle med egg. Stek på 200 grader i 10-15 min. De skal være gyldene på toppen.

La dem avkjøle på rist før du serverer.

Deilige julesnurrer som er perfekte å servere til brunsj og julefrokost.

Fin mandag til alle,

Love IV.

Hjemmelaget smulteringer til jul

Enda en juleklassiker å dele med dere. Smultringer, disse herlige kakene må dere lage til jul. Oppskriften er enkel, alle får dette til. Bak sammen med familie, eller en venn. En som baker ut, og en som koker. En koselig ting å gjøre sammen i førjulstiden. Oppskriften er hentet fra Krem.no. En oppskrift jeg kommer til å bruke i mange år framover. 

Grethes smulteringer ca. 50-70 stykker:
2 egg
150 gramsukker
1.5 dl fløte
1/2beger seterrømme
1 teskjee bakepulver
1 teskjee hornsalt
350- 400gram hvetemel + mel til utbaking
Natursmult(finnes i frysedisken)

Smultring utsikker(fåes kjøpt på Jernia til 25-30 kr)
Smultringrøren lager du kvelden før. Jeg har desverre ikke bilder av prosessen, siden det var sent på kveld = dårlige kamerabilder. Uansett forklarer så godt jeg kan uten.

1. Pisk eggedois av egg og sukker. For å sjekke at eggedosisen er klar, skal du kunne skrive " ole" med røren.
2. Pisk kremfløten og seterrømme til krem.
3. Bland eggedosis og kremblandingen sammen.
4. Bland hvetemel, bakepulver og hornsalt sammen i en bolle. Sikt det inn med det andre. Deigen skal være litt klissete. Ha plast over bollen og la den ligge i kjøleskapet natten over.
5. Ta ut litt av deig av gangen.Ha mel på kjøkkenbenken, og kjevle ut deigen til 2-3 cm tykkelse.

6. Trykk ut med smultering utsikkeren.

7. Legg dem på bakepapir. Jeg laget alle mine klare på bakepapir, før jeg kokte opp smulten.

8. Kok opp smulten til 180 grader. Bruk enten et termometer, eller dypp en loff/potetbit nedi, flyter den opp. Da er smulten klar. Husk å aldri forlate kjelen når du koker matfett. Om gryten skulle ta fyr, ha en kjelelokk i nærheten og legg over. Bruk aldri vann!. Jeg brukter også natursmult. det finner du i frysedisken. Vanlig matfett, gir bismak.

Dypp ca. 4 stk om gangen. Snu dem med engang, slik at de ikke sprekker. La dem koke til de er gyldende, snu underveis.

9. Bruk en pinne for å ta den opp. Jeg brukte skafte på en tresleiv.

10. La dem renne av på papir.

Pakk inn i cellofan og gi vekk som gaver. Ingeting slår hjemmelaget spiselige gaver. Disse smultringene er himmelske.

Pakk dem i poser og frys ned. Varmes opp i ovnen når du trenger dem. Ellers så kan de tines på kjøkkenbenken. Da har du alltid ferske smultringer.

Lag smultringer denne uken. Dette er noe alle får til :) Lykke til!

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Oldemors krumkaker

Krumkaker er en av våre juleklassikkere. Vakre og sprøe kaker, som er supergode å fylle med multekrem, eller iskrem. I dag har jeg laget oldemors Torbjørgs krumkakeoppskrift. Røren lager du kvelden før, så kan du steke nydelige kaker neste morgen.

Oldemors krumkaker ca. 20-25 stk:
125 gram smeltet smør
125 gram sukker
125 gram  hvetemel
125 gram potetemel
4 egg
1.5 - 2 dl vann

1. Egg og sukker vispes til eggedosis.
2. Tilsett avkjølt smør.
3. Sikt inn hvetemel.
4. Tilsett vannet.
5. La røren stå i kjøleskapet over natten.
6. Ferdig krumkakerøre. Om røren er for tykk kan du spe den ut med litt vann før du begynner å steke. Her må en prøve seg fram. Ha ca 2 spiseskjeer røre i jernet og press det hardt sammen for å få tynne og sprø kaker.

7. Jeg bruker elektrisk krumkakejern. Stek til en gyldenfarge, og rull dem med en krumkakeruller. Du kan ogsåsett ned i glass(da får du små skåler) eller med en pinne. Steker du krumkakene brune, sprekker de. De må være gyldene og rulles med engang.

8. Avkjøl på rist. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

Serveringstips. Fyll dem med multekrem eller iskrem. En fin dessert i juleselskapene.

Håper det smaker,

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits