november 2015

Biscotti til jul

Første søndag i advent. Jeg gleder meg sånn til jul. Jeg laget disse Biscottiene på lørdag. Det beste med disse italienske kjeksene, er at de har lang holdbarhet og er perfekt å dyppe te/kaffe i. Skikkelig kaffekos. Liker du ikke hasselnøtter/appelsin. Kan du tilsette andre nøtter som mandler, pistache, eller sjokolade. Bare fantasien som stopper deg! Pakk kjeksene inn i fine poser eller på glass å gi vekk som vertinnegaver i julen.

Biscotti med hasselnøtter og appelsin:
3 eggehviter
3 eggeplommer
3 dl sukker
Zest(revet skall) av 1 appelsin
4 ts romtemperet smør
3 spiseskjeer vaniljesukker
1 teskjee bakepulver
6 dl hvetemel
200 gram hasselnøtter eller mandler.

1.Pisk eggehvittene til skum.
2.Rør sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker, appelsin zest og smør i en bolle.
3.Bland inn eggehvitene. Rist hasselnøttene i ovnen i ca. 10 min, hakk dem i små biter. Vend inn nøttene sammen med hvetemel, vaniljesukker og bakepulver.



4. Ha deigen på kjøkkenbenken. Stø over godt med mel deigen er klissete. Del deigen i to og kjevle ned til ca 1-2 cm. Form den som to avlange rektangler .Stek på 170° i 15-18min. Kutt deretter i stenger og tørk videre i 10min. 

La de tørke på rist, før du pakker de i poser eller legger på glass. Supergode kjeks.



Verdens beste mandelboller

Godt brød har kommet ut med en nydelig bakebok. Siden jeg jobber i Godt brød og er så glad i produktene deres, tenkte jeg å dele oppskrift på en av deres aller beste boller fra den nye boken. Dette er nemlig mandelbollen, min personlige favoritt. Ble veldig fornøyd med at jeg klarte å bake den selv hjemme. Å lage gode boller er litt tidkrevende, men til gjengjeld får du et utrolig godt bakeprodukt. Denne bollen er fylt med deilig vaniljekrem og mandelmasse. Imponer gjestene dine. God helg.



Oppskrift mandelboller ca. 15 stk a 100 gram:
Bollehev= 20 g havregryn og 1 dl vann.
200 g sukker
1 dl rapsolje
50 g fersk gjær
5 g salt
20 g kardemomme
4 1/2 dl lunket vann
1 kg siktet hvetemel
Vaniljekrem oppskrift her.

Mandelfyll:
190 g mandler. Finhakket. Hakk for hånd eller i en foodprossor.
115 g melis
80 g mykt smør.

1. Lag vaniljekremen(følg oppskriften i linken) først. Det er best å begynne med denne dagen før siden det tar en stund før den setter seg. Begynn deretter med å lage bollehev. Kok opp vannet og hell over havregrynene. La det kjøle seg ned.
2. Bland sammen bollehev og resten av ingrediensene. Elt i maskin ca.15 minutter eller 20-25 minutter for hånd. La den heve i ca. 1 time.



3. Trill boller a 100 gram og la de heve til dobbelstørrelse(ca.1-2 timer). 



4. I mellomtiden kan du lage mandelfyllet. Finhakk mandlene for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Bland det sammen med smør og melis. Miks til en tykk masse. 

5. Ha mandelmassen i en sprøytepose. Om du ikke har det tilgjengelig kan du bruke en spiseskjee når du legger fyllet.



6. Trykk de ferdighevede bollene flate. Leg mandlemasse i midten. Jeg la ca. 1 spiseskje i hver.

7. Brett deigen over mandelmassen som en konvolutt. Press godt ned på bretten, slik at mandelmassen kommer ut i kantene og lag en grop i midten. 

8. Det er viktig å presse godt ned, slik at den ikke går opp igjen. Trykk en dyp grop som du fyller med vaniljekrem.





9. Fyll med vaniljekrem i gropene. Ca en god spiseskjee i hver. La bollene heve 30-60 minutter til. Nøkkelen til å lage gode og luftige boller er å la deigen heve godt. Pensle deretter med egg og dryss over grovhakket mandler. Stek på 210 grader i ca.8-10 minutter.

10. La bollene avkjøles på rist.



Jeg drysser over litt melis som en siste finish. Deretter er det bare å nyte med en god kopp kaffe.



Grove scones til frokost

I dag har jeg laget baker Hannes grove scones. Disse er uten sukker og gir masse energi på treningstur, eller om du sitter på lesesalen med eksamenslesing. Godt brød har kommet ut med en superfin bakebok, som jeg anbefaler alle å kjøpe! Her får du oppskrift på alle de gode økologiske bakeverkene de selger og masse fine bilder. 

Grove scones ca.7 stk fra Godt Brøds bakebok:
70 gram havregryn +1.5 dl lett melk til havregrøt.
135 gram siktet hvetemel.
85 gram sammalt hvete.
1.5 gram salt.
3 teskjeer bakepulver.
135 gram mykt smør.
100 gram tørket frukt. Jeg brukte dadler og rosiner. 
1 dl lettmelk.
75 gram hasselnøtter.

1. Begynn med å lage havregrøten. Kok opp melken og bløtlegg havregrynene. La den avkjøle i minst 30 minutter. Denne kan også gjøres klar kvelden før, går det enda raskere på morgenkvisten.

2. Rist hasselnøttene lett i en tørr stekepannen/stekeovn til de får en gylden farge. Tar ca.5 minutter.
3. Bland sammen havregrøt,hasselnøtter(grovhakket) og resten av ingrediensene. Elt deigen til all væsken er blandet inn og deigen henger sammen. Ca. 1-2 minutter. Deigen skal være litt klissete.

4. Ha litt mel på kjøkkenbenken og del deigen i ca. 7 like store emner. Jeg laget trekanter. 

5. Pensle med egg og stek på 210 grader i ca. 20 minutter.

Min favoritt er å spise dem med smør og brunost.mmm. God mandag.

Smoothie tips

Rema 1000 har kommet med to nye smoothie blandinger, jeg tenkte jeg kunne tipse dere om. Den ene er med grønnkål,ananas, mango og banan. Den andre med eple,kirsebær,drue og banan. Smarte å ha liggende når du ønsker en kvikk start på dagen. Det eneste du trenger å tilsette er juice eller melk. Om jeg ønsker en ekstra mettende smoothie tilsetter jeg cottage cheese eller havegryn. Superdigg! Start dagen med en fresh smoothie.

Oppskrift grønn smoothie for 1:
100 gram smoothie blanding fra Rema 1000.
1-2 dl appelsinjuice.

1. Miks alt sammen i en blender. Masse gode næringsstoffer. Er også godt å tilsette litt frisk ingefær om du har liggende.

Smoothie er også perfekt on the go, om du har det travelt.



Prisen på smoothie blandingene er 21 kr.



Mini chocolate cookies

Cookies er noe av det enkleste du kan bake. Disse søte mini-cookisene er ferdiglaget på kun en halvtime. Perfekt å lage om du får uventet besøk eller om du vil ha noe godt til kaffen. Lag røren rett før middag og du har de klar til dessert. Kjeksene kan oppbevares i en krukke på kjøkkenbenken, de holder seg lenge. Fint som kjøkkendekor også.Søstrene Grene og Lagerhaus har mange fine glasskrukker til en billig penge.

Oppskrift mini chocolate cookies: 
115 gram romtemperert smør
100 gram brunt sukker
50 gram hvitt sukker
1 egg
1 teskjeer vaniljeestrakt/sukker
0.5 teskjee natron
160 gram mel
2 dl chocolate chips eller grovhakket sjokolade. Det er godt å blande både hvit, melke og mørk sjokolade

1. Bland smør og sukker godt sammen med en håndmikser/kjøkkenmaskin
2. Tilsett egg og vaniljesukker. Når alt er godt blandet vend inn mel og natron
3. Rør i chocolate chips 
4. Vei opp like store kuler. Jeg lager kuler på 20 gram per kjeks slik at de blir circa like store.Stek på 180 grader i ca. 8-10 minutter. De skal være gylden i kanten
5. Avkjøl kjeksene på et stekebrett i ca. 10 minutter før du flytter de over på rist



Det er også godt å tilsette nøtter eller tørket frukt om du liker det - lag gjerne ulike varianter, noe til enhver smak!

Jeg synes det er koselig å ha hjemmelaget kjeks som pynt på kjøkkenet. Ekte hverdagsglede å kunne unne seg en kjeks (eller to!) til kaffen!

Enkel hverdagsmiddag for 1

Ny uke og ny enkel hverdagsrett. I ukedagene er raske middager gull. Jeg liker å lage middagere som ikke tar mer enn 20-30 minutter. Mat er kjærlighet, og det tar ikke lange tiden å lage et næringsrikt måltid. Jeg elsker å stå på kjøkkenet etter jobb. Høre på musikk, tenne lys og kose med med matlagingen. Kom gjerne med oppskrifter/tips på hva dere ønsker å se mer av her på bloggen. Det setter jeg stor pris på. God start på uken.

Oppskrift grønnpasta i kjøttsaus for 1:
100 gram kjøttboller. Kjøpte en pakke fra go og mager.
200 gram grønnsakspasta. Brukte den grønne med erter og brokkoli fra Toro.
Victorias tomatsaus. Lag et stort glass. Passer fint å fryse ned. Perfekt til å ha klart til pasta, lompepizza, toast ect.

1. Lag tomatsausen som anvist i oppskriften. Eller kjøp ferdig i glass. Stek kjøttbollene i egen panne til de er gjennomstekt. Bland sammen i tomatsausen. La det putre på svak varme.
2. Kok pastaen som anvist på pakken. Koketiden er bare på 1 min, så pastaen er ferdig på 1-2-3.

Ha kjøttsausen over pastaen og nyt. Er meget godt med en liten salat som tilbehør. 

En enkel og næringsrik middag på 1-2-3. Håper den faller i smak. 

Knekkebrød tips

Når jeg ikke baker knekkebrød selv, liker jeg å teste ut knekkebrød fra diverse bakerier/butikker. Ekte glede å kunne kjøpe med seg gode knekkebrød eller brød fra et godt bakeri. Viktig å sette pris på små hverdagsgleder.

I dag vil jeg tipse om Godt brød sine økologiske frøknekkebrød. Disse er veldig mettende og fulle av gode proteiner og næringsstoffer. Noe av det beste jeg vet er knekkebrød med meierismør, god skinke og ost. Enkelt og utrolig smakfullt. Kom gjerne med tips på gode knekkebrød som er verdt å teste ut. God tirsdag.♥

Knekkebrød er en fin vertinnegave å gi vekk til en du vet er glad i god mat og drikke. Eller å ta med på kvelds med gode venner. 



Gresskar og gulrotsuppe

Hei November. Tenk at det snart er juul(53 dager). Jeg gleder meg! Det har blitt mye kaldere ute og hva passer vel bedre enn å lage varme supper til middag?Skikkelig innekos. Jeg hadde gresskarrester igjen fra pumkin cupcaksene jeg laget fredag, og laget denne godsaken av en suppe. Toppet med sprøstekt chorizo og litt friske urter. Et lite festmåltid. Suppe er enkelt og veldig godt å lage. 

Oppskrift for 1 person:
300 gram gresskar(jeg brukte flaskegresskar).
1 gulrot
1/2 grønnsaksbuljong.
4 dl vann.
1 liten gulløk.
Smak til med revet ingefær,salt og pepper.
50 gram chorizopølse.
Er godt med en skvett fløte eller cream fraiche om du har liggende i kjøleskapet.

1. Kutt gresskar,gulrot og løk i biter. Hell over vannet med grønnskasbuljong.
2. La det småkoke til alt er mørt, tar ca. 15-20 minutter.

3. Stavmiks suppen til den er jevn og klumpfri. Hell tilbake i kjelen og smak til med revet ingefær, salt og pepper. Chili er også godt om du ønsker en litt spicy suppe.

4. Sprøstek chorizoen i stekepannen. Server i suppen. Jeg toppet med litt frisk oregano tilslutt. Suppe er utrolig godt å servere når det er kaldt ute. Gjerne med litt godt brød til. 



hits