november 2013

Victorias Julekake

Hurra for 1 desember. Jeg gleder meg masse til jul, i dag er det også 14 dager til jeg har juleferie. Årets kosligste måned står for tur, hva med å lage deilig julekake? Denne deigen kaldhevet jeg over natten. Neste morgen kan du bake ut smakfulle julebrød. Passer perfekt til frokost, lunsj og aftens. Du trenger selvsagt ikke å kaldheve, om du skal bake samme dag. Da hever du deigen til dobbelstørrelse. Jeg har ikke sukat i denne deigen, siden det er ikke så populært hos meg. Tilsett gjerne det i deigen, om du liker det :)

Dette er faktisk første gang jeg lager julekake. Det er det vanligvis mamma som gjør hjemme hos oss. Nå som jeg har blitt voksen, og flyttet hjemmefra. Lager jeg ting jeg ikke har laget før. Nye tradisjoner. Det er jo hyggelig for foreldre, når barna er med å bidra å lager julemat og kaker. Eller hva? Hjemmelaget er så klart best.

Oppskrift Victorias Julekake - 1 stor brødform:

500 gram hvetemel + mel til utbaking

1.5 teskjee havsalt

2 teskjee malt kardemomme

1 dl sukker

25 g fersk gjær (søt type)

1 egg

3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)

75 g smør, romtemperert og i biter

100 - 150 gram rosiner

Sukat

Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.

2. Tilsett deretter egget.

3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.

4. Tilsett smøret i terninger og rosiner. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.

5. Ha plast over bollen, og la den heve til neste dag i kjøleskapet. Du kan også la deigen kaldheve i brødformen.

1. Ferdig kaldhevet bolledeig. Utrolig greit, er bare å stå opp, å bake ut.

2. Form deigen etter brødformen du bruker.

4. Ha bakepapir i formen, og la deigen etterheve i 30 min.

5. Pensle brødet med egg. Stek brødet på 180 grader i ca. 35-40 min. 10 minutter før du tar ut julebrødet, kan du pensle brødet med enda et lag med  egg, for ekstra glans. 

La brødet avkjøle på rist.

Min favoritt, er å spise julebrødet med smør og brunost.

Pakk inn i brødet med julebånd. Gi til noen du er glad i.

God første søndag i advent :)

Nyt dagen,

IV.

Pepperkake cupcakes med deilig frosting

Desember nærmer seg med stormskritt. En måned som inneholder masse kos og selskaper. Hva med å prøve en ny variant til julebaksten?  En skikkelig krydret cupcake toppet med luftig kremost frosting. Yum! Disse kommer til å forsvinne fra kakefatet.

Pepperkake cupcakes ca.12 stk:

100 gram meierismør romteperert

1 dl sukker

2 spiseskjeer lys sirup

2 egg romtempererte

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

2 ts kanel

1 ts malt ingefær

1 ts malt nellik

1 ts malt sort pepper

1-1.5 dl fløte/H-melk

Kremost Frosting:

100 gram romtempert smør( lurt å legge ut dagen før du skal bake, eller noen timer før)

150 gram philadelpia kremost

1 spiseskjee sitronsaft

2-3 dl melis

Wilton extra white color(kan sløyfes, gjør frostingen hvitere)

1. Miks smør og sukker mykt og luftig. Det er lurt å legge ut smøret dagen før en skal bake, slik at det er ekstra mykt.

2. Tilsett egg, et om gangen. Miks ca. 2 min på hvert egg. Bruk en slikkepott i kantene, slik at alt blir godt mikset.

3. Bland alt det tørre i et litermål/bolle. Bland godt. Vend inn sirup, melblanding og fløte. Miks godt.

En deilig pepperkakerøre.

4. Fordel røren med en cookiescoop. 1 scoop i hver form. Jeg bruker disse hvite formene fra Wilton.

5. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 15 min -20.

Ah disse dufter deilig julekrydder. Mens cupcaksene avkjøles, begynn på cream cheese frosting.

6. Miks smør og kremost til en glatt krem.

7. Tilsett melis, sitronsaft og extra white color. Miks til du har en luftig krem. Tilsett mer melis om kremen blir for myk.

8. Sett i kjøeksapet i 10 minutter, før du sprøyter ut.

Sprøyt ut med ønsket tipp. Jeg brukte Wilton 1B tipp. Pynt med julestrøssel, eller julegodt.

Fine og herlige jule cupcakes, disse blir en hit på juleselskaper.

Smakfull pepperkake cupcake, med en frisk kremost frosting, en smakfull kombinasjon :)

Fin onsdag til alle,

IV.

Julens pepperkakeoppskrift

Pepperkaker er min absolutte favoritt julekake. På denne solfylte søndagen, tenkte jeg å dele denne gode oppskriften. Deigen holder lenge i kjøleskapet. Lag i dag, og ta fram når den skal brukes. Hjemme hos oss, var det alltid pappa som laget pepperkakedeig og bakte med meg og mine søstre. Fine barndomsminner. I år gleder jeg meg spesielt mye til Jul. Mamma og pappa, og søstrene mine bor i Israel. Skal bli ekstra koselig å feire jul i år. Lykke.

Spis naturelle eller pynt med royal icing. Til de voksende er det godt å spise naturelle med blåmuggost. Oppskrift kommer til uken. Lykke til! :)

Julens pepperkakeoppskrift:

1 dl sirup( jeg brukte halvparten av lys og mørk)

150 gram sukker

150 gram smør

1 dl fløte

400 gram mel

1 teskjee nellik

1 teskjee kardemomme

1 teskjee ingefær

1 teskjee pepper

4 teskjeer kanel

1 teskjee bakepulver

1. Bland sirup, smør og sukker i en kjele. Rør til en flytende masse og sukkeret har smeltet.

2. Avkjøl blandingen.

3. Rør inn fløten.

4. Bland sammen mel, krydder og bakepulver.

Rør alt godt sammen.

5. Vend inn melblandingen inn siurpsblandingen. Bland til du får en fin deig.

6. Ha deigen i en bolle dekket med plast. Deigen er litt glissete, da er det lettere å få den ut neste dag. La den hvile over natten i kjøleskapet.

7. Neste dag, kan du bake ut deilige pepperkaker. Ha mel på kjøkkenbenken og kjevle ut en tynn deig.

Jeg laget snøfnugg.

Er selvføgelig lov å prøvesmake deigen, mmm.

8. Stek på 180 grader i ca. 10 min. De skal være brun gyldende.

9. Spis dem Naturelle, eller pynt med royal icing.

Oppskrift royal icing:

1 eggehvite

1 skvett sitronsaft

ca. 190 gram melis.

1. Stivpisk eggehviten. Tilsett en skvett sitronsaft. Sikt inn melisen. Icingen er ferdig om ring-merkene etter vispene ikke forsvinner når du tar ut vispene

2. Ha icingen i en sprøytepose og klipp et lite hull. Deretter er det bare å kjøre på med dekorasjoner.

10. Jeg brukte jule strøssel fra wilton. Søte små julekuler. Dryss over strøssel, og snu pepperkaken etterpå. Deretter kan du brukte det på nytt etterpå, og unngå strøssel over hele gulvet.

Vakre og julete snøfnugg. Noe alle kommer til å like.

Pakk inn i cellofan, og gi en ekstra fin pepperkake til noen du er glad i.

Pepperkaker og iskald melk, er supergodt sammen. Min favoritt.

Deigen holder lenge. Lag en stor deig, og ha i kjøleskapet.

Ønsker alle en flott søndag,

IV.

Hjemmelaget Kokosboller

Kokosboller er utrolig godt. Dette er en enkel og fin oppskrift alle får til. Trenger ikke å kjøpe, når du kan lage minst like gode selv. En ny sort til julebesøket i år? Disse kommer til å forsvinne i en fei.

Kokosboller ca. 10 store.

4 eggehviter

4 gelantinplater

4 spiseskjeersukker

2 ts vaniljesukker

10 mariekjeks

200- 250 gram, 70% mørk sjokolade, eller annen sjokolade

kokos til pynt

1. Legg gelantinplatene i vann. Skill eggene, og ha eggehvitene i en bolle. (Eggeplommene kan brukes til julebaksten) Begynn å pisk marengs med en spiseskjee sukker. Når den begynner å skumme, tilsett resten av sukkeret. En spiseskjee om gangen. Ha vaniljesukkeret i tilslutt.

2. Klem vannet ut av gelantinplatene, smelt dem på lav varme sammen med fire spiseskjeer vann. Jeg hadde mine kokeplater på 2.

3.Når gelantinen er ferdig smeltet. tilsett den i marengensen. La den den renne i en tynn stråle mens du pisker samtidig. Pisk til alt er godt blandet.

4. Ha marengsen i en sprøytepose med tipp, og sprøyt ut topper. Jeg bruker å sette sprøyteposen i en dyp kopp, og fylle med marengs. Unngår du å søle.

5. Sett i kjøleskapet i minst en time, til de er stivnet.

6. Varm sjokolade i vannbad. Har du mer sjokolade til overs, kan du lage varmsjokolade etterpå.Hold på kanten av mariekjeksen, mens du bruker en spiseskjee til å renne sjokolade over. Siden jeg var aleine på kjøkkenet var det litt vanskelig å ta bilde av. La dem stivne litt, før du vender dem i en skål av kokos. Dette er litt klissete. Sett dem i kjøleskapet til sjokoladen er ferdig stivnet.

Deilige kokosboller. Kan love at disse smaker godt. Yummy.

Ha en herlig helg. På søndag kommer pepperkake oppskrift :)

IV.

Varm sjokolade på pinne

Varm sjokolade, er perfekt nå som kalde vinterkvelder kommer. Det er ekstra koselige å røre ut varm sjokolade i melk, som en har laget selv. Disse laget jeg til jul i fjord. På julaften koste vi oss med varm sjokolade, julesugerør og mini marshmallows. Varmende kos på fine desemberdager. Lag til deg selv, eller gi bort. En hyggelig desembergave :) Disse har lang holdbarhet.

Oppskrift varm sjokolade, ca 15 stk:

Konfektform, eller annen ønsket form. Min er fra Kitchen.

300 gram sjokolade, jeg brukte 70%. (mengde varierer også på hvilken type former du har, prøv deg fram)

Pinner(kjøpte mine på panduro

1. Smelt halvparten av sjokoladen over vannbad. Tilsett resten av sjokoladen og bland godt sammen.

2. Jeg tar sjokoladen i sprøytepose, for å unngå søl. Fyll formene.

3. Sett i kjøleskapet, etter ca. 5-10 min. Når sjokoladen har begynt å stivne, sett i pinnene. Slik at de står stødig.

4. La dem stå i kjøleskapet til sjokoladen er stiv.

5. Ta dem ut av formene. Pakk inn i cellofan, eller annen ønsket forpakning.

Fine sjokolade på pinner.

Tips til julegave. Kjøp en fin kopp, legg i sjokolade på pinne og noen søte mini marshmallows. Kanskje et julesugerør også? En søt desember/julegave. Jeg gav selv en kopp til min vennine. Fin oppmuntring i siste eksameninnspurt før jul.

10 dager til 1 desember. Jeg gleder meg :) Gjør du?

Love IV.

Julekarameller

Julekaramellene har allerede kommet i hus. Disse kan du lage i forveien, å pakke inn i cellofan. Gi bort til venner og familie i julegave. Hjemmelaget spiselige gaver er jo superkoselig å få.

Karameller er enkle å lage, om du har et sukkertermometer(99 kr på Clash Ohlson), eller digital termomenter(Slikkepott termometer 149 kr på Kitchen). Du kan fint også bruke "kuleprøven", når du ser massen begynner å bli karamellfarget.  Da tar du en spiseskjee med karamellmassen i et glass kaldt vann, og om du kan forme massen til en kule er karamellen ferdig. For passe harde karameller koker du til 120 grader. Ønsker du dem litt hardere, koker du litt over. Jeg kokte til 122. Oppskriften er hentet fra flinke Krem.no. Ta en titt innom bloggen hennes for fine oppskrifter.

Oppskrift Julekarameller:

3 dl fløte

250 gram sukker

60 gram meierismør

100 gram lys sirup

1. Bland alt sammen i en kjele. Kok på middelsvarme. Tar ca. 20 min.

2. Jeg bruker digitalt slikkepott termometer fra kitchen. Kok til massen er 120 grader, eller 122 grader om du ønsker litt hardere karameller. Pass på mot slutten, da stiger temperaturen raskt. En ting som også er viktig, er å ikke røre opp etter kantene, da danner det seg sukkerkrystaller, som gjør at karamellen sukrer seg. Krystallene blir tatt med når du skal helle karamellen over i form. Derfor er det lurt å ha en pensel i et glass vann, og pensle kantene underveis.

Når massen er klar, heller du den over på bakepair, eller silikonmatte.

3. Jeg bruker disse tre redskapene. En silikonmatte, palett og en cutter. Slik at alle bitene blir ca. like store. Bruker du silikonform, pass på å ikke skjære i matten, men bare danne mønsteret.

4. Bre massen utover. Sett i kjøleskapet i ca. 5 min, til massen har blitt litt stiv.

5. Kutt ønsket mønster, jeg kuttet firkanter. La dem stå i kjøleskapet i ca. 5-10 min. Før du kutter i biter.

6. Klipp cellofanppir i firkanter. Du kan også bruke mellomleggspapir. Pakk inn fine julekarameller. Søstrene Grene selger blandt annet billig cellofanruller, julebånd, silkebånd osv. Fint til innpakking.

Smakfulle julekarameller. Du kan også prøve å smaktilsette med f.eks vanilje, kanel, sjokolade.

Pakk inn i gaveposer. Disse er fra Wilton.

Lykke til! Alle juleoppskrifter ligger under kategori "Jul". Kommer mange fine oppskrifter der, i nærmeste framtid.

IV.

Pasta med rosenkål og chorizo

Pasta er godt og tar ikke lang tid å tilberede. Prøv denne gode pastaen med salt chorizo og smakfull rosenkål. En flott mulighet til å få barna i huset til å spise mer rosenkål. Tilsett gjerne andre grønnsaker.

Pasta med rosenkål og chorizo for 2 personer:

150 gram pasta (jeg brukte tykk tagliatelle)

100 gram rosenkål

100 gram chorizo

3 hvitløksfedd

4 små charlottløk

1.5 dl matfløte

Smak til med salt og pepper

1. Skyll og rens rosenkålen. Kutt i to og ta vekk det ytterste skallet.

2. Surr i litt olivenolje, i ca. 5 min. Smak til med salt og pepper.

3. Kok pastaen som anvist på pakken. Tilsett finhakket løk og hvitløk. Vend inn matfløte og rosenkål. Bland på svak varme. Brun chorizoen i en stekepanne rett før du servere. Bland alt godt sammen.

Server og nyt en deilig pastamiddag.

En ypperlig mulighet for å få barna til spise mer rosenkål.

Frister det?

God torsdag :)

Fylt Aubergine

Sunne og deilige middager i hverdagen er et must i hverdagen for meg. Fylt aubergine toppet med mozzarella. Sammen med en frisk salat, er det en sunn og mettende middag. Ikke tar det lang tid å lage heller. Planlegg middager søndagkveld, da slipper du å stresse i ukedagene. Jeg bruker å handle til uken på mandager, og fredag handler jeg inn til helgen. Sparer penger og har oversikt. Blir raskt mye penger om du skal handle middag hver dag, blir alltid noe ekstra som følger med hjem. Ukens tips fra meg. Prøv det!

Oppskrift fylt aubergine for to personer:

1 stk stor aubergine

200 gram svinekjøttdeig/karbonadekjøttdeig

4-5 fedd hvitløk. Jeg er er veldig glad i hvitløk, bruk mindre/mer alt etter din smak.

1 gul løk

1 halv boks hakkede tomater

1 neve fersk spinat

2 spiseskjeer tomatpure

Revet mozzarella

Koriander eller andre friske urter

Smak til med salt og pepper

1. Snitt auberginen på langs.

2.  Pensle den med olje. Legg snitflaten ned, og stek på 200 grader i ca. 20 min. Til innematen er så myk, at du kan skrape den ut med skje. I mellomtiden lager du fyllet.

3. Skrap ut innematen med skje.

4. Bland sammen med hvitløk.

5. Stek kjøttet i stekepanne, tilsett deretter løk og spinat. Vend inn hakkede tomater og tomatpure. La det koke opp, smak til med salt, pepper og urter. Bland sammen med hvitløk og aubergine innematen.

6. Fyll auberginene med kjøttfyllet.

7. Dryss over revet mozzarella.

Stek på 200 grader til osten er gylden, ca. 15-20 min.

Pynt med friske urter. Server med en deilig salat til. En enkel og smakfull middag.

Det ligger også aubergine pizza ute på bloggen, prøv den også!

Er det noen som er fristet til å prøve?

Love IV.

Kokosbomber

Julens første oppskrift kommer i dag. Nemlig disse smakfulle kokosbomene. Jeg kjøpte kokosmel for en stund siden, da jeg kom over denne oppskriften fra KK, så jeg muligheten til å bruke det opp. Hjemmelaget konfekt og gaver er en flott og personlig gave å gi vekk i jule og vertinnegaver. Kokos og sjokolade sammen er en deilig kombinasjon.

Oppskrift kokosbomber ca.24 stk:

200 gram kokosmel

200 gram kondensert melk

50 gram melis

2 teskjeer vaniljesukker

350 gram mørk kvalitetsjokolade. Jeg brukte Valrhona.

1. Bland sammen kokosmel og kondesert melk.

2. Rør inn melis og vaniljesukker.

Til du får en ganske fast masse.

3. Du kan ente trykke deigen ned med en palett i form. Eller forme kuler/barer med hendene. La massen hvile i kjøleskapet over natten.

4. Neste dag skjærer du i ruter, eller i ønsket størrelse.

5. Hakk og smelt sjokoladen over vannbad. Ta sjokoladen av platen, og dypp kokosrutene nede. Jeg bruker å ha rutene på en gaffel, og renne sjokolade over med en skje, til alt er dekket. Bruk en silikonmatte og legg rutene på. Du kan også bruke en rist. Det gjør ikke noe at de renner utenfor, når sjokoladen stivner, kan du finskjære. Dryss deretter over kokos, og la dem stivne i kjøleskapet.

Finskjær runt kantene, og nyt.

Disse er fine og gi i vertinnegaver, eller som julegaver. Mektige og deilige kokosbomber.

Pakk i fine gaveesker og gi vekk.

Lykke til og happy fathers day :)

Love IV.

Smakfulle kardemommesnurrer

I dag er det deilige kardemommesnurrer som står på menyen. Jeg har hatt fri, og kost med med bakedag på kjøkkenet. Jeg har også prøvd kaldhevet bolledeig for første gang, og det ble et vellykket resultat. Jeg laget deigen i går kveld, og bakte dem ut i dag. Et supert alternativ, hvor du slipper å vente på at deigen skal heve. Hurra, det liker vi. Hva med å lage disse til farsdags frokosten? Lag deigen lørdagkveld, og kos dere med fersk gjærbakst på farsdagen. Boller og kaffe liker enhver far :)

Oppskrift ca. 10-12 store kardemommesnurrer:

500 gram hvetemel + mel til utbaking

1.5 teskjee havsalt

2 teskjee malt kardemomme

1 dl sukker

25 g fersk gjær (søt type)

1 egg

3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)

75 g smør, romtemperert og i biter

Egg til pensling

Malt kardemomme, sukker og mykt smør til fyll

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.

2. Tilsett deretter egget.

3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.

4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.

5. Ha plast over bollen, og la den heve til neste dag i kjøleskapet.

6. Ha deigen ut på en melete bord

7. Kjevl deigen ut til en stor rektangel. Ha på godt med mykt smør, kardemomme og sukker på halvparten av deigen. Brett den andre halvsiden over.

8. Del deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden. Lag knuter. Denne filmen kan hjelpe. http://www.youtube.com/watch?v=kfukCv9F368

9. Legg snurrene på bakepapir. Pensle med egg og strø over perlesukker.

10. Stek på 200 grader i 10-15 min. De skal være gyldene på toppen.

IMG_0555

Nybakte gjærbakst lukter himmelsk.

IMG_0566

Det beste jeg vet, er å spise nybakte boller med et glass iskaldt melk. Lykke! Må prøves.

Ønsker alle en flott helg :)

Love IV.

Speltlompe pizza, hurtig pizza i hverdagen

Det er ingen hemmelighet at jeg liker speltlompe pizza. Det lages på max 20 min, og passer supert i en travel hverdag. Når du har lyst å unne deg en litt sunnere pizza:) Ha på ditt favorittfyll, ypperlig mulighet til å bruke rester. Jeg hadde tacokjøtt liggende. Du trenger ikke å lage tomatsaus, sukkerfri ketchup/tomatpure funker veldig bra.

Oppskrift Speltlpmpe pizza:
Speltlomper
Tomatpure/ketchup/tomatsaus
Tacokjøtt
Vårløk
Ost
Hvitløk, timian, olivenolje, salt og pepper

1Sett ovnen på 220 grader. Legg speltlompene på stekebrett, smør utover tomatpuren og legg på fyllet. Topp med ost og timian/organo.

2. Stek på nederste rille i ca. 10 min. Da får du en crispy bunn.

Server med en glatt mager kesam og en deilig salat.

Hjemmelaget middag trenger ikke å ta lang tid å lage :)

Håper det smaker,

Love IV.

hits