oktober 2016

Luftig eplekake med crumble

Hei fredag. Jeg sitter å skrive fra kjøkkenet, etter en liten uke i Oslo er det deilig å være tilbake til Bergen. Det er skikkelig nydelig høstvær om dagen med sol. Dagens oppskrift er en deilig eplekake med crumble. Server denne lun med en god kule vaniljeiskrem. En flott dessert å serve etter middag eller invitere til søndagskaffe med. 

Oppskrift luftig eplekake 1/2 langpanne:
2 egg
2-5 dl sukker
50 gram smeltet smør
1.5 dl melk
4 dl hvetemel
1 teskjee kardemomme
2 teskjeer kanel
2 teskjeer bakepulver
3 norske epler

Crumble:
100 gram smeltet smør
1 dl sukker
1 spiseskjee kanel
1 dl havregryn

1. Pisk eggedosis av egg og sukker(ca.15 minutter).
2. Smelt smøret og bland sammen med melken. Bland sammen mel,kardemomme, kanel og sukker i egen bolle. 
3. Vend inn melblandingen. Rør inn melkeblandingen.
4. Smør en 1/2 langpanneform og ha i bakepapir. Hell i røren.
5. Lag crumble. Smelt smøret. Bland inn sukker, kanel og havregryn. Lag groper i kaken og legg fyllet nedi.
6. Skrell eplene og kutt i tynne skiver. Trykk ned i kaken
 

7. Stek kaken på 200 grader i ca. 15-20 minutter. Den skal være gyldenbrun på toppen.

Server kaken lun med vaniljeiskrem til. 


 

Good morning

God morgen, håper alle har hatt en fin start på dagen. Havregrøt er en rask og god frokost. Den er næringsrik, mettende og billig å lage. Til frokost idag lagde jeg en ny vri med chiafrø. Mmm supergodt! Topp med bær,bananer eller annen frukt. Denne holder deg mett lenge. 

Havregrøt med Chia:
1 dl lettkokte havregryn
2.5 dl ekstralett melk
1 spiseskje chiafrø

1. Kok opp havregryn og melk på svak varme. Ta av platen og rør inn chiafrøene. La det svelle i et par minutter. 
2. Topp med bær og bananer. Eller annet godt.

Om du har dårlig tid om morningen, er det perfekt å ha den med i matboks og spise på bussen.


 

Grove scones til frokosten

En ny uke står for tur. Scones er supergodt og enkelt å lage. De rører du sammen og de er ferske til frokost. I dag deler jeg oppskriften på baker Hannes grove scones. Disse er uten sukker og gir masse energi på treningstur, eller om du sitter på lesesalen med eksamenslesing. Godt brød har kommet ut med en superfin bakebok, som jeg anbefaler alle å kjøpe! Her får du oppskrift på alle de gode økologiske bakeverkene de selger og masse fine bilder. 

Grove scones ca.7 stk fra Godt Brøds bakebok:
70 gram havregryn +1.5 dl lett melk til havregrøt.
135 gram siktet hvetemel.
85 gram sammalt hvete.
1.5 gram salt.
3 teskjeer bakepulver.
135 gram mykt smør.
100 gram tørket frukt. Jeg brukte dadler og rosiner. 
1 dl lettmelk.
75 gram hasselnøtter.

1. Begynn med å lage havregrøten. Kok opp melken og bløtlegg havregrynene. La den avkjøle i minst 30 minutter. Denne kan også gjøres klar kvelden før, går det enda raskere på morgenkvisten.

2. Rist hasselnøttene lett i en tørr stekepannen/stekeovn til de får en gylden farge. Tar ca.5 minutter.
3. Bland sammen havregrøt,hasselnøtter(grovhakket) og resten av ingrediensene. Elt deigen til all væsken er blandet inn og deigen henger sammen. Ca. 1-2 minutter. Deigen skal være litt klissete.

4. Ha litt mel på kjøkkenbenken og del deigen i ca. 7 like store emner. Jeg laget trekanter. 

5. Pensle med egg og stek på 210 grader i ca. 20 minutter.

Min favoritt er å spise dem med smør og brunost.mmm. God mandag.

Luftige Kanelstengre

Oppskriften på disse saftige kanelstengrene har blitt etterspurt. Jeg koste meg med søndagsbaksten for en stund siden og hadde lyst å prøve ut noe nytt. Deilige stengre med sitronglasur. Yum! Selv om jeg jobber i bakeri, synes jeg det er ekstra koselig å lage gjærbakst hjemme. Mitt beste tips er å la deigen elte lenge nok og god hevetid= luftig og stor bakst. Disse er supre å ha med på tur eller nyte med en kopp kaffe.

Oppskrift ca. 20 kanelstengre:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjæren i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strålen mens maskinen går på lav hastighet. Øk hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Brett deigen over på langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett før toppen, slik at du kan tvinne deigen sammen. Ellers kan du bare tvinne lange strengre slik som på bilde. Alle mine ble ikke like fine, men den har sin sjarm det også. 
8. La dem etterheve i 30 minutter.
9. Pensle med egg. Stek på 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjøl deretter på rist.

Jeg synes det er ekstra godt med litt sitronglasur over. Jeg blander sammen litt melis,en skvett sitronsaft og litt vann i en skål. Bruk en gaffel eller skje å dekorer kanelstengrene(husk de må være avkjølte). Server med en kopp kaffe. mmm.

Toast av speltlompe

Hei dere - long time, no see. Denne frøkna har vært på ferie og tatt fri fra alt som heter blogg og sosialemedier i noen uker, men nå er jeg tilbake. Instagrammen er blitt oppdatert og bloggen skal tilbake til normalen med tre innlegg i uken. Følg meg gjerne på @foodbyvictoriaa 

Tilbake til dagens digge frokost/lunsj. Jeg er vel ikke den eneste som liker å starte uken med litt sunnere retter? Denne toasten slukte jeg. Supergodt, og best av alt så lett å lage. Fyll den med akkurat det du vil; jeg fylte med deilige grønnsaker og mozarella. Mums!

Speltlompetoast (2 stk):
4 speltlomper (jeg liker best Bauer sine)
Tomatpesto
Mozzarella
Litt løk,en neve finhakket spinat og basilikum
4 skinkebiter

1. Smør lompene med pesto. Ha over det du ønsker av grønnsaker. Selv synes jeg spinat, basilikum og løk er en veldig god kombo. Ha på skinke og ønsket mengde ost. Legg den andre lompen over
2. Smør et vaffeljern med litt smør slik det ikke setter seg fast
3. Toast lompene til de blir gyldne, og osten er smeltet. Husk å løfte jernet forsiktig opp tilfelle toasten sitter litt fast

Server med en lett salat og rømme. Yummii!



Ha en fin start på uken - jeg er på vei til jobb og ukens første treningsøkt!
 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits