oktober 2016

Luftig eplekake med crumble

Hei fredag. Jeg sitter skrive fra kjkkenet, etter en liten uke i Oslo er det deilig vre tilbake til Bergen. Det er skikkelig nydelig hstvr om dagen med sol. Dagens oppskrift er en deilig eplekake med crumble. Server denne lun med en god kule vaniljeiskrem. En flott dessert serve etter middag eller invitere til sndagskaffe med. 

Oppskrift luftig eplekake 1/2 langpanne:
2 egg
2-5 dl sukker
50 gram smeltet smr
1.5 dl melk
4 dl hvetemel
1 teskjee kardemomme
2 teskjeer kanel
2 teskjeer bakepulver
3 norske epler

Crumble:
100 gram smeltet smr
1 dl sukker
1 spiseskjee kanel
1 dl havregryn

1. Pisk eggedosis av egg og sukker(ca.15 minutter).
2. Smelt smret og bland sammen med melken. Bland sammen mel,kardemomme, kanel og sukker i egen bolle. 
3. Vend inn melblandingen. Rr inn melkeblandingen.
4. Smr en 1/2 langpanneform og ha i bakepapir. Hell i rren.
5. Lag crumble. Smelt smret. Bland inn sukker, kanel og havregryn. Lag groper i kaken og legg fyllet nedi.
6. Skrell eplene og kutt i tynne skiver. Trykk ned i kaken
 

7. Stek kaken p 200 grader i ca. 15-20 minutter. Den skal vre gyldenbrun p toppen.

Server kaken lun med vaniljeiskrem til. 


 

Good morning

God morgen, hper alle har hatt en fin start p dagen. Havregrt er en rask og god frokost. Den er nringsrik, mettende og billig lage. Til frokost idag lagde jeg en ny vri med chiafr. Mmm supergodt! Topp med br,bananer eller annen frukt. Denne holder deg mett lenge. 

Havregrt med Chia:
1 dl lettkokte havregryn
2.5 dl ekstralett melk
1 spiseskje chiafr

1. Kok opp havregryn og melk p svak varme. Ta av platen og rr inn chiafrene. La det svelle i et par minutter. 
2. Topp med br og bananer. Eller annet godt.

Om du har drlig tid om morningen, er det perfekt ha den med i matboks og spise p bussen.


 

Grove scones til frokosten

En ny uke str for tur. Scones er supergodt og enkelt lage. De rrer du sammen og de er ferske til frokost. I dag deler jeg oppskriften p baker Hannes grove scones. Disse er uten sukker og gir masse energi p treningstur, eller om du sitter p lesesalen med eksamenslesing. Godt brd har kommet ut med en superfin bakebok, som jeg anbefaler alle kjpe! Her fr du oppskrift p alle de gode kologiske bakeverkene de selger og masse fine bilder. 

Grove scones ca.7 stk fra Godt Brds bakebok:
70 gram havregryn +1.5 dl lett melk til havregrt.
135 gram siktet hvetemel.
85 gram sammalt hvete.
1.5 gram salt.
3 teskjeer bakepulver.
135 gram mykt smr.
100 gram trket frukt. Jeg brukte dadler og rosiner. 
1 dl lettmelk.
75 gram hasselntter.

1. Begynn med lage havregrten. Kok opp melken og bltlegg havregrynene. La den avkjle i minst 30 minutter. Denne kan ogs gjres klar kvelden fr, gr det enda raskere p morgenkvisten.

2. Rist hasselnttene lett i en trr stekepannen/stekeovn til de fr en gylden farge. Tar ca.5 minutter.
3. Bland sammen havregrt,hasselntter(grovhakket) og resten av ingrediensene. Elt deigen til all vsken er blandet inn og deigen henger sammen. Ca. 1-2 minutter. Deigen skal vre litt klissete.

4. Ha litt mel p kjkkenbenken og del deigen i ca. 7 like store emner. Jeg laget trekanter. 

5. Pensle med egg og stek p 210 grader i ca. 20 minutter.

Min favoritt er spise dem med smr og brunost.mmm. God mandag.

Luftige Kanelstengre

Oppskriften p disse saftige kanelstengrene har blitt etterspurt. Jeg koste meg med sndagsbaksten for en stund siden og hadde lyst prve ut noe nytt. Deilige stengre med sitronglasur. Yum! Selv om jeg jobber i bakeri, synes jeg det er ekstra koselig lage gjrbakst hjemme. Mitt beste tips er la deigen elte lenge nok og god hevetid= luftig og stor bakst. Disse er supre ha med p tur eller nyte med en kopp kaffe.

Oppskrift ca. 20 kanelstengre:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjr
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smr, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smr til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjren i en bolle. Tilsett egget og start kjkkenmaskinen p lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strlen mens maskinen gr p lav hastighet. k hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min fr du tilsetter smret
3. Tilsett smret i terninger. Det skal vre romtemperet. Jeg bruke sette ut mitt smr dagen fr. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel strrelse. Veldig viktig la deigen heve godt. Ta deg en lpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha p godt med mykt smr, kanel og sukker p deigen. Brett deigen over p langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett fr toppen, slik at du kan tvinne deigen sammen. Ellers kan du bare tvinne lange strengre slik som p bilde. Alle mine ble ikke like fine, men den har sin sjarm det ogs. 
8. La dem etterheve i 30 minutter.
9. Pensle med egg. Stek p 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjl deretter p rist.

Jeg synes det er ekstra godt med litt sitronglasur over. Jeg blander sammen litt melis,en skvett sitronsaft og litt vann i en skl. Bruk en gaffel eller skje dekorer kanelstengrene(husk de m vre avkjlte). Server med en kopp kaffe. mmm.

Toast av speltlompe

Hei dere - long time, no see. Denne frkna har vrt p ferie og tatt fri fra alt som heter blogg og sosialemedier i noen uker, men n er jeg tilbake. Instagrammen er blitt oppdatert og bloggen skal tilbake til normalen med tre innlegg i uken. Flg meg gjerne p @foodbyvictoriaa 

Tilbake til dagens digge frokost/lunsj. Jeg er vel ikke den eneste som liker starte uken med litt sunnere retter? Denne toasten slukte jeg. Supergodt, og best av alt s lett lage. Fyll den med akkurat det du vil; jeg fylte med deilige grnnsaker og mozarella. Mums!

Speltlompetoast (2 stk):
4 speltlomper (jeg liker best Bauer sine)
Tomatpesto
Mozzarella
Litt lk,en neve finhakket spinat og basilikum
4 skinkebiter

1. Smr lompene med pesto. Ha over det du nsker av grnnsaker. Selv synes jeg spinat, basilikum og lk er en veldig god kombo. Ha p skinke og nsket mengde ost. Legg den andre lompen over
2. Smr et vaffeljern med litt smr slik det ikke setter seg fast
3. Toast lompene til de blir gyldne, og osten er smeltet. Husk lfte jernet forsiktig opp tilfelle toasten sitter litt fast

Server med en lett salat og rmme. Yummii!



Ha en fin start p uken - jeg er p vei til jobb og ukens frste treningskt!
 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits