september 2016

Boller fylt med blåbær og cream fraiche

Gjærbakst synes jeg er utrolig kjekt å bake. Jeg laget denne saftige varianten som er en blanding mellom syrlig og søtt. Boller fylt med cream fraiche og blåbær. Skikkelig høstkos. Mitt beste tips er å la deigen elte lenge og la bolledeigen få gode hevetid. Det krever litt tid, men til gjengjeld får du saftig og luftige boller.

Oppskrift Blåbærboller med cream fraiche ca. 10-14 stk:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter.
1 boks cream fraiche.
Bær. Jeg målte ikke nøyaktig ca. En halv pose frosne blåbær.
Egg til penslig. 

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60-90 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord. Form 14 like store boller. La dem heve i ca.30 minutter.
7. Press bollene flate med kant, slik som på bilde. Press godt ned i midten. Fyll med cream fraiche. Enkleste måten å gjøre dette på, er å bruke en sprøytepose.

8. Pensle med egg og strø over sukker. Stek på 200 grader i ca. 8-10 minutter. Bollene skal være gylden.

Avkjøl på rist.

Server med en god kopp kaffe. Disse bollene er ypperlig å fryse.


 

Pannekaker til frokost

I dag har jeg seinvakt og unnet meg en deilig frokost. Pannekaker er så lett å røre sammen og det smaker ekstra godt med god topping. Disse er supre å lage om du har god tid på morgningen eller har lyst å invitere venninner på kosekveld. Et lite tips er å stå for pannekakene selv, og la alle ta med en topping hver. Ønsker alle en fin tirsdag.



Pannekaker ca.6 stk:
1 kopp siktet mel(vanlig tekopp)
1 kopp melk(vanlig tekopp)
3 egg
1 teskjee salt

1. Bland salt og egg sammen.
2. Sikt inn melet.
3. Vips inn melken til du får en klumpfrirøre.
4. Stek på svak varme. Om du holder pannen på skrå når du øser røren,vil hele pannen bli dekket av en tynt lag røre. Stek til de er gylden.
 

Høst pannekaker

Høsten har kommet til Bergen by. Norske epler smaker så godt om dagen. Jeg kjøpte med meg et par kilo når jeg var på hytten i Hardanger. Det ble til gode eplepannekaker. Disse er like gode til frokost,kvelds eller å ha med som matpakke.Jeg har byttet ut vanlig med spelt mel for en litt sunnere vri. Nyt disse etter en god tur i skogen. Små hverdagsgleder. 

Oppskrift spelt og eplepannekaker ca.6-7 stk mellomstore pannekaker:
1 eple. De norske er supergode.
2 egg.
1.5 dl speltmel.
1 dl ekstra lettmelk.
0.5 teskjee bakepulver.
0.5 teskjee kanel. Bruker gjerne teskjee om du har glad i kanel.
1 spiseskjee sukker.

1. Skrell og kutt eplet i biter. Jeg stavmikset eplet for å få klumpfri røre. Har du ikke stavmikser kan du raspe eplet istedenfor.

2. Tilsett egg og bland godt. Vend inn det tørre og melken. Rør til en klumpfri røre.
3. Stek pannekakene på middels varme. Jeg bruker å steke i smør.



Eplepannekaker som smaker skikkelig høst. Server med syltetøy, ost eller spis dem som de er.

Victorias smoothie bowl

God ettermiddagen. Mandagen er allerede godt i gang hos meg. En treningsøkt og litt jobbting er allerede unnagjort. Dagens frokost er noe jeg spiser hver morgen. Det er en tykk smoothie bestående av cottage chesse, bær, frossen banan og juice/melk. Skålen er toppet med det jeg hadde liggende denne morgningen. Bringebær, kokosflak og chiafrø. Mmm. Denne holder en god stund i magen og gir masse energi. Happy monday.

Oppskrift smoothieskål:
1 frossen banan
150 gram frosne jordbær
1-2 dl juice/melk
100-150 gram cottage cheese

1. Kjør alt sammen i en blender til det blir en tykk og kremet blanding.
2. Topp med frukt,bær,nøtter eller det du har liggende. 

Lag gjerne en dobbel oppskrift. Har du til neste morgen.

 

Pasta friday

Hello friday! Dagens rett er en skikkelig koserett. Ofte etter en lang uke er det greit med deilig mat som ikke tar en evighet å lage. Jeg lager en smakfull tomatsaus og blander inn fersk pasta. Server med salat og godt brød. Min favoritt er hvitløksbrød. Skikkelig snadder!! Lag denne retten om du vil bytte ut fredagstacoen! Oppskriften på saus er passe stor, resten av sausen kan du bruke til en god lørdagspizza. God helg.

Pasta friday:
1 potte basilikum.
3-4(eller mer) fedd hvitløk.
1 gul løk.
2 bokser muttit tomater
1 boks tomatpure
4-500 gram pasta
Smak til med salt og pepper.

1. Jeg kjører alt sammen i en foodproseccor. 
2. La det småputre på svak varme. I mellomtiden koker du pastaen som anvist på pakken.
3. Bland inn sausen med pastaen. Server med godt brød.

Dette er en superenkel, men veldig god pastarett. Den tar ikke lang tid og smaker superdigg!

Om du har god tid,lag godt hvitløksbrød til.mmm.

 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits