september 2013

Shepherds pie

Mandag ny uke med nye muligheter. Start uken med denne tradisjonelle engelske retten. Kjøttstuing med potetstappe i ovnen. Tradisjonelt brukes det lammekjøtt. Jeg brukte svinekjøtt i min, og gjort min egen vri.  I denne middag har du mulighet å bruke opp grønnsaksrester fra helgen i kjøttsausen. Alt i ett gryter er både godt og varmer nå, somdet begynner å bli kaldere. Du kan lage denne i forveien og la den stå i kjøleskapet. En smakfull rett som er fin å lage om du venter mange på besøk.

Shepards pie 4 porsjoner:

300 gram svinekjøttdeig

1 løk

1 vårløk

1 kinesisk hvitløk(hodehvitløk)

2 gulrøtter

1 liten paprika

Smak til med salt, pepper og urter.

Tomatsaus:

1 boks hermetiske tomater

1/2 boks tomatpure

1-2  never fersk baslikum

3 fedd hvitløk

2 spiseskjeer olivenolje

Smak til med salt og pepper

Potetmos:

5 middelspoteter

1 stor glatt smør

1.5 dl melk

Revet parmasan

Smak til med salt og pepper

1. Vask og og skrell potetene. Kok dem møre i vann.

2. Finhakk grønnsakene. Er kjempe godt med bønner og selleri også.

Jeg brukte masse løkrester jeg hadde liggende.

3. Ha olje i en stekepanne og sett på full varme. Deretter har du i kjøttdeigen. Da steker du kjøttet i stedenfor å koke det. Stek kjøttet gyldent og tilsett grønnsakene. Ha i tomatsausen.

La det putre på lav varme, mens du lager potetmosen.

4. Når potetene er møre, hell av vannet. Tilsett melk, en glatt meierismør og salt og pepper.

Mos potene  med en potetmoser.

5. Sett ovnen på 200 grader, med varmluft med grill. Jeg bruker disse fine ildfasteformene. Legg kjøttfyllet i bunnen.

Ha over potetstappen.

6. Riv over parmesan eller annen ost. Dryss over litt rosmarin. Stek i 20- 30 min. Til Potetmosen er gyldenbrun på toppen.

Lover at det lukter godt i huset når disse kommer ut av ovnen. Potetmos er noe av det beste jeg vet om. Denne er definitivt en favoritt hos barna.

Server som den er, eller lag en frisk salat til. Mums!

God mandag til alle. Grip uken med et smil :)

Love IV.

Lemon meringue cupcakes

Da var det en veeldig tidlig søndagsmorgen. Klokken er litt over 05, og jeg sitter å blogger om sitron cupcakes til dere. Haha, huff må le litt av meg selv. Jeg hadde nemlig bake lørdag i går. Hvor jeg drakk en hel del kaffe, så nå sitter jeg her lysvåken. Her kommer det en oppskrift tidlig. Vinn vinn for dere, så alle kan bake disse på en fin søndag. Er det flere enn meg som liker å bake på søndager? Jeg synes det er deilig å avslutte helgen med en god hjemmelaget middag eller dessert til kaffen. Lykke! Gå en tur i det fine høstværet og avslutt dagen med deilige lemon meringue cupcakes :)

Lemon cupcakes ca. 12 stk:

100 gram romtemperert smør

2 dl sukker

2 egg

skallet av 2 små sitroner

3 spiseskjeer sitronsaft

1 teskjee bakepulver

1/2 teskjee salt

1/2 teskjee vaniljeestrakt/vaniljesukker

3.5 dl hvetemel

1.5 dl fløte/melk

Marengs:

70 gram eggehvite

140 gram sukker

1. Sett ovnen på 180 grader. Pisk Smør og sukker hvitt og luftig.

2. Tilsett et egg om gangen. Bruk en slikkepott i kantene, slik at alt blir like godt blandet.

3. Riv og press sitronene. De økologiske sitronene er veldige gode på smak. Tilsett i røren, sammen med vaniljeestrakten. Miks godt.

Jeg bruker en sitronpressser. Denne liker jeg veldig godt. Presser ut all saften.

3. Bland hvetemel, salt og bakepulver godt sammen. Dette er viktig å gjøre, slik at bakepulveret fordeles jevnt. Tilsett vekselsvis i røren sammen med fløten.

4. Miks til du får en creamy og deilig røre. Her er det godt å ta seg en liten smaksprøve. Mmm. Jeg liker å bake cupcakes med fløte, det gir en skikkelig fløyelsmyk smak.

5. Fordel røren med en cookiescoop. Jeg bruker en av merke goodgrip.

6. Ca. 1 stor scoop per form. Har du ikke en cookiescoop kan du fint bruke en sprøytepose, eller skje. Stek på 180 grader i ca. 15-20 minutter. Bruk en trepinne for å sjekke at de er gjennomstekte.

Avkjøl på rist.

7. Når cupcaksene er helt avkjølte, kan du begynne å lage marengsen. Pisk eggehviter og sukker over vannbad til 60 grader. Pass på å røre hele tiden, slik at det ikke brenner seg. Deretter pisker du marengens kald med en mikser.

Et tips til å sjekke om marengsen er ferdig. Hold bollen opp ned.

8. Ha marengsen i en sprøytepose, og dekorer. Jeg bruker en brenner å brenner marengsen. Dettte kan selvsagt sløyves. Om du har litt marengs til overs, kan du bruke resten til å lage pikekyss.

Jeg drysser over litt melis. Synes det blir ekstra fint. Eller hva?

Frisk og syrlig, en deilig kombinasjon.

Ønsker alle mine fine lesere en flott søndag. Nyt høstværet og den friske luften.

Ingrid Victoria.

Italiensk pizza med blåmuggost og chorizo

I dag har jeg prøvd kaldhevet pizzadeig for første gang. Resultatet ble meget bra. Denne deigen skal jeg definitivt lage mange ganger framover. En veldig enkel pizzadeig, som du lager kvelden før/tidlig på morgningen. Kjempe tynn og sprø italiensk pizza. Ekte lykke på fatet.

Pizzadeig 2 porsjoner:

250 gram pizzamel/hvetemel

2 dl vann

1 teskjee salt

1/2 teskjee sukker

2 spiseskjeer olivenolje

1/4 pakke fersk/tørrgjær

Tomatsaus:

1/2 boks hermetiske tomater

1/2 boks tomatpure

1-2  never fersk baslikum

3 fedd hvitløk

2 spiseskjeer olivenolje

Smak til med salt og pepper

Fyll:

100 -150 gram chorizo

1 pakke blåmuggost. Jeg brukte castello sin.

1. Bland sammen salt, mel, sukker i en bolle.

2. Løs gjæren ut i lunket vann. Bland inn i melet. Tilsett deretter olivenoljen. Om deigen blir for tørr/klissete tilsett mer vann/mel. Elt deigen med hendene i ca. 5 min. Du kan også bruke en eltekrok til dette.

3. Ha deigen tilbake i bollen. Ha plast over og la den heve over natten.

4. Bland hermetiske tomater, tomatpure, hvitløk, salt, pepper og basilikum i en kjele. Jeg lar den putre på middels varme, til den tykner. Deretter stavmikser jeg den til en glatt konsitens. Har du ikke stavmikser, kan du bruke en sil. Slik at du får presset ut de største klumpene.

Smak til med salt og pepper.

5. Sett ovene på 250-300 grader(høyeste som går) med pizzasteinen inni. Har du ikke pizzastein sett inn bakebrett. Slik at brettet/steinen er glovarm når du skal legge på deigen.

Del deigen i to.

Kjevle deigen rund og tynn. Denne deigen går det også å dra godt med.

Gjør klar fyllet.

Ha på tomatsaus, fyll og topp med basilikum.

6. Stek på 250-300 grader i ca. 10 -13min. Til osten er gylden og kantene er gyldende.

Deilig pizza.

Ha gjerne på mer basilikum.

Lag en god salat og nyt pizza. Lover at denne faller i god smak. Min forsvant med engang! YUM!

Lag en stor porsjon med deig. Kjøp masse godt fyll og inviter venner på pizzafest!

Love IV.

Bygg og speltrundstykker

De av dere som har lest bloggen min en stund, vet at jeg er veldig glad i å bake eltefritt. Det er så enkelt og godt. Lag deigen kvelden før, og så har du deilige rundstykker neste morgen. Noe av det beste jeg vet om, er å ha en lang frokost på morgningen. Sjekke mail og aviser og drikke kaffe. Du kan også sette deigen før du drar på jobb, så har du deilige rundstykker til kvelds. Jeg har brukt to grove meltyper. Bland de meltypene du liker best. Jeg ser at det er mange som er innom bloggen for tiden. Blir glad for en kommentar eller to, om det er ønsker for oppskrifter eller noe dere vil jeg skal skrive om :)

Eltefri bygg og speltrundtsykker ca.10 stk:
200 gram speltmel
200 gram byggmel
1/2 teskje  tørrgjær
2 teskjeer salt
3 dl vann

1. Bland sammen gjær, spelt og byggmel. Tilsett vann og bland sammen med en slikkepott.

2. Ha plast over og la det heve i 10-18 timer. 

3. Da deigen er ferdig hevet. Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Deigen er veldig klissete, så ha godt med mel på hendene. Rull den til en lang pølse.

4. Kutt i emner. La dem etterheve i 30 min. Sett ovenen på 250-300 grader med stekebrett/pizzastein i ovnen. Brettet skal være glovarmt når du legger på rundstykkene.

4. Stek på 220 grader i 15- 20 min. Pensle med olivenolje. Dryss gjerne over solskikkefrø og gresskarkjerner om du har liggende. Sesamfrø/valmuefrø er også godt.

Deretter kan du server nybakte rundstykker til frokosten. J

Jeg synes det er ekstra godt å smøre på meierismør og godt pålegg. mmm.

Jeg har også laget winerdeig for første gang. Resultatet ble supergode croissanter og pain au chocolat. Anbefaler å bruke en kjevlemaskin, det gjorde jeg. Mums til kaffen.

Legg gjerne igjen en kommentar, om det er noe du vil at jeg skal blogge om :)

Ingrid Victoria.

Pasta med fløte, spinat og kylling.

Pasta er noe av det beste jeg vet om. I dag laget jeg denne raske men gode pastaretten til middag. I dag var jeg ganske sliten, etter en lang arbeidsdag og uke i går. Uansett hvor sliten jeg er, klarer jeg aldri å kjøpe med meg en grandiosa eller ferdigmat fra butikken. Hehe. Jeg er for hjemmelaget, og noen retter tar jo ikke mer en 20-30 min å røre sammen. Å lage mat er jo også noe jeg elsker å gjøre. Lag denne middagen til uken.

Pasta med fløtesaus 2-3 porsjoner:

3 - 4 fedd hvitløk

2 sjarlottløker

2 dl fløte

200 gram fersk spinat

250 gram pasta

150 gram kyllingfilet/bacon

Revet permesan

Smak til med salt og pepper

1. Stek spinaten i litt olivenolje til den faller sammen.

La den renne av på papir.

2. Finhakk hvitløken og sjarlottløken

3. Fres løken i litt olje og tilsett fløten. La det koke opp og tilsett en neve parmesan. Samk til med salt og pepper. Jeg bruker peppermix.

4. Skjær kylligen i biter og stek. Krydre med salt og pepper.  La dem renne av.

5. Kok pastaen som henvist på pakken.

Når pastaen er ferdigkokt. Hell av vannet.

6. Hell fløtesausen, spinat, kylling over pastaen. Rør godt sammen.

Smak til med salt og pepper.

Server med engang. Riv over litt parmesan.

En deilig og rask pastarett. Det er også godt å ha bacon også.

Nå skal jeg nyte resten av søndagskvelden,

IV.

Havrekjeks med rosiner og kanel

Start helgen med deilige havrekjeks og en kopp kaffe.  Kjeks er noe jeg elsker å bake. Favoritten er sjokolade og denne havre og rosin kjeksen. Smakfult og raskt å lage. Denne oppskriften gir ca. 15 kjeks. Har du ikke tenkt å spise alle. Lag cookie kuler og ha i frysen. Da får du alltid nystekte kjeks. Dagens tips.

Havrekjeks ca. 15 stk:

120 gram mykt meierismør

1 dl brunt sukker

1 dl sukker

1 teskje vaniljeestrakt

2 teskjeer kanel

1 teskjee natron

3 dl havregryn

1.5 dl hvetemel

1.5 dl rosiner

2 egg

1. Rør sukker, smør og vaniljeesktrakt luftig.

2. Tilsett et egg om gangen. Rør godt.

3. Bland hvetemel, natron, kanel og havregryn godt sammen i et litermål/bolle.

4. Miks alt sammen med rosiner.

Cookie røre er supergodt!

Jeg bruker en cookiescop av merke "good grip". Til å lage kuler. Det er supert å fryse ned kuler, om du ikke skal spise alle med engang. Dermed får du alltid fersk og nystekt kjeks.

Stek på 180 grader i 10-15 min. De skal være brune i kantene.

Avkjøl på rist.

Jeg spiser selvsagt ikke alt jeg baker selv. Glede er å gi vekk til andre. Ha dem i fine esker med et " homemade" klistremerke. Gjerne bånd også. Har du en super hjemmelaget gave.

Bokser og klistemerker er bestilt fra Wilton.

Deilige havrekjeks. Deilig med en kopp kaffe til.

God fredag til alle!

IV.

Høstlig gulrotsuppe

Da jeg var på matstreif i helgen, kjøpte jeg med meg gulrøtter fra Toten. Ekte norske råvarer. Denne suppen er enkel og rask å lage. Gulrotsuppe er utrolig friskt og varmende. Nyt sammen med et godt stykke brød på en regnfull høstkveld.
Gulrotsuppe  2 -3 porsjoner:

5 middles store gulrøtter

2  nypoteter

1 kyllingbuljong terning

ca. 1 liter vann (skal dekke over grønnsakene)

1-2 ss kesam/rømme

salt + pepper (smak deg frem)

1.Skrell  og vask gulrøttene og potetene.

2. Kutt dem i biter. Ha dem i en kasserolle og dekk grønnsakene med vann. Kok opp, og tilsett buljongen. Kok grønnsakene møre. Putt grønnsakene og ca. halvparten av buljongvannet i en blender, og mos sammen. Tilsett mer vann etterhvert etter hvilken konsistens du ønsker på suppen. Jeg liker den best litt tykk. Smak til med salt og pepper.

Pynt med timian og rømme. Er du ekstra sulten, kan du gjerne tilsette kylling eller egg.

Elsker fargen på denne suppen. Skikkelig høstlig. Ingen hemmelighet at høst er min favoritt årstid.

Pakk dere inn i tepper og lag suppe.

Love Ingrid Victoria.

Hjemmelaget hummus

Hummus, spiste jeg hver dag da jeg var på ferie i Israel i sommer. For de som ikke vet hva hummus er så er det en kremet pure av kikerter, som brukes som dip, tilbehør til tapas, smøreost på brød og så videre. Det er ekstra godt å bruke hummusen som en smøreost i en sandwich, eller i pitabrød sammen med grønnsaker og falafel. Godt, sunt og enkelt. Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. Anbefaler å dobble oppskriften. Min hummus forsvant på dagen. YUM!

Hjemmelaget hummus:

1 boks ferdigkokte kikerter

2- 3 fedd hvitløk (prøv deg frem)

0.5 dl extra vergin olivenolje

1/2 presser sitron

2 teskjeer tahini

2 håndfuller koriander, eller mer.

Smak til med salt og pepper etter behov.

1. Skyll kikertene i en sil.

2. Blad kikertene, tahini, revet hvitløk og sitronsaft i en bolle. Stavmiks til du får en glatt og jevn pure.

3. Tilsett deretter koriander. Jeg bruker å kjøpe mine urter billig  på internasjone grønnsakshandlere. Her får du bunter med koriander til bare 13 kr, og andre urter til 20 kr. Dagens tips, maten blir alltid bedre med ferske urter.

4. Stavmiks til alt er godt blandet. Mikser du for lenge blir hummusen grønnaktig pågrunn av korianderen. Min ble det, men det gjør selvsagt ikke noe. Om du synes puren blir for tykk kan du tilsette mer olje/vann.

Server som tilbehør til middag. Dryss gjerne over olivenolje.

Jeg spiste hummus på havrebrød. Er også godt å spise det på rugsprø.

Legger ved et bilde fra ferien i Israel i sommer. Jeg og min lillesøster Emma. Min familie bor for tiden i Israel. Tenker på de hvergang jeg spiser hummus.

Grip dagen, og lag en deilig middag med hummus.

IV.

Sjokolademakroner

Makroner er godt, søtt og vakkert for øye. I dag laget jeg disse deilige sjokolademakronene fylt med sjokoladeganach. Smaken er nesten litt brownie aktig. Utrolig godt. Disse er vakre å gi vekk som vertninnegaver, eller som en overraskelse til en god venn.

Et par tips når du skal lage franske makroner:

Eggehvitene må være romtemperert. De skal helst ha ligget ute et døgn.

Miks marengsen på middel hastighet, slik at du får jevne bobler.

Brukt finmalt mandelmel for glattest overflate

Stek med to bakeplater

Alle mål må være nøyaktig. Ikke et gram over, eller under.

Kjøp en makronmatte, får du alle like store. Fåes kjøpt på kjøkkenbutikker for 199 kr.

Oppskrift 30 stk:

130 gram finmalt mandelmel

170 gram melis

100 gram eggehvite

80 gram sukker

3 teskjeer kakao

1. Bland mandelme, kakaol og melis sammen i en bolle. Sikt det 2-3 ganger slik at du får vekk alle klumper.

2. Pisk eggehvitene på middels hastighet til de er stive. Ha deretter i sukkeret. Miks 2-3 minutter til du får en skinnende marengs.

3. Vend inn mandelblandinge, og rør med slikkepott. Rør med et fast grep til alt er blandet godt. Her er det viktig å slå ut luften.

4. Ha røren i spørytepose med tipp, og sprøyt ut i sirklene. Har du ikke makronmatte, kan du fint bruke en femkroning og tegne sirkler med. La dem tørke i 30-60 min på kjøkkenbenken. 

Lag sjokolade ganache i mellomtiden:

100 gram fløte

100 gram melke eller mørk sjokolade

1. Kok opp fløten, hell den over sjokoladen. Miks godt sammen. Det er lurt å bruke en stavmikser, slik at du får en glatt røre. Ha den deretter over i en sprøyepose.  La den ligge i kjøleskapet til den har stivnet.

5. Når makronene er ferdig tørket. Stek dem på 150 grader i 14 min. 

Fyll makronene med sjokoladefyllet. Pass på å ikke fylle for mye, da flyter de utover.

Ha dem i fine esker, eller cellofanposer :)

Deilige sjokolademakroner.

Det er fint å drysse over litt kakao, for en ekstra touch.

Makronene smaker best etter de har fått satt seg litt i kjøleskapet. De må ikke være i kjøleskapet mer enn 12 timer, for da blir de myke. Ha de heller i en boks og frys ned. De tiner veldig fort.

Følg meg gjerne på instagram. Jeg heter foodbyvictoriaa.

IV.

White chocolate cranberry cookies

Da var det endelig helg igjen dere. Jeg har bare en treningsøkt og en seintvakt å få unnagjort, før jeg tar helg. Det gleder jeg meg til! Før det har jeg tenkt å gi dere denne gode cookie oppskriften. Disse er proppet med tørkede tranebær fra Israel og hvit sjokolade fra Belgia. Deilig kombinasjon. Nytes sammen med en deilig kopp kaffe.

Oppskrift ca. 15 kjeks:

130 gram mykt meierismør

2 egg

200 gram hvetemel

80 gram brunt sukker

80 gram hvitt sukker

1 teskjee kanel

1 teskjee vaniljesukker

1 teskjee natron

80 gram tørkede tranebær

100 gram hvitsjokolade

1.Sett ovnen på 170 grader.  Rør smør og sukker mykt og luftig. Husk å ta ut smøret i forveien, helst dagen før.

2. Tilsett et egg om gangen. Rør du til du får en luftig og kremaktig konsistens.

3. Bland hvetemel, natron, vaniljesukker og kanel godt sammen i en skål. Jeg bruker å røre rundt i ca. fem min. Slik at hevemiddelet blir godt blandet.

4. Ha melblandingen i den andre bollen. Miks godt.

5. Vend inn tranebær og hvitsjokolade. Jeg bruker hvit belgisk sjokolade og tørket tranebær fra Israel. Yum! Fine farger er det sammen også.

6. Bland alt forsiktig med en slikkepott. Du kan la deigen stå kaldt i kjøleskapet en time eller to. Jeg bruker å lage cookie scoops, og la dem ligge i frysen i 10- 15 min, før jeg steker. Slik at ikke smøret ikke smelter for mye ut. Du kan også lage en stor cookie røre, og fryse ned kuler, å ta opp å steke når det kommer uventede gjester. Ingenting slår en deilig nybakt cookie.

7.  Lag kuler med en cookie scoop eller spiseskjee. Stek på 170 grader i 10-15 min.

8. Avkjøl på rist.

Server ferske med en god kopp kaffe. Oppbevarers i en kakeboks.

Håper det smaker. God helg til alle!

IV.

Blomkål og brokkoli suppe

I morgen er det valgdag. Tenke dermed å tipse dere om denne gode blomkål og brokkoli suppen som kan nytes til valgvaken.  Inviter venner og familie på suppe og valgvake. Server samme med deilig hvitløksbrød. Tenn stearinlys og sett dere foran tven. Det skal jeg!

Blomkål/brokkolisuppe til 4 personer:

1/2 hode brokkoli

1/2 hode blomkål

8 dl melk

200 gram bacon

Litt smør til fresing

Smak til med salt, pepper og timian/basilikum.

1.  Kutt blomkålen og brokkolien i buketter. Kutt av nederste delen av stilkene.  Spar et par av bukketene til pynt.

2. Fres buktettene i smør/ olivenolje i 2-3 minutter.

3.  Tilsett melk, og la det koke opp. Her kan du også bruke skummet/lettmelk om du vil ha en enda sunnere suppe. Pass på å røre hele tiden. Hvis ikke brenner den seg i bunnen.

4. Når suppen har kokt opp, kjør den glatt med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og litt urter om du har liggende. Om du synes suppen er for tjukk tilsett mer melk.

5. Før servering. Stek baconet gyldent, og la fettet renne av på papir.

Pynt suppen med bacon, blomkålbuketter og timian.

Ha gjerne godt brød til. Hvitløksbaguetter er noe jeg anbefaler.

Tenn lys og nyt kvelden!

Kjempegodt å dyppe brødet i suppen. Yum!

Ønsker Erna og Høyre lykke til med valget!

IV.

Deilige eplesnurrer

Da jeg hadde friår etter vidergående. Jobbet jeg på Åpent bakeri damplassen her i Oslo. Verdens beste bakeri! Alle som kommer til Oslo må ta turen dit. De har de deiligste brød og bakevarer. Det er derfor i dag at jeg bruker deres oppskrift på kanelsnurrer. Jeg har tilsatt revet epler fra hagen. Nå som det er eplesesong, måtte jeg prøve det. Resultatet var himmelsk. Eple, kanel, sukker, smør i deilig gjærbakst. Lag disse å ta med på tur i det herlige været ute. Eller om du er for lat til å bake, ta turen til Åpent bakeri. Sjokoladeboller, kanelsnurrer og franskt landbrød er noe jeg anbefaler å prøve :) Mums!

Oppskrift ca. 20 store eplesnurrer

1 kg hvetemel

3 ts havsalt

4 ts malt kardemomme

2 dl sukker

50 g fersk gjær (søt type)

1 egg

6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)

150 g smør, romtemperert og i biter

4 epler revet

Egg til pensling

Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.

2. Tilsett deretter egget.

3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.

4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.

Deigen skal være glatt og smidig. Ha plast/kjøkkenhåndkle over å la den heve i 1 time. Deigen skal være dobbelt størrelse.

5. Ha deigen ut på en melete bord. 

Kjevl deigen ut til en stor rektangel. Ha på godt med mykt smør.

6. Skyll, skrell og rasp eplene. De blir brune med engang, men det gjør ingenting.

Dryss over revet eple.

Ha over godt med kanel og sukker.

7. Brett den ene langsiden mot midten, og den andre siden over. Slik at du har brettet deigen i tre lag på langsiden.

8. Del deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden.

Snurr sammen på langs.

Deretter bretter du en knute. Dette tar litt øvning. Jeg er ikke verdensmester enda selv, men det har kommet seg en god del siden sist jeg prøvde.

9. La dem etterheve i ca. 30 minutter på bakepapir.

Pensle eplesnurrene med egg. Strø gjerne over litt svenskt perlesukker om du har det liggende.  Stek på 230 grader i ca. 10-15 min. De skal være gyldende.

Deilig og nystekte eplesnurrer. Det må jo være det beste i hele verden? :)

Avkjø på rist.

Har du noen til overs kan du alltids overraske en nabo.

Jeg liker mine lunke med et glass iskaldt melk. Lykke!!

Jeg har jobbhelg denne helgen. Til dere som har fri, bak boller med familien :) Skriv gjerne en linje til meg, om dere prøver disse.

God helg,

IV.

Speltpai med spinat og bacon

Endelig er det torsdag, og dermed snart helg. Hurra! I dag skal jeg friste dere med en utrolig god pai jeg laget igår. Jeg kjøpte en ny avlang paiform i Israel, som jeg har gledet meg til å bruke. Du finner sikkert lik på ebay. Denne paien er også litt sunnere enn vanlig. Jeg har byttet ut melet med speltmel, og smaktsatt med olivenolje og timian. Du kan selvsagt velge en enda grovere/finere meltype. Lett creme fraiche, skummet melk, og egg til fyll. Sammen med mine favoritt grønnsaker ble det en utrolig smakfull middag. Denne paien metter godt på en høstkveld :)

Paideig 1 stor form - 24 cm.

4 dl speltmel

100 gram kaldt meierismør i terninger

2 spiseskjeer vann

3 spiseskjeer olivenolje

1 klype maldonsalt

1 liten neve klippet timian eller andre urter

Fyll:

4 egg

2 spisekjeer lett creme fraiche

0.5 dl skummet melk

150 gram fersk spinat

1 stor vårløk

2 charlottløk

2 hvitløksfedd

200 gram bacon

6-8 små cherrytomater

revet mozzarella

smak til med salt, pepper, timian.

1. Bland sammen speltmel, olivenolje, vann, smør, salt og timian i en bolle.

Jeg bruker hendene, men du kan fint bruke en kjøkkenmaskin. Kna det godt sammen. 

2. Dekk til med plast å la den hvile minst 1 time i kjøleskapet. 

3. Når deigen er klar, skjelv den ut. Pass på å ha mel på benken.

Jeg kjøpte denne fine avlange paiformen i Israel. Elsker den! Gleder meg til å lage masse godt med denne formen.

4. Kjevl, og trykk deigen ned i formen. Pass på å trykke så tynt som mulig. Prikk bunnen med en gaffel.

Forstek paibunnen på 180 grader i 10-15 min. Den skal akkurat bli litt gylden.

5. Når paiformen stekes. Begynn på fyllet. Hakk charlottløk, vårløk og hvitløk i tynne skiver. Stek gylden i en stekepanne. Tilsett deretter spinaten, og la den surre til den så vidt faller sammen.

Ha den deretter i en sil, og press ut alt vannet. Jeg brukte en slikkepott, som jeg presset ut væsken med. Her er det viktig å ikke å slurve. Blir det for mye væske i spinaten, blir paiskallet vått.

6. Stek baconet gyldent og la dem renne av på et papir.

7. Fyll paiformen med bacon, spinat og løkblandigen.

8. Pisk sammen egg, creme fraiche, melk, salt og pepper i en bolle.

Hell over paiformen. Topp med revet mozzarella, cherrytomater og timian. Stek på 200 grader i 40 min. Bruk en stekepinne for å se at paien er ferdigstekt.

Herlig ferdigstekt pai. La den avkjøle på rist.

Ta den deretter ut av formen.

Lag en frisk salat til, og gjerne en god urtedressing.

Utrolig god og smakfull pai. Nytes inne med høsten begynner å nærme seg utenfor :)

Happy Thursday!

IV.

Eplemuffins fra hagen

Ingenting slår nystekte bakevarer fra kjøkkenet. Himmelsk duft! Jeg slår til med enda en eple oppskrift til dere. Ut å plukk er alt jeg kan si.  Er så masse godt som kan lages. Disse muffinsene er raske. Lag dem etter middag og nyt foran tven med lys og pledd.

Er supert å bake sammen med barn/søsken/venner. Jeg er utrolig takknemlig for at mamma lot meg og mine søstre få slå oss løs på kjøkkenet når vi var små. Betingelsen var at alt var strøkent etterpå. Har lært masse av det og er bare gode minner. Da jeg bodde hjemme, pleide jeg ofte å bake med mine småsøstre. Forkler og god steming!

Eplemuffins ca. 12 stk

100 gram sukker

150 gram smør

2 egg

1 teskjee vaniljesukker

1 teskjee bakepulver

150 gram mel

3 spiseskjeer rømme

0. 5 desiliter melk

4-5 epler( små norske epler, eller 2 store)i biter, blandes med 2 spiseskjeer kanel og 2 spiseskjeer sukker.

1 neve mandelflak eller andre hakkede nøtter.

1.  Sett ovnen på 180 grader. Pisk smør og sukker hvitt.

2. Tilsett et egg om gangen. Pass på å bruke en slikkepott i kantene, slik at du får pisket alt like mye.

3. Bland hvetemel, bakepulver, vaniljesukker i en bolle. Sikt det inn i røren. Vend deretter inn rømmen og melken. Pisk godt.

4. Fordel røren i muffinsformene. Jeg bruker 1 scoop.

5. Vask, skrell og kutt eplenene i små biter. Bland sammen med kanel og sukker.

Press eplebitene ned i hver muffinsform.

Jeg hadde noen pairester til overs som jeg strødde over, sammen med mandelflak. Bruk gjerne andre nøtter eller havregryn å strø over.

Stek på 180 grader i ca. 25- 30 min. Bruk en kakepinne/trepinne for å se at muffinsen er gjennomstekt.

Herlige ferdigstekte eplemuffins.

Disse er fine å fryse ned og ta med på tur i marken. Eller kanskje ta med på skolen og dele med venner.

Server med et melisdryss over, eller en glatt med krem om du har :)

God tirsdag til dere!

Klem fra meg.

Smuldrepai med epler

Hei alle sammen,

Da er jeg endelig hjemme brun og fin etter en fem ukers lang ferie i varmen. Jeg har hatt det kjempefint i Israel sammen med familien. Det var trist å reise fra mamma og pappa, men vi ses jo til jul. Kommer til å skrive et eget innlegg fra Israel, sammen med en supergod oppskrift på hummus og falafelboller. Mums! Jeg skal innrømme at jeg var lykkelig når jeg pustet inn norsk luft da jeg ankom Gardemoen, friskt og herlig. I dag er jo det offesielt høst, min absolutte favoritt årstid!!  Masse god mat, supper, seine kvelder med varm sjokolade og telys, den deilige luften og fine været. Åh som jeg gleder meg! Jeg har storkost meg på ferie og har ladet batteriene til en herlig og travel høst.

I dag har jeg vært i hagen å plukket deilige epler. Kommer en del oppskrifter framover med epler, det er jo så godt. Dagens oppskrift er en herlig smuldrepai med epler. En superenkel dessert, som er perfekt å server som søndagsdessert. Toppet med en kule vaniljeiskrem blir den komplett. Nam!

Oppskrift til 6 minipaier eller 1 stor:

8 -10 små epler/ 5 store . Mine som kom fra hagen var ikke så store. 

200 gram kaldt smør i terninger

100 gram hvetemel

100 gram havregryn

50 gram sukker

1- 2 spiseskjeer kanel

1 neve mandelflakk

Jeg plukket eplene mine fra hagen :) har du ikke epletre, kan du kjøpe eller spørre en nabo.

Norsk glede!

1. Blad havregryn, mel og sukker i en bolle.

Tilsett kalde smørterninger, og smuldre sammen med hendene. Det skal bli store og småbiter.

Jeg anbefaler å bruke meierismør. Jeg hadde ikke det i dag, så det ble melange, som gjør at deigen blir litt mykere.

2. Vask, skrell og skjær eplene i terninger.

Blad sammen med 1-2 spiseskjeer med kanel og 2 spiseskjeer sukker.

3. Legg eplebåtene på bunnen av formen. Eplebåtene krymper i ovenen, så gjør ikke noe om det topper over formen.

Ha over rikelig med deig og dryss over mandelflak.

3. Stek på 200 grader i 20-25 min. Toppen skal være gylden.

Lover en herlig eplelukt i huset, når de kommer fra ovnen :)

Server lunken med en kule vaniljeiskrem eller krem.

Min form ble skrapt, supergodt :) Bruk gjerne andre bær/frukt du har i hagen. Dette er en fin dessert å smelle sammen om du får uventede gjester.

Ønsker alle en fin 1. September og Høst :)

IV.

hits