juli 2013

Hjemmelaget pesto

Pesto er veldig enklet å lage, og det smaker utrolig godt! Pesto passer til dem meste, som tapas, pasta, salater og ha på skiven :) mmm! Lag gjern en dobbel porsjon, for den forsvinner fort! :) Reguler gjerne mengden på olivenolje, om du vil ha en tynn eller tykkere pesto.

Hjemmelaget pesto:

1 potte basilikum

2 hvitløksfedd

50 gram pinkjerner(kan bruke mandler, valnøtter, cashew også)

1 dl god olivenolje

100 gram revet parmesan

Smak til med salt og pepper

1. Rist pinkjernene i en tørr panne, til de er gyldende. De skal ikke bli brent!

2. Ha alle indegrienser i en høy beholder/eller bolle.

Stavmiks. Du kan også bruke en hurtigmikser eller morter.

Ha dem små beholdere eller glass. Min pesto forsvant på to dager, så god var den. Oppbevar i kjøleskapet.

Kok opp fersk pasta og ha i pesto. Noe av det beste!

Passer ypperlig sammen med foccacia :)

Håper noen vil prøve :)

IV.

Focaccia med soltørkede tomater og timian

Et lekkert og godt brød liker alle. Jeg laget dette gode brødet som tilbehør til grillmaten. Brødet lages av seg selv, og ble en hit blandt middagsgjestene mine. Fylte brødet med soltørkede tomater og timian. Resultatet ble et meget godt. Har du hjemmelaget aioli og pesto til, kan du regne med at alt blir spist opp :)

Eltefritt foccacia til en liten langpanne(22×32) eller rund form(24 cm):
400 gram hvetemel
1. 1/2 teskjee havsalt/vanlig salt
1/2 tørrgjær
3.6 dl vann
1/2 pakke soltørkede tomater fra Bama.
Maldonsalt, frisk timian og god olivenolje.

1. Før du legger deg. Bland sammen hvetemel, salt og tørrgjær i en bolle.

Tilsett vann og hakket soltørkede tomater.

2. Bland alt godt sammen med en slikkepott. Ha plast over. La den heve i 10-15 timer på kjøkkenbenken.

3. Når den er ferdig hevet ser den slik ut. Fult av små luftbobler. Sett stekeovnen på 240 grader, og sett inn formen samtidig. Jeg brukte en rund paiform idag.

4. Når ovnen er ferdig varmet. Ta ut den varme formen, og ha i olivenolje i bunnen. Hell over deigen, og bre den utover. Du kan gjerne ha litt mel på fingrene, og dra den utover til kantene. Pass på så du ikke brenner deg.

Dryss over timian, olivenolje og havsalt. Trykk ned hull med fingrene slik at olivenoljen får spred seg.

5. Stek på 240 grader i ca. 20 min. Foccaiaen skal være gylden.

Dette nystekte brødet lukter himmelsk.

Hjemmelaget brød er noe av det beste som finnes, spør du meg :) Eltefritt er superenkelt å lage, og er noe alle kan lykkes med.

La brødet avkjøle på rist, før servering.

Server sammen med en god salat, og en god middagsrett.

Er kjempegodt å servere med hjemmelaget pesto(oppskrift kommer til uken) :)

Håper det smaker :)

IV.

Sitron makron med iskrem

Når jeg laget franske makroner på torsdag, ble jeg inspirert av desserten fotballfrue la ut på sin blogg. Nemlig en stor makron med iskrem  og coulie til. Jeg laget derfor min egen variant. Sitron makron med vaniljeiskrem, servert med sitronkrem. Det var supergodt, og en perfekt dessert å servere :) Syrlig og søtt er en god kombinasjon. Nå som det er så fint sommervær, er det bare å invitere gjestene på denne herlige fristelsen :)

Et par tips når du skal lage franske makroner:

Eggehvitene må være romtemperert. De skal helst ha ligget ute et døgn.

Miks marengsen på middel hastighet, slik at du får jevne bobler.

Brukt finmalt mandelmel for glattest overflate

Stek med to bakeplater

Alle mål må være nøyaktig. Ikke et gram over, eller under.

Kjøp en makronmatte, får du alle like store. Fåes kjøpt på kjøkkenbutikker for 199 kr.

Oppskrift ca. 10 stk:

130 gram finmalt mandelmel

170 gram melis

100 gram eggehvite

80 gram sukker

1. Bland mandelmel og melis sammen i en bolle. Sikt det 2-3 ganger slik at du får vekk alle klumper.

2. Pisk eggehvitene på middelshastighet til de er stive.

Ha deretter i sukkeret og valgfri konditorfarge. Miks 2-3 minutter til du får en skinnende marengs.

3. Vend inn mandelblandinge, og rør med slikkepott. Rør med et fast grep til alt er blandet godt.

Bruk et vanlig melkeglass og tegn sirkler på et bakepapir. Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut sirkler. La dem tørke på kjøkkenbenken i 30-60 min. De skal få en tørr overflate. Stek dem deretter  på 150 grader i 14 minutter.

Sitronkrem:

1 egg

Skall fra en sitron

40 gram sitronsaft

50 gram sukker

35 gram smør(ca, en stor spiseskjee)

1. Kok opp egg, sitronskall, sitronsaft og sukker i ca. 1  min i en kasserolle. Rør godt. Avkjøl blandingen. Tilsett deretter smøret. Bruk en mikser for å sitronkremen glatt og fin. Ha den i en sprøytepose.

Når makronene er ferdig avkjølt. Ha litt sitronkrem i bunnen, legg over en iskule, og litt mer sitronkrem og deretter toppen. Dryss litt melis over som pynt.

Utrolig fint å se på, og det smakte fantastisk. En litt anderledes dessert å servere middagsgjestene, som definitivt vil falle i smak :)

Fest i munnen. Håper noen ble fristet?

Ønsker alle en fin søndag :) Nyt sommeren!

IV.

Franske makroner

Jeg er i det franske hjørnet om dagen. Har fått skikkelig dilla på å lage franske makroner. Etter å ha feilet to, tre ganger har jeg endelig begynt å få det til. Ingenting er gøyere enn det! Ikke nok med at de er supersøte å se på, smaker de også himmelsk! :)

Et par tips når du skal lage franske makroner:

Eggehvitene må være romtemperert. De skal helst ha ligget ute et døgn.

Miks marengsen på middel hastighet, slik at du får jevne bobler.

Brukt finmalt mandelmel for glattest overflate

Stek med to bakeplater

Alle mål må være nøyaktig. Ikke et gram over, eller under.

Kjøp en makronmatte, får du alle like store. Fåes kjøpt på kjøkkenbutikker for 199 kr.

Oppskrift 30 stk:

130 gram finmalt mandelmel

170 gram melis

100 gram eggehvite

80 gram sukker

1. Bland mandelmel og melis sammen i en bolle. Sikt det 2-3 ganger slik at du får vekk alle klumper.

2. Pisk eggehvitene på middelshastighet til de er stive.

Ha deretter i sukkeret og valgfri konditorfarge. Miks 2-3 minutter til du får en skinnende marengs.

3. Vend inn mandelblandinge, og rør med slikkepott. Rør med et fast grep til alt er blandet godt.

4. Ha røren i spørytepose med tipp, og sprøyt ut i sirklene. Har du ikke makronmatte, kan du fint bruke en femkroning og tegne sirkler med.

La dem tørke i 30-60 min på kjøkkenbenken. 

Stek på 150 grader i 14 minutter.

Jeg fylte de rosa/fersken makronene med sjokoladekrem, og de gule med sitronkrem. Fargene er så fine sammen, nå som det er sommer. Skikkelige sommer makroner :)

Sjokoladekrem:

100 gram sjokolade

1/2 dl fløte

1 stor spiseskjee smør

1. Smelt sjokoladen og fløten på svak varme. Rør deretter inn smøret. Bruk en stavmikser for å få en glatt konsistens. Ha i sprøytepose, og la den avkjøles i kjøleskapet.

Fyll makronene med kremen på en bunn, og ha den andre oppå.

Sitronkrem:

1 egg

Skall fra en sitron

40 gram sitronsaft

50 gram sukker

35 gram smør(ca, en stor spiseskjee)

1. Kok opp egg, sitronskall, sitronsaft og sukker i ca. 1  min i en kasserolle. Rør godt. Avkjøl blandingen. Tilsett deretter smøret. Bruk en mikser for å sitronkremen glatt og fin. Ha den i en sprøytepose.

Makronene smaker best etter de har fått satt seg litt i kjøleskapet. De må ikke være i kjøleskapet mer enn 12 timer, for da blir de myke. Ha de heller i en boks og frys ned. De tiner veldig fort.

Velg en fin eske om du har tenkt å gi dem vekk, eller bare kose deg med dem selv :)

Perfekte venninegave :) Alle blir glade av å få en slik eske levert på døren.

Håper noen blir fristet til å prøve? :)

God fredag!

IV.

Creme brûlée

Sommersolen steker her i Oslo. Det er så deilig å sitte lenge ut på kveld. Nyte god mat og nydelig solnedgang. Jeg har hatt middagsbesøk, av mine gode venner Miriam og Jonas. Gjestene var så heldig å få servert denne deilige creme bruleen. Creme brulee, eller brent krem som det heter på franskt. Er en tradisjonell fransk dessert, toppet med karamelisert sukker. Passer perfekt å servere sammen med norske jordbær. Mmmm sier bare jeg! :)

Oppskrift 4 store former:

5 dl kremfløte

2 egg

2 eggeplommer

120 gram sukker

1 vaniljestang

1. Pisk egg, eggeplommer og sukker godt sammen i en bolle.

2. Del vaniljestangen på langs, og dra kniven bortover. På denne måten får du med deg alle frøene.

3. Bland vaniljefrøene sammen med fløten, og kok opp blandingen.

4. Hell fløteblandingen over eggeblandingen og miks godt sammen. Sil blandingen før du har den i et litermål.

Jeg brukte disse fine leirkrukkene, som jeg kjøpte for 1 euro på et supermarked i Spania. Passer perfekt for denne desserten. Slike ting er mye billigere i utlandet, så her kan du gjøre kupp.

Legg formene i en liten langpanne, og fyll dem opp. Ha deretter vann i pannene, til det dekker 3/4 av formene.

Ha deretter vann i pannene, til det dekker 3/4 av formene. Stek på 95 grader i 50-60 min. Pass på å sjekke underveis at vannet ikke begynner å koke.

La dem deretter avkjøle i romtemp, og sett dem deretter i kjøleskapet fram til servering. La dem helst stå i 3 timer!

Før servering, ala minut ha over demerara sukker, og brenn med en brenner. Brenner kan du kjøpe på Clas Ohlson for 199 kr. Eller så kan du grille dem gyldne noen minutter i ovnen. Slik at creme bruleen får et karamelisertlokk.

Det smaker utrolig godt med norske jordbær til. Nå får du norske jordbær for 19 kr kurven.

En herlig sommerdessert. Håper noen ble fristet til å prøve å lage?

God torsdag,

IV.

Hjemmelaget aioli

I dag har jeg laget aioli for første gang. Jammen var det enkelt, og mye bedre enn den du kjøper på butikken. Her er det penger å spare og en smakfull sak å ha liggende i kjøleskapet! Jeg laget denne aiolien som tilbehør til rekeaften hos meg selv. Aiolien lages på to minutter, dropper du hvitløken har du majones. Det beste er å lage ting hjemme, så vet du akkurat hva du har i.

Oppskrift 1 skål:
1 eggeplomme(romtemp)
1 teskjee disjonsennep
1 teskjee hvitvinseddik
1 spiseskjee vann
2 fedd hvitløk eller 1/2 kinesisk hvitløk
1 dl solsikkeolje
1 klype salt
1 spiseskjee rømme(kan sløyfes)

1. Ha alt i en small beholder, untatt oljen. Sett stavmikseren i bunn, og miks. Hell oljen forsiktig over. Det er viktig å gjøre det i denne rekkefølgen, slik at det ikke skiller seg.

2. Miks deretter i 1 minutt.

Volia, du har hjemmelaget aioli :) Om du dropper hvitløken, har du hjemmelaget majones. Så godt, så enkelt!

Dagnes tips fra meg til dere. Jeg prøvde meg på noen små reke krasjoner. Legg seks reker på langs, litt oppå hverandre. Form dem deretter rundt, ser nesten ut som en slags knute.

Veldig fine å ha på mini snitter, om du skal ha en forettet, eller tapas.

Stikk ut små rundinger med en utstikker.

Ha hjemmelaget aioli på loffen, og legg rekeknuten oppå. Fine, ikke sant? Perfekt for tapas, eller snitte party.

Ha gjerne over en sitronskive. De var utsolgt for dill på butikken, så ha gjerne på det også :) Enkelt og delikat om du vil gjøre noe ekstra neste gang du får gjester.

Ønsker alle en fin onsdag :)

IV.

Yummy Omelett

Noen ganger frister det med en ekstra god frokost, eller lett lunsj. I dag laget jeg denne deilige omeletten. Den lages på 1-2-3, og passer perfekt om du har kjøtt og grønnsaksrester liggende :) Nå som det er sommer, er det ekstra deilig å sitte på terassen å nyte morgensolen med en bedre frokost!

Omelett 1 stor:
3 egg
0.5 dl melk
3 skiver bacon
1/2 paprika
2 små charlottløk
1 neve frisk basilikum
Smak til med salt og pepper.

1. Finhakk grønnsakene. Bruke gjerne det du har liggende. Skjær baconet opp i skiver.

2. Visp sammene egg og melk. Smak til med salt og pepper.

3. Stek baconet til det blir brunt.

Hell deretter over eggeblandingen. Dryss over grønnsakene og basilikum. Sett ned varmen på 3-4 og ha lokk over.

Stek til den er gjennomstekt ca. 5-10 min. Steketiden variere fra komfyr til komfyr.

Server sammen med godt brød/knekkebrød :) Dermed er det bare å nyte en bedre frokost.

Denne er også god å spise kald, om du skal ut på tur.

Happy monday,

IV.

Grønn kyllingsalat

I dag laget jeg en enkel og smakfull kyllingsalt til middag. Velger å kalle den en grønn kyllingsalt, siden det var bare grønne grønnsaker i mitt kjøleskap idag. Godt smakte det iallefall, derfor vil jeg dele den med dere :) Du kan selvfølgelig bruke de grønnsakene du selv liker best, eller har liggende :) Dette er en middag som lages på 1-2 -3 :)

Grønn kyllingsalt:

1 kyllingfilet

2 strimler bacon

Feldonsalat

1 Avocado

Hvitløk

Salt, pepper, timian

1. Skjær kyllingfileten i strimler. Stek i pannen sammen med bacon. Smak til med salt og pepper. Kjempegodt å ha litt timian i også.

2. I dag brukte jeg feldonsalat, supergod salat. Den er også dekorativ og fin å se på. Jeg laget gugamole til salaten. Oppskriften ligger inne på bloggen.

3. Mos avokoadoen med en gaffel, smak til med hvitløk, salt og pepper. Raskt og smakfult :)

Når kylling og baconet er ferdig stekt. Server alt sammen på en tallerken. Jeg koste meg med min salat på terassen, er så herlig sommervær i Oslo fortiden. Norsk sommer er noe av det fineste.

Ha gjerne over noen nøtter og dressing. Enkel med smakfull middag/lunsj :)

Legg gjerne igjen en kommentar eller ønsker om en oppskrift :)

God Torsdag!

IV.

Healthy banana pancakes

Ingenting er bedre enn noen sunne og gode pannekaker i hverdagen.Eller hva? Disse kan spises med god samvittighet, og passer fint til frokost, lunsj, og etter trening :) Jeg har prøvd mange ulike oppskrifter på sunnere pannekaker, og disse er de beste jeg har laget så langt. Tar max 10 min å lage! Prøv dem! :)

Oppskrift banana pancakes 3 stk:

1 moden banan(mer moden, jo mer smak)

1 egg

1.5 spiseskjee Speltmel(eller annet grovt mel)

1.5 spiseskjee havregryn

0.5 teskjee bakepulver

Meierismør til steking.

1. Miks alt sammen med en håndmikser/stavmikser.

2. Stek pannekakene på middels varme til de er gyldene.

Server sammen med friske bær, og NYT!

Disse metter lenge, og smaker samtidig godt. Anbefaler å gå på internationale butikker å kjøpe frukt og bær. Her selger de ofte blåbær til 10 kr kurven, og moreller til 6.90 hekto.

Ha gjerne mager vaniljekesam på.

Håper det vil smake :)

IV.

Spelt pizza med blåmuggost

Tenkte å dele enda en pizza oppskrift med dere.Denne helgen prøvde jeg meg på oppskriften med speltmel. Litt sunnere og det  smakte supergodt. Lag deigen før du legger deg, så er den klar til å brukes neste dag :) raskt og enkelt! Toppet pizzen med deilig tomatsaus, kylling, bacon og blåmuggost. Fantastiske smaker!

Eltefri spelt pizza – 2 porsjonspizzaer.
400 g speltmel
1/2 teskjeer  tørrgjær
2 teskjeer salt
3 dl vann

1. Før du legger deg. Bland sammen hvetemel, salt og tørrgjær i en bolle.

2. Tilsett vann, og bland sammen med en slikkepott.

3. Ha plast over, og la det heve i 10-15 timer.

Ferdig hevet.

Siden pizzadeigen lages av seg selv. Trenger du bare å tenke på å lage tomatsaus og gjøre klar fyllet, før du kan nyte middagen. Begynn med dette ca. 45 min før :) 

Tomatsaus:
1 kinesisk hvitløk
1 boks grobvhakket tomater
Olivenolje
Timian og basilikum
Smak til med salt og pepper

1. Riv hvitløken med et rivjern. Finhakk timian og basilikum.

Fres alt i en kjele med litt olivenolje. Når blandingen har blitt blank, tilsett en boks hakkende tomater.

Bruk en stavmikser, eller en sil for å få en jevn saus uten klumper. Smak til med salt og pepper og la suasen putre på svak varme.

Ferdig klar til pizza.

Fyll:
Jeg toppet min pizza med kyllingfilet som jeg har stekt lett i pannen. Bacon og vårløk.

Toppet 1 pizza med blåmuggost og 1 med mozzarella.

Sett pizzasteien i oven, på 250 grader. Har du ikke en pizzastein kan du bruke stekebrett. Viktig at det er glovarmt, slik at du får en sprø bunn. I mellomtiden ha deigen på et bakepapir, med speltmel. Deigen er klissete, så pass på å ha godt med mel på hendene. Form ønsket form på pizzaen, og ha den på en pizzabrett, og vend den over på den varme pizzasteinen.

Ha over tomatsaus og fyllet.

Stek i 10- 15 min. 

Voila, du har perfekt pizza :)

Topp med timian eller ruccola. Server sammen med salat.

Da er det bare nyte middagen.

Håper det smaker,
IV.

Taco mandag for 1

Har dere hatt en fin helg? Min ente på legevakten med dypt kutt i hånden. Ble et par sting, en stivkrampe og en sykemelding. Veldig kjedelig! Sitter å skriver med venstre hånden nå. Heldigvis har jeg oppskrifter klar på forhånd som jeg kan dele med dere. Det er mandag og Victorias mat for 1. Dagens oppskrift er deilig tacosalat, enkel å lage. Perfekt måte å bruke opp grønnsaksrester fra helgen på også. Spis som salat eller lage gode speltchips til. Yum! Et lite tips når du er en, kjøp en pakke kjøttdeig og del den i 4 og frys resten. Har du tre middager til å bruke kjøttdeigen til. Smart!

Taco middag for 1 oppskrift:
100 gram karbonadedeig
1/4 pakke tacokrydder
1 kvart agurk
1/2 pose blandingssalat
1 neve revet ost
1 spiseskje salsa 
1 spiseskjee rømme 
1 monden avokado
1-2 hvitløkfedd
1 skvett lime
Smak til med salt og pepper
Oppskrift på guacamole og speltchips her http://foodbyvictoria.blogg.no/1431020433_speltlompechips_med_h.html 

1. Stek kjøttdeigen og ha i tacokrydder. Ha den på lav varme mens du lager guacamolen og speltchips.
2. Kutt opp salaten ha over kjøttdeige, guacamole, rømme, salsa og revet ost. NYT! 

Eltefritt foccacia med frisk rosmarin

Å bake eltefritt har har blitt min nye favoritt bakemetode. Jeg skal ærlig innrømme at gjærbakts ikke er min favoritt, når det kommer til baking. Etter jeg fikk øyne opp for denne metoden, har alt blitt mye gøyere. Deigen lager jeg kvelden før jeg skal legge meg, tar typ 2 min røre sammen. Deigen skal heve i 12-18 timer, så neste dag kan du bake supergod foccacia til lunsj eller middag :)

Eltefritt foccacia til en liten langpanne(22x32):

400 gram hvetemel

1. 1/2 teskjee havsalt/vanlig salt

1/2 tørrgjær

3.6 dl vann

Maldonsalt, frisk rosmarin og god olivenolje.

1. Før du legger deg. Bland sammen hvetemel, salt og tørrgjær i en bolle.

2. Tilsett vann, og bland sammen.

Jeg bruker en slikkepott.

3. Ha plast over, og la det heve i 12-18 timer.

4. Når deigen er ferdig hevet, ser den slik ut. Fult av små luftbobler. Sett stekeovnen på 240 grader, og sett inn formen samtidig.

Rør lett med en slikkepott.

5. Når ovnen er ferdig varmet. Ta ut den varme langpanne, og ha i olivenolje i bunnen. Hell over deigen, og bre den utover. Du kan gjerne ha litt mel på fingrene, og dra den utover til kantene. Pass på så du ikke brenner deg.

6. Ha godt med olivenolje over, maldonsalt og frisk timian. Kiwi har denne uken alle urter for 15 kr. Halvpris,løp å kjøp!

7. Stek på 240 grader i ca. 20 min. Foccaiaen skal være gylden.

Ferdigstekt, og det lukter himmelsk.

Avkjøl foccacia på rist.

Skjær opp i biter, og nyt sammen med spekemat, frisk salat eller pesto/aioli. Supergodt! Skal du ha mange på besøk, vil jeg anbefale å doble oppskriften og bruke en større form. Det er også godt å ha på oliven eller soltørkede tomater.

Enjoy,

IV.

hits