mai 2016

Juksepotetsalat

Sommeren har virkelig kommet til Bergen. Solen går ned seint og det er perfekt grillvær. Jeg er veldig glad i potetsalat som tilbehør.Tenkte å tipse om denne supre juksepotetsalaten. Om jeg ikke har tid til å lage hjemmelaget,da den smaker best etter å ha stått et døgn i kjøleskapet. Kjøper jeg heller ferdiglaget og tilsetter kokte nypoteter, friske urter og vårløk. Supergodt og smaker nesten som hjemmelaget. Det lov å jukse noen ganger.

Oppskrift jukse potetsalat:
1 boks ferdig potetsalat
3-4 nypoteter
2 vårløker
1-2 fedd hvitløk
1-2 spiseskjeer ferske urter som f.eks persille,koriander eller timian.
Smak til med salt og pepper.

1. Kok nypotene myke. Skrell og kutt i terninger.
2. Finhakk vårløk,hvitløk og urter. Bland alt sammen i en bolle med den ferdige potetsalaten.

Dryss urter over før servering.

Shakshuka

Jeg spiste shakshuka til frokost i Jerusalem og tenkte at denne oppskriften ville jeg dele med dere. Shakshuka er veldig populært i midtøsten, spesielt i Israel. Du får kjøpt det på de aller fleste frokost resturanter.Retten består av en spicy tomatsaus med egg. Det finnes utallige oppskrifter med hovedingrediensene er egg, tomat og brød. Dette er en billig og proteinrik frokost å lage. Jeg synes den passer til lunsj/kveldsmat også. Tilsett gjerne paprika, eller andre grønnsaker om du er glad i det. Ønsker alle en fin kommende uke i finværet.

Oppskrift shakshuka for to personer:
1 boks hakkete tomater. Anbefaler mutti tomater.
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 teskjee spisskummen
1 spiseskjee paprikapulver
1/2 teskjee chilipulver
3 egg
1 liten neve bladpersille finhakket.
Smak til med salt og pepper.

1. Sett stekeovnen på 200 grader. Finhakk løk og hvitløk. Varm en stekepanne med en god dæsj olivenolje. Ha i løk og hvitløk og stek til det er gyldent. Tilsett tomatene. La det putre på svak varme til det er mykt ca.10 min. Tilsett krydderet.
2. Ha tomatsausen i en ildfastform. Lag tre groper hvor du klekker ut eggene. Sett i stekeovnen i ca. 8-10 minutter. Eggeplommen skal være litt bløte.

3.  Dryss over finhakket bladpersille før servering. Spis shakshukaen sammen med ristet loff eller varme pitabrød.

Dette er en god frokost å lage om du har mange til frokost. Retten kan lages i en stor ildfast form.


 

Hjemmelaget Falafel

Bloggen har hatt en aldri så liten ferie. Jeg har vært i Israel og vært bortreist med jobb. Det er alltid godt med lite avbrekk fra matlaging. Da kommer alltid ny inspirasjon og oppskrifter. Israel har de fineste kjøkkenbutikkene med alt av utstyr du kan tenkte deg. Jeg kan gå i timesvis å se og plukke ut nye skatter. Flere som er like matnerd?  Masse nytt og fint utstyr som ble med meg hjem. Gleder meg til å vise de nye iskremformene mine.

Dagens rett er supergode falafel boller. Spiste en god del av disse på ferie. Dette er virkelig noe alle bør lage. De er vegetarisk og smaker himmelsk sammen med hummus og pitabrød. Jeg har begynt med et fast vegatarisk måltid i uken. Synes det er gøy å utforske matretter uten kjøtt/fisk. Kom gjerne med innspill på oppskrifter/ting dere vil jeg skal skrive om.

Oppskrift hjemmelaget falafel ca.20 stk: Oppskrift fra matpåbordet
2 bokser kikerter i lake
1/2 gul løk
1-2 hvitløksfedd
1 spiseskjee finkhakket persille
2 spiseskjeer finhakket koriander
1/4 teskjee cayenne pepper
1/2 teskjee spisskumin
1/2 teskjee malt koriander
1/4 teskjee kardemomme
1/2 teskjee bakepulver
1 teskjee salt
1-3 spiseskjeer mel
sesamfrø
olje til steking

1. Skyll kikertene godt i vann. Jeg bruker en sil. Finhakk koriander,persille, løk og hvitløk. Ha alt sammen i en food processor(har du ikke bruk f.eks en stavmikser).
2. Bland sammen krydder og mel i en egen bolle. Tilsett i blandingen. Begynn med en spiseskjee mel. Du må prøve deg fram med massen, om det blir for løs ha i mer og den er for fast tilsett litt vann. Deigen skal være myk og god å jobbe med. Ha spiseskjee i vann og lag kuler i håndflaten din.

2. Rull i sesamfrø. Sett bollene kaldt en time ++ før du steker. Jeg gjorde ikke dette og det gikk fint. Blir litt bedre resultat om du har de kaldt først, blir det lettere å steke.
3. Ha godt med olje i en høy kjele, slik at de er på høyde med falafelen. Stek de til de er gjennomstek og brune. Pass på å være forsiktig. La de renne av på papir.Server sammen pitabrød, hummus og midøsten salat(terninger av agurk, tomat og paprika).

Dette er virkelig supergodt og enkelt å lage. Smaken er fantastisk.

Kaker til 17 mai festen

17 mai er rett rundt hjørnet og jeg har samlet en rekker gode festkaker. Det beste er at disse kan lages i god tid i forveien, slik at det ikke blir stress selve dagen. Jeg er en som liker å planlegge i god tid. De fleste av kakene kan enten fryses eller stå i kjøleskapet 1-2 dager. Husk å handle inn før langhelgen. Ønsker alle en superfin feiring. Hipp hurra. Legg gjerne igjen en kommentar om det er spørsmål ang frysing/baking av kakene.

1. Mormors fantastiske ostekake http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169824_mormors_ostekake.html

2. 17 mai bløtekake http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169792_17_mai_bltekake.html

3. Butterdeigstopper med krem og bær http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169737_butterdeigstopper_med.html

4. Pasjonsfrukt mousse http://foodbyvictoria.blogg.no/1462479767_pasjonsfrukt_mousse.html

5. Pavlova med krem og bær.http://foodbyvictoria.blogg.no/1461266724_pavola_med_granateple.html

6. Denne er til deg i tidsklemma. Rask gulrotkake med norges non stop. Ferdig på 1-2-3 http://foodbyvictoria.blogg.no/1431436752_rask_gulrotkake_til_1.html

7. Verdens beste snickerskake http://foodbyvictoria.blogg.no/1443724084_snickerskake_fra_himm.html

Pasjonsfrukt mousse

Pasjonsfrukt er en av mine favoritt smaker. Syrlig, frisk og god. Jeg har laget mye mousse gjennom årene.Dette er en enkel og smakfull kake å lage til fest og bursdag. Pasjonsfrukt pure kan du kjøpe på utvalgte matbutikker, eller om du bor i Oslo, kan det fåes kjøpt på Pals fabrikkutsalg/Jacobs. Du kan også lage pure av saften fra fersk pasjonsfrukt, men da trenger du en del. Pynt kaken med friske bær, pasjonsfrukt og makroner. God langhelg.


Pasjonsfruktmousse på nøttebunn 20cm form:
Nøttebunn:
60 gram eggehvitter
30 gram sukker
50 gram melis
40 gram mandelmel
40 gram hasselnøttmel
4 gram kakao
1.
Pisk marengs av sukker og eggehvitte. Spe inn melis og kakao. Vend inn hassel og mandelmel med slikkepott.
2. Stek på 165 grader i 35 minutter.

Pasjonsfrukt mousse:

250 gram pure
75 gram sukker
9 gram gelantin
500 gram krem

Gele:
200 gram pure
100 gram sukker
8 gram geleantin


1. Legg gelantin i kaldt vann. Varm pure med sukker. Ta av platen og ha i gelatin. Rør til gelantinen er godt rørt ut.
2. Pisk krem til yoghurt konsistens(sett kaldt), vend inn puren når den har nådd 25 grader.
3. Ha nøttebunnen i bunn av formen. Lurt å ha bakepapir under med folie rundt. Slik at ikke moussen renner ut. Jeg bruker å sette moussen på frys. Da stivner den fortere. Tar ca. 2-3 timer.
4. Lag gelen ved å legge gelantin i kaldt vann. Varme opp puren med sukker. Ta av platen og rør inn gelantinen. Avkjøl blandingen. Hell over kaken. Legger du den på kaken når den er frossen stivner den med engang.

Pynt med friske bær,makroner eller fersk pasjonsfrukt. Denne kaken er frisk, syrlig og er en perfekt avslutning etter et godt måltid.

Sunday Treat

Søndagsfrokost er noe av det koseligste jeg vet om. Etter å ha løpt halv marathon i går, var det ekstra deilig å nyte denne gode frokosten. Velfortjent etter å ha nådd målet mitt i går. Ingenting gir en så god lykkefølelse når du klarer de målene du setter deg. Gleder meg allerede til neste år. Etter å ha lagt opp roing for noen år siden, er det gøy å løpe ulike konkurranser for å få ekstra motivasjon og mål. Snart står Bergen råeste for tur. Ønsker alle en fin og sprek søndag.


 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits