mai 2016

Juksepotetsalat

Sommeren har virkelig kommet til Bergen. Solen gr ned seint og det er perfekt grillvr. Jeg er veldig glad i potetsalat som tilbehr.Tenkte tipse om denne supre juksepotetsalaten. Om jeg ikke har tid til lage hjemmelaget,da den smaker best etter ha sttt et dgn i kjleskapet. Kjper jeg heller ferdiglaget og tilsetter kokte nypoteter, friske urter og vrlk. Supergodt og smaker nesten som hjemmelaget. Det lov jukse noen ganger.

Oppskrift jukse potetsalat:
1 boks ferdig potetsalat
3-4 nypoteter
2 vrlker
1-2 fedd hvitlk
1-2 spiseskjeer ferske urter som f.eks persille,koriander eller timian.
Smak til med salt og pepper.

1. Kok nypotene myke. Skrell og kutt i terninger.
2. Finhakk vrlk,hvitlk og urter. Bland alt sammen i en bolle med den ferdige potetsalaten.

Dryss urter over fr servering.

Shakshuka

Jeg spiste shakshuka til frokost i Jerusalem og tenkte at denne oppskriften ville jeg dele med dere. Shakshuka er veldig populrt i midtsten, spesielt i Israel. Du fr kjpt det p de aller fleste frokost resturanter.Retten bestr av en spicy tomatsaus med egg. Det finnes utallige oppskrifter med hovedingrediensene er egg, tomat og brd. Dette er en billig og proteinrik frokost lage. Jeg synes den passer til lunsj/kveldsmat ogs. Tilsett gjerne paprika, eller andre grnnsaker om du er glad i det. nsker alle en fin kommende uke i finvret.

Oppskrift shakshuka for to personer:
1 boks hakkete tomater. Anbefaler mutti tomater.
1 gul lk
2 fedd hvitlk
1 teskjee spisskummen
1 spiseskjee paprikapulver
1/2 teskjee chilipulver
3 egg
1 liten neve bladpersille finhakket.
Smak til med salt og pepper.

1. Sett stekeovnen p 200 grader. Finhakk lk og hvitlk. Varm en stekepanne med en god dsj olivenolje. Ha i lk og hvitlk og stek til det er gyldent. Tilsett tomatene. La det putre p svak varme til det er mykt ca.10 min. Tilsett krydderet.
2. Ha tomatsausen i en ildfastform. Lag tre groper hvor du klekker ut eggene. Sett i stekeovnen i ca. 8-10 minutter. Eggeplommen skal vre litt blte.

3.  Dryss over finhakket bladpersille fr servering. Spis shakshukaen sammen med ristet loff eller varme pitabrd.

Dette er en god frokost lage om du har mange til frokost. Retten kan lages i en stor ildfast form.


 

Hjemmelaget Falafel

Bloggen har hatt en aldri s liten ferie. Jeg har vrt i Israel og vrt bortreist med jobb. Det er alltid godt med lite avbrekk fra matlaging. Da kommer alltid ny inspirasjon og oppskrifter. Israel har de fineste kjkkenbutikkene med alt av utstyr du kan tenkte deg. Jeg kan g i timesvis se og plukke ut nye skatter. Flere som er like matnerd?  Masse nytt og fint utstyr som ble med meg hjem. Gleder meg til vise de nye iskremformene mine.

Dagens rett er supergode falafel boller. Spiste en god del av disse p ferie. Dette er virkelig noe alle br lage. De er vegetarisk og smaker himmelsk sammen med hummus og pitabrd. Jeg har begynt med et fast vegatarisk mltid i uken. Synes det er gy utforske matretter uten kjtt/fisk. Kom gjerne med innspill p oppskrifter/ting dere vil jeg skal skrive om.

Oppskrift hjemmelaget falafel ca.20 stk: Oppskrift fra matpbordet
2 bokser kikerter i lake
1/2 gul lk
1-2 hvitlksfedd
1 spiseskjee finkhakket persille
2 spiseskjeer finhakket koriander
1/4 teskjee cayenne pepper
1/2 teskjee spisskumin
1/2 teskjee malt koriander
1/4 teskjee kardemomme
1/2 teskjee bakepulver
1 teskjee salt
1-3 spiseskjeer mel
sesamfr
olje til steking

1. Skyll kikertene godt i vann. Jeg bruker en sil. Finhakk koriander,persille, lk og hvitlk. Ha alt sammen i en food processor(har du ikke bruk f.eks en stavmikser).
2. Bland sammen krydder og mel i en egen bolle. Tilsett i blandingen. Begynn med en spiseskjee mel. Du m prve deg fram med massen, om det blir for ls ha i mer og den er for fast tilsett litt vann. Deigen skal vre myk og god jobbe med. Ha spiseskjee i vann og lag kuler i hndflaten din.

2. Rull i sesamfr. Sett bollene kaldt en time ++ fr du steker. Jeg gjorde ikke dette og det gikk fint. Blir litt bedre resultat om du har de kaldt frst, blir det lettere steke.
3. Ha godt med olje i en hy kjele, slik at de er p hyde med falafelen. Stek de til de er gjennomstek og brune. Pass p vre forsiktig. La de renne av p papir.



Server sammen pitabrd, hummus og midsten salat(terninger av agurk, tomat og paprika).

Dette er virkelig supergodt og enkelt lage. Smaken er fantastisk.

Kaker til 17 mai festen

17 mai er rett rundt hjrnet og jeg har samlet en rekker gode festkaker. Det beste er at disse kan lages i god tid i forveien, slik at det ikke blir stress selve dagen. Jeg er en som liker planlegge i god tid. De fleste av kakene kan enten fryses eller st i kjleskapet 1-2 dager. Husk handle inn fr langhelgen. nsker alle en superfin feiring. Hipp hurra. Legg gjerne igjen en kommentar om det er sprsml ang frysing/baking av kakene.

1. Mormors fantastiske ostekake http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169824_mormors_ostekake.html

2. 17 mai bltekake http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169792_17_mai_bltekake.html

3. Butterdeigstopper med krem og br http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169737_butterdeigstopper_med.html

4. Pasjonsfrukt mousse http://foodbyvictoria.blogg.no/1462479767_pasjonsfrukt_mousse.html

5. Pavlova med krem og br.http://foodbyvictoria.blogg.no/1461266724_pavola_med_granateple.html

6. Denne er til deg i tidsklemma. Rask gulrotkake med norges non stop. Ferdig p 1-2-3 http://foodbyvictoria.blogg.no/1431436752_rask_gulrotkake_til_1.html

7. Verdens beste snickerskake http://foodbyvictoria.blogg.no/1443724084_snickerskake_fra_himm.html

Pasjonsfrukt mousse

Pasjonsfrukt er en av mine favoritt smaker. Syrlig, frisk og god. Jeg har laget mye mousse gjennom rene.Dette er en enkel og smakfull kake lage til fest og bursdag. Pasjonsfrukt pure kan du kjpe p utvalgte matbutikker, eller om du bor i Oslo, kan det fes kjpt p Pals fabrikkutsalg/Jacobs. Du kan ogs lage pure av saften fra fersk pasjonsfrukt, men da trenger du en del. Pynt kaken med friske br, pasjonsfrukt og makroner. God langhelg.


Pasjonsfruktmousse p nttebunn 20cm form:
Nttebunn:
60 gram eggehvitter
30 gram sukker
50 gram melis
40 gram mandelmel
40 gram hasselnttmel
4 gram kakao
1.
Pisk marengs av sukker og eggehvitte. Spe inn melis og kakao. Vend inn hassel og mandelmel med slikkepott.
2. Stek p 165 grader i 35 minutter.

Pasjonsfrukt mousse:

250 gram pure
75 gram sukker
9 gram gelantin
500 gram krem

Gele:
200 gram pure
100 gram sukker
8 gram geleantin


1. Legg gelantin i kaldt vann. Varm pure med sukker. Ta av platen og ha i gelatin. Rr til gelantinen er godt rrt ut.
2. Pisk krem til yoghurt konsistens(sett kaldt), vend inn puren nr den har ndd 25 grader.
3. Ha nttebunnen i bunn av formen. Lurt ha bakepapir under med folie rundt. Slik at ikke moussen renner ut. Jeg bruker sette moussen p frys. Da stivner den fortere. Tar ca. 2-3 timer.
4. Lag gelen ved legge gelantin i kaldt vann. Varme opp puren med sukker. Ta av platen og rr inn gelantinen. Avkjl blandingen. Hell over kaken. Legger du den p kaken nr den er frossen stivner den med engang.

Pynt med friske br,makroner eller fersk pasjonsfrukt. Denne kaken er frisk, syrlig og er en perfekt avslutning etter et godt mltid.

Sunday Treat

Sndagsfrokost er noe av det koseligste jeg vet om. Etter ha lpt halv marathon i gr, var det ekstra deilig nyte denne gode frokosten. Velfortjent etter ha ndd mlet mitt i gr. Ingenting gir en s god lykkeflelse nr du klarer de mlene du setter deg. Gleder meg allerede til neste r. Etter ha lagt opp roing for noen r siden, er det gy lpe ulike konkurranser for f ekstra motivasjon og ml. Snart str Bergen reste for tur. nsker alle en fin og sprek sndag.


 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits