mai 2015

Bollefocaccia, gjærbakst på sitt beste!

Nystekt gjærbakst er noe av det beste jeg vet om. Helt siden jeg så flinke Elin fra krem.no  legge ut oppskrift på denne bollefocacciaen, visste jeg at jeg måtte lage den også. Opppskriften er enkel og passer til en langpanne/stor rund form. Perfekt å servere når du venter mange på besøk. Fyll den med min beste hjemmelaget vaniljekrem og topp med bær! God søt lørdag 

Oppskrift bollefocaccia: Bruk en stor langpanne 42x29 cm eller en rund form
500 gram hvetemel
25 gram fersk gjær
3 dl melk
1 dl sukker
2 teskjee kardemomme
75 gram smør 
1 egg

Hjemmelaget vaniljekrem/eller ferdig krem du kan kjøpe. Oppskrift herhttp://foodbyvictoria.blogg.no/1410169325_hjemmelaget_vaniljekr.html
2 Gode never valgfri bær. Jeg brukte bringebær og blåbær - frosne eller ferske
 
1. Bland alt det tørre i en eltemaskin. 
2. Varm melken til fingervarme og rør ut gjæren. Tilsett litt og litt mens maskinen går
3. Tilsett smeltet smør og egg. Elt deigen i ca. 10 - 15 minutter til deigen er smidig. La den heve til dobbel størrelse i ca. 1 time

4. Smør formen med mykt smør og kna ut deigen. Lag groper med fingrene og la den heve i ca. 30 minutter til

5. Fyll gropene med vaniljekrem og strø over bær. Husk å trykke bærene ned i deigen. La den etterheve i ca. 30 min

6. Pensle med egg før steking. Stek på 220 grader på nest nederste rille i ca. 10-15 minutter. Husk å se om det er stekt i midten. Ta en bakeålate/foile over om den er ikke er gjennomstekt.

Nystekt herlighet. Lover god duft i huset når denne kommer ut fra ovnen! So yummi

7. La den avkjøle til den er lunken før du ha på melisglasur. Den lager du ved å blande melis og vann til du får en passe tykk glasur. Ha gjerne i litt sitronsaft for ekstra smak

8. Ha over glasuren og nyt. Server med varm kaffe.








Avokado brekkie for one

Avokado er mettende og næringsrikt. Toppet på ristet rundstykke er det bare supergodt! Et lite tips når du er bare 1 er å kjøpe rundstykker fra f.eks Hatting,som du kan ta opp fra frys når du trenger. Billig og du slipper å kjøpe et helt brød. Er alle mulige gode rundstykker å velge mellom. En sunn og god frokost.

Avokado toast:
1/2 moden avokado
1 rundstykke. Jeg hadde solsikkerundstykke fra hatting.
 Smak til med salt og pepper

1. Rist rundstykke. Mos avokadoen med en gaffel. Ha over salt og pepper. 

Smoothie bowl on the go

Laget denne smartingen før jeg skulle på jobb. En fin løsning når du er i farten men vil ha noe næringsrikt og godt å spise. Jeg laget et tykk blåbær smoothie og toppet den med musli og diverse nøtter jeg hadde liggende. Yummy! Kopper og beger kjøper jeg til en billig penge på Pals i Oslo. Hvorfor gå på smoothie exchange, når du kan lagede beste smoothie bowls hjemme? Et annet tips er å kutte banan i biter og fryse ned. Godt i smoothies. God tirsdag dere 

Blåbær smoothie:
100 gram fryste blåbær
1 frossen banan
1.5 dl biola blåbær eller annen væske
Nøttblanding/musliblanding til toppen 

Gleder meg til å lage flere av disse. Neste er bringebær.

Himmelsk chevre salat for 1

Denne lune chevre salaten løfter mandagen et hakk, og det beste er at den ikke tar ikke lang tid å lage. Den perfekte sommersalaten i mine øyne. Kjøp med deg chevre fra haukeli eller fra ferskvaredisken og lag den i en fei. Håper alle nyter den siste fridagen, det skal jeg :)

Himmelsk chevre salat for 1:
100 gram chevre. Jeg brukte den fra haukeli. Du kan kjøpe også i ferskvaredisken på f.eks meny.
1 liten hjertesalat
3 cherrytomater skåret i tynne skiver
1 kvart agurk
2 spiseskjeer ristet pinjekjerner
1 skive brød. Jeg brukte baguette.

1. Skjær chevren slik at den passer på skiven. Stek i ovnen på 200 grader i ca.10 minutter. Til den er gylden på toppen. I mellomtiden lager du salaten.

2. Legg chevren i midten av salat og nyt. Dette smaker så fantastisk godt. Ha gjerne over litt honning eller dressing om du foretrekker det.

Denne salaten lager du på 1-2-3 og den er sunn og god. 



God mandag og 2 pinsedag

Årets første rabarbrakake

Rabarbrasesongen er rett rundt hjørnet så her kommer en oppskrift på en kake som passer perfekt! Visste du at rabarba opprinnelig er en grønnsak, men blir brukt som frukt på grunn av dens kjøttfulle og saftige stilker?Der lærte i alle fall jeg noe nytt! Minner fra barndommen hvor vi plukket rabarba og spiste det med strødd sukker. Yum! Denne er perfekt som dessert etter grillkosen i sommer. Server med vaniljeis eller pisket krem på siden. Kaken er saftig, og inneholder både hvit sjokolade og nøtter. Så god!

 

Rabarbrakake 20-24 cm form:
150 gram sukker
150 gram mykt meierismør
2 egg
Frøene fra 1 vaniljestang (eller 1.5 teskjee vaniljesukker)
100 gram smeltet hvit sjokolade
1 dl melk
350 gram hvetemel
2 teskjeer bakepulver
2-3 rabarbrastenger. Mine var veldig store. Ta hvor mange du trenger alt ettersom hva mønster du vil lage på kaken 
Hasselnøtter og sukker til str

1. Rør sukker,vaniljefrø og smør hvitt. Tilsett et og et egg om gange.
2. Smelt sjokoladen og la den kjøle seg ned til en lunken temperatur
3. Bland bakepulver og mel sammen. Tilsett i røren sammen med melken
4. Rør inn den hvite sjokoladen til slutt

5. Røren er ganske fast. Fordel den i valgfri form. Jeg brukte en rund paiform

6. Skyll og rens rabarbraen. Jeg kuttet alle i like store stengre, og brukte det til å lage et mønster på kaken l

7. Lag mønster og trykk godt ned i kaken. Strø øver litt sukker og hakket hasselnøtter (eller de nøttene du har liggende)

8. Stek på 180 grader i ca. 35-40 minutter. Bruk en pinne for å sjekke om den er ferdig, kaken er ferdig stekt når det ikke kommer kakerester på





Server med et lite melisdryss og en kule vaniljeis om du har. Supergod!





God lørdag og Pinse 

Sweet potato love for one

Søtpotet er så godt og næringsrikt. Laget denne raske middagen i en fei. Det å ha en spiralizer er virkelig gull. Alt av grønnsaker blir det vakre strimler. Om du ikke har anbefaler jeg en julienne, eller bare vanlig skreller. Blir litt breiere strimler, men forsatt like godt :) Raske middagere er gull i hverdagen! Husk å sjekke ut kategorien " Victorias mat for 1" for flere oppskrifter.

Oppskrift søtpotetnudler for 1:
1 medium søtpotet
100 gram karbonadekjøttdeig
1/2 boks hakket tomater på boks
20 gram spinat
Smak til med salt, pepper, hvitløk og urter. Brukte estragon. 

1. Skrell søtpoteten med det du har tilgjengelig. Ha litt olje i en varm stekepanne. La søtpoteten surre på lav varme til den blir myk. Tar ca. 5 minutter. 

2. Stek kjøttdeigen. Ha i spinat, hakket tomater og smak til med hvitløk, salt, pepper og urter. Ha over søtpotet nudlene og bland godt sammen. Anbefaler virkelig å kjøpe en pakke med karbonadedeig. Lage en god kjøttsaus med den og fryse ned i fire like store pakker. Perfekt til denne middagen, pizza og andre retter. Slipper du å lage ala minute hver dag! 



Server og nyt. 



God lillelørdag dere 

Frokost smoothien som metter

Jeg lager mye smoothies, men denne lager jeg hver morgen. For den metter skikkelig og jeg slipper å spise en time etterpå fordi jeg er sulten igjen.En skikkelig morgenvinner med andre ord! Tar ikke lang tid å lage og kan drikkes på vei til jobben.

Frokost smoothie for 1:
100 gram cottage cheese
1 liten banan
150 gram fryste bringebær eller jordbær.
1-1.5 dl skummet melk, kokosmelk eller mandelmelk. Jeg liker min smoothie tykk, liker du den tynnere ha i mer væske. 

1. Miks alt sammen i en blender.



Ha smoothien i en takeaway kopp eller flaske :) ready to go!





Victorias rekesalat

Reker er noe av det beste jeg får om sommeren. Det er så koselig å sitte ute å spise reker med fersk loff og skravle i vei med venner. Ekte sommerkos! Frossene reker er heller ikk dyrt og tar ikke lang tid å tilberede. Jeg kjøpte med meg ca. 400 gram frosne reker(kiwi er billigst i kilopris) Legger i en bolle med iskaldt vann og drysser over 1 teskjee salt. Etter rundt 20 minutter er de tinte. Om du kjøper dagen før, trenger du ikke å ha dem i vann. Skrell dem og spise dem sammen med en frisk salat. Jeg ristet litt loff å hadde ved siden av. En deilig salat som skal bli en gjenganger hos meg.  Så godt! Liker dere min nye spalte. "Victorias mat for 1" ? Legg gjerne igjen en kommentar på ønske oppskrifter :)

Victorias rekesalat for 1:
150 gram reker skrellte(frossne med skall ca. 400 gram) 
1 hjertesalat
1 kvart agurk
1/2 rødløk
1/2 avokado
1 spiseskjee kesam
1 båt sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Dressing om du foretrekker det. 

1. Skrell rekene. Lag salaten. Jeg er veldig glad i hjertesalat. Bruker å kjøpe 2pakke på butikken. Disse varer en stund, og er fine for oss som lager til 1. Resten bruker jeg som pålegg, i wraps osv. 

2. Smakt til med salt, pepper og sitronsaft.



Rist litt brød vedsiden om du foretrekker det. Kjempegod salat. 



Happy monday, make the best of it!

Mini pavlova med karamellis og bær

Dagens "søt lørdag" oppskrift, er mini pavlova. Sprø marengsbunner toppet med karamellis og bær. Den beste komboen! Denne lages nesten av seg selv, om du en kjøkkenmaskin. La marengsen piske i femten minutter. Sprøyt ut topper og  steke på lav varme. Det er beste er å la den tørke over natten. Et fint tilskudd på kakebordet til 17 mai :) Det er enda ikke forseint å imponere! Om du ikke vil ha med is på, kan jeg nevne at Joker har tilbud på kremfløte til 10 kr. Et lite kupp! 

Oppskrift 6 mini pavlova:(dobble om du vil lage en stor)
2 eggehvitter(helst romtemp)
100 gram sukker
2 dråper hvitvinseddik
1 teskjee maizenna
Valgfri is. Jeg brukte charlottes iskrem "karamell og vaniljeis"
Bær 

1. Pisk eggehvittene til de skummer. Ha i litt og litt sukker. Pisk marengens stiv i ca. 15 minutter. Vend inn maizenna og hvitvinseddik. Gjør det forsiktig slik at margensen beholdet fastheten. 
2. Sprøyt rosetter eller små rundinger. Jeg brukte en sprøytetyll. Stek på 120 grader i ca. 60 min. Jeg lar dem tørke i ovnen over natten. Om du ikke har tid til det, så kjenn at marengens slipper bakepapiret og den ikke er tung når du kjenner under. 

3. Topp pavlovaen med krem eller is. Min favoritt er is. So yummy! Ha over bær og et lite dryss med melis.

Hipp hura for Norge. Jeg er klar for 17 mai. Ønsker dere alle en super feiring 

Lasange onsdag for 1

Onsdag allerede. Hei hvor det går. Om allerede fire uker sitter jeg på flyet til Israel og varmen. Gleder meg! Dagens "oppskrift for 1" er en enkel og god lasange. Denne laget jeg på rundt 40 minutter og smaker fortreffelig. Om du ønsker en sunnere lasange bruk karbonade/kyllingkjøttdeig, spelt pastaplater og lettere melk til den hvitesausen. Blir et lite festmåltid midt i uken :) 

Husk å nyte hverdagen. De dagene vi har flest av. Jeg tar ofte meg selv at jeg gleder meg til ting langt framover i tid. F.eks ferie om 4 uker, istedenfor å nyte denne dagen. Lag deg en god middag, kjøp favoritt bladet eller ta et langt bad. Nyt livet!

Lasange ala Victoria:
100 gram karbonadekjøttdeig
150 gram hakket tomater på boks
1/2 gulrot
3 hvitløksfedd 
20 gram spinat
Smak til med salt, pepper og urter. Jeg brukte ekstragon.
1 spiseskjee smør
1 spiseskjee mel
1 kvart teskjee muskat
2 dl melk
30 gram ost til saus + til topping 

1.Begynn med å lage den hvite sausen.Smelt smør og tilsett mel. Visp kraftig slik at det ikke klumper seg, og rør så inn melken men du skrur ned varmen. Skru opp varmen og tilsett muskat og ost. Rør hele tiden så den ikke brenner seg i bunnen. La den koke til den tykner, circa 5 minutter. Ta av platen
2. Kutt grønnsakene i biter/strimler.  

3. Brun kjøttdeigen sammen med grønnsakene. Tilsett deretter hakkede tomater. La det småputre mens du smaker til med salt, pepper og urter.

4. Legg lagvis med kjøttsaus, ostesaus og pastaplater. Jeg begynner med kjøttsaus, pastaplater deretter ostesaus.





5. Topp med revet ost og urter. Stek på 200 grader i ca. 20 minutter. Osten skal være gylden.

Server med en frisk salat og en glatt rømme/kesam. Min favoritt salat fortiden er agurk, rødløk og hjertesalat. River alt med spiralizeren min, blir det så delikate strimler.






Rask gulrotkake til 17 mai

                                                                                                                                                                                                                                                                            Sammarbeid med regal

Dette er kaken til alle dere som er i tidsklemma fram mot 17 mai, men likevel vil ha med en fin kake til 17 mai frokosten/selskap. Jeg holder på med et sammarbeid med regal om å gjøre kjøpemiksene deres mer kreative:) Jeg har laget en tre lags gulrotkake med deilig kremostfrosting toppet med norges non stop. Enkle og fin kake å ha med til 17 mai frokosten. Denne bruker du ikke lang tid på og den er kjempegod. Ønsker du å heller lage muffins fordel røren i 12 former. Elsker forresten freia sine norges non stop, så fine å pyne med!

Gulrotkake til 17 mai:
1 pakke regal gulrotkake
350 gram kremost
1 pakke melis
200 gram meierismør
Saften av 1 sitron
1 teskjee vaniljeestrakt/sukker
1 pakke norges non stop til pynt.  

1. Følg fremgangsmåten på pakken. Miksen er enkel og lage. Du trenger bare olje og vann.

2. Ha røren i en 22-25 cm kakeform og stek etter anvisning på pakken.



3. Når kaken er ferdig avkjølt deler du den i tre. Bruk en god kniv når du skjærer.

4. For kremosten. Pisk smør, melis, vaniljestrakt og sitronsaft mykt og luftig. Tilsett kremosten og miks til du har en fluffy glasur. Har laget en ekstra stor ostekrem oppskrift, slik at det er nok krem til alle lagene. Bruk en palett/kniv til å smøre ut hvert lag.


5. Kaken trenger heller ikke å være overdekket av krem i kantene. Mine kanter synes litt og jeg synes det gir en pen rustic preg. Dryss over norges non stop. 

Volia en enkel og festlig kake til 17 mai på 1-2-3.



Ha en fin tirsdag videre ♥ imorgen kommer oppskrift på lasange til 1.
 

Frokostmandag med kesam pasjonsfrukt

Dagens frokost ble en skål med kesam pasjonsfrukt toppet med jordbær og granola. Har gledet meg til å smake denne matnyheten og jeg ble ikke skuffet. Konsistensen er kremet og god. En skål med dette og du er også kvitt søtsuget også! Nå er jeg på vei ut døren for en styrkeøkt på Elixia og seinvakt på jobb :) Huske å sjekke ut Victorias fiskefgrateng for 1. Alle oppskrifter ligger under kategorien "Victorias mat for 1" . Ha en sporty mandag videre 

 

Victorias fiskegrateng for 1

I dag er det mandag, så hva passer vel bedre enn å starte uken med en sunn og god middag? Jeg har tidligere fått spørsmål om oppskrift på fiskegrateng, og her kommer det endelig. Enkel og perfekt oppskrift laget til 1! Lager du middag til deg og kjæresten så kan du lett doble oppskriften. Dagens fisketips er også 225 gram fersk torskefilet for kun 39,90 på Rema 1000. Kupp! 
Oppskrift Victorias fiskegrateng:
50 gram pasta.
100 gram torsk
20 gram spinat
1 spiseskjee smør
1 spiseskjee mel
1 kvart teskjee muskat
2 dl melk
30 gram ost til saus + til topping 
Revet gulrøtter/poteter til tilbehør

1. Begynn med å lage den hvite sausen samtidig som du koker pastaen
Smelt smør og tilsett mel. Visp kraftig slik at det ikke klumper seg, og rør så inn melken men du skrur ned varmen. 
Skru opp varmen og tilsett muskat og ost. Rør hele tiden så den ikke brenner seg i bunnen. La den koke til den tykner, circa 5 minutter. Ta av platen
2. Kutt torsken i passé store biter og skjær spinaten i strimler

 

Dette er fisken jeg brukte, men du kan bruke det du har tilgjengelig. Rester av torsken kan du fryse ned og bruke til neste gang. Kommer oppskrift på hva du kan gjøre med den neste uke:) 



3. Ha torsken, pastaen og spinat i en liten ildfast form. Hell over den hvite sausen og dryss over revet ost.
Stek på 200 grader i ca. 20 min. Osten skal være gylden på toppen.

Jeg kjøpte liten form på Ikea, men Clas Ohlson, Kitchen, Åhlens og andre kjøkkenbutikker selger også små ildfaste former som passer perfekt til porsjoner.

Hjemmelaget fiksegrateng i en fei. Server sammen med f.eks revet gulrøtter eller poteter om du ønsker det:) 



Ønsker alle en fin start på dag på uken. 

Ny fast spalte og kaketips til 17 mai

Hver lørdag blir det en fast spalte her på bloggen " med søt lørdag". Hvor jeg deler enten kake, dessert eller isoppskrifter. I dag har jeg samlet tre gode festkaker til 17 mai. Tenk at det bare en uke igjen? flere som gleder seg? Det gjør jeg. Pynt kakene med norgesbånd, bær i norske farger eller norges non stop. Enkelt og dekorativt.Har dere noen ønsker på hva jeg skal blogge om på " søt lørdag". Legg gjerne en kommentar igjen :) God søt lørdag!

1. Butterdeigstopper med krem og friske bær. http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169737_butterdeigstopper_med.html

2. Mormors ostekake. Ostekaken alle får til. Kan lages glutenfri om du bytter ut kjeksen med glutenfrie eller har  http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169824_mormors_ostekake.html

3. Bløtekake med norges non stop. En sikker vinner med hjemmelaget sukkerbrød. http://foodbyvictoria.blogg.no/1410169792_17_mai_bltekake.html

 

Speltchips med hjemmelaget guacamole

Happy Friday! Som jeg skrev på onsdag da jeg delte oppskrift på speltlompepizza, skulle jeg gi tipse dere om hva dere kan gjøre med resten av lompene dere har til overs - nemlig lage speltlompechips. Det er kjempegodt og er en god nummer 2 til sørlandschip - men er mye bedre for deg, ettersom næringsinnholder er bektraktelig bedre. Jeg serverer dette til fredagstacoen eller som snacks sammen med guacamole. Jeg krydrer med havsalt og urter - yummi! Bruk det du vil - om du vil ha en søt variant kan du strø over kanel for eksempel. 

Oppskrift speltlompechips med hjemmelaget guacamole:
3 stk speltlomper
Olje og havsalt til pensling
1 moden avokado
2-3 hvitløksfedd
1/2 liten chili
ca. 1 ss sitronsaft (smak deg fram)
Smak til med salt og pepper

1. Kutt spellompene i trekanter - jeg kuttet mine i 8 circa like store biter

2. Pensle med olje. Dryss over havsalt og friske urter om du har 
Stek på 200 grader i 8-10 minutter. I mellomtiden kan du lage guacamolen







3. Del avokadoen i to. Finhakk chili og hvitløk

4. Ha i alt en skål og hell over saften av circa en halv sitron
Smak til med salt og pepper. Mos med en gaffel



Server og nyt!







Om du har guacamole til overs kan du bruke det på brødskiven dagen etter - smaker veldig godt!

Ha en fin helg!

Sunn pizza for 1

Dette er mitt første innlegg med "Victorias mat for 1". Fremover skal jeg dele enkle oppskrifter for en person og jeg håper jeg vil inspirere dere som bor aleine til en mer spennede mathverdag, med gode oppskrifter. I hverdagen bruker jeg å lage mat kun til meg selv, og siden jeg ikke er noe glad i å spise det samme til middag to dager på rad, bruker jeg å lage alt i små porsjoner. Måltider er et av mine høydepunkter i hverdagen. Selv om det er kun meg, syns jeg det er hyggelig å tenne lys, brette serviette og lage det koselig! Det tar heller ikke så mye tid, og jeg syns det er viktig å sette pris på seg selv:) Har jeg besøk osv er det lett å gange oppskriften. 

I dag har dagen gått i ett - jeg har jobbet i 8 timer, gjort unna små ærender før jeg hadde en 75 minutt spinningstime. Var helt utslitt og kjempesulten når jeg kom hjem, så lagde derfor speltlompe pizza som lages på under 30 minutter. Håper dere liker den! Jeg toppet pizzaen med friske urter - kjøpte ekstragon for 50kr på Mestergrønn - halvpris, og du får en stor potte! Dagen tips. 

Oppskrift speltlompepizza for 1:
2 speltlomper
2 spiseskjeer tomatpesto (kjøpte min på Rimi)
50 gram spinatplater
1/2 rødløk
50 gram revet mozarella (min favoritt er den fra Arla)
50 gram strandaskinke
Friske urter om du har til topping,

1. Smør pesto på lompene



2. Ha på spinat, rødløk og ost

3. Stek på 200 grader i 8-10 min; varmluft på nederste rille. Jeg liker min godt stekt, så har den som oftes i 10 minutter men det kan du variere ettersom hva du liker best



Ha på strandaskinke rett etter steking. Server med en enkel salat; jeg lagde min av spinat og rødløk


Legg gjerne igjen kommentarer på oppskrifter dere savner for 1 person. Jeg skal fremover komme med ulike oppskrifter ukentlig, samt oppskrifter på ulike kaker/dessert til helgen. På fredag kommer jeg med tips til hva du kan gjøre med resten av speltlompene! 

hits