april 2016

Lett torskemiddag

Dette er en av torskemiddagene jeg spiser når jeg har dårlig tid. Denne er sunn og smakfull. Torsk er også en billig fisk å kjøpe! Jeg lager brokkoli eller blomkålpure til. Jeg er så glad i ulike grønnsakspurer. Søtpotetpure er også en favoritt. Husk å spise 2-3 fiskemiddager i uken.

Lett torskemiddag for 1:
150 gram torsk
1/2 brokkoli
1/2 rødløk
1 teskjee smør
Smak til med salt, pepper og urter

1. Ha fisken i folie eller form. Ha over en glatt med smør, løk og dryss over litt salt og pepper. Bak i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter.
2. Kok opp vann. Ha i brokkoli. Kok den myk, tar ca. 5 minutter. Hell av vannet i sil.
3. Stavmiks brokkolien til en jevn pure. Smak til med salt og pepper. Jeg synes også det er godt å tilsette et fedd hvitløk.

Server og nyt. Enkel og god middag på 1-2-3.


 

Greens for breakfast

På lørdagen er den store løpedagen for min del(Bergen halv maraton) og de siste ukene har jeg hatt litt ekstra fokus på å forberede kroppen med gode næringsrike frokost og middager. Denne grønne frokostskålen gjør godt for mage og sjel. Jo mer du fyller kroppen med gode næringsstoffer, jo bedre føler du deg. Jeg merker iallefall en stor forskjell! Start alltid dagen med en sunn og god frokost. Det gir så bra energi utover dagen. På onsdag kommer det oppskrift på en supergod og rask torskemiddag. Titt innom da og ha en god start på uken enn så lenge.

Greenie med bringebær og kokosflak(oppskrift inspirert fra kamille puls):
1 moden avokado
1 moden banan. Supergodt å ha i frossen banan.
2.5 dl appelsinjuice/eplejuice
100 gram spinat
saften fra 1 sitron
Friske bringebær(eller andre bær) og kokosflak/nøtter til topping.

1. Ha avokado,banan,spinat, sitron og appelsinjuice i en blender. Kjør til du får en passe tykk konsistens.
2. Topp med friske bringebær og kokosflak. Denne gjør godt for magen.


 

Pavlova med granateple og bær

Pavlova er en utrolig frisk og god kake. Jeg elsker når marengsen er litt seig i midten, toppet med masse deilig vaniljekrem og bær. Mmm. Denne kaken roper vår og sommer! Perfekt å servere som en avslutning på en godt måltid. Topp med dine favoritt bær og frukt. Personlig synes jeg denne varianten med granateple er frisk. God helg.

Pavlova med røde bær:
4 eggehvitter
200 gram sukker
1 teskjee hvitvinsedikk
1.5 spiseskjee maizenna
5 dl fløte + 2 spiseskjeer sukker
1 boks vaniljekrem
1 liten granteple
1 kurv bringebær
1 kurv jordbær
Melis og mynte til pynt

1. Pisk eggehvittene stive. Tilsett sukker litt etter litt. Husk det er viktig å piske marengsen lenge for å få en en pavolva som ikke sklir ut når du steker. Jeg bruker å piske i ca.20 minutter.
2. Rør inn maizennna og hvitvinseddik for hånd. Enten kan du lage en stor pavola eller to små å legge den oppå hverandere. Jeg delte røren i to på et bakepapir. Å laget to like store sirkler.
3. Sett ovnen på 180 grader. Når du setter inn marengsen sett ned temperaturen til 150. Stek i ca. 60 minutter. Ta av ovnen å la den bli helt kaldt i ovnen før du tar bunnen ut. Perfekt å lage denne kvelden før, kan det stå over natten.

4. Pisk kremfløten med sukker til krem. Ha i vaniljekremen. Ha krem på første bunn. Ha over bær. Legg på den andre marengstoppen. Ha godt på med krem og resten av bærene. Jeg bruker å ha mest bær på toppen.

Pynt med en melisdryss. Jeg synes det er godt med frisk mynte også. Gjerne finhakk den.


 

Indisk daal

Jeg har laget indisk daal for første gang. Det er en indisk linsegryte. Morsomt hvordan smaksløkene forandrer seg gjennom årene. Før var jeg verken glad i linser eller indisk mat. Gryten smaker utrolig godt og er veldig mettende. Godt for mage og kropp å spise litt vegetarisk og variert. Jeg merker iallefall en liten forskjell. Server med varmt naan brød til. Mums.

Oppskrift Indisk daal: Top Chef vinner Renee Fagerhøi(godt.no)
1 stor gul løk
2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer rapsolje
2 bokser hermetiske tomater
1 boks kokosmelk
1 boks rødelinser(175 g)(jeg brukte to bokser(go green) for å få mer linser)
1 teskjee chiliflak
3 teskjeer garam masala
2 teskjeer spisskummen
1 teskjee gurkemeie
5 dl grønnsakssaft
Saften fra en halv sitron.
Smak til med salt, pepper og frisk koriander

1. Varm opp olje i en tykkbunnet gryte/kjele. Finhakk løken og hvitløken. Bland dette godt sammen i oljen til det blir gyllent. Ha klar krydderblandingen i en skål og tilsett med løkblandingen. Bland godt.
2. Ha i grønnsakskraft, kokosmelk og tomater. Tilsett linsene. Disse må skylles godt i vann. Jeg bruker å ta det i en sil. La det koke under lokk i ca. 30 minutter på svak varme. Ta av lokket de siste 10 minuttene, slik at suppen tykner. Når linsene er myke er den klar for servering.
3. Skvis saften av en halv sitron og bland det inn i suppen. Smak til med salt og pepper.

Topp suppen med rømme, friske koriander og naan brød. Supergodt. Dette er en suppe som passer fint å lage om du skal ha mange på besøk.


 

Solfrokost til våren

Det er skikkelig vår i luften og da passer det bra med en skikkelig solfrokost. Jeg er blitt veldig glad i skyr med smak av grønn te. Frisk og god på smak. Toppet den med appelsin, mango og kokosflak. Yum. Kjenner jeg gleder meg masse til det blir enda varmere i luften. Denne frokosten gjør deg glad og gir energi. God uke dere.

Oppskrift Solfrokost for 1:
1 beger skyr med smak av grønn te
1 halv mango
1 appelsin
1 liten neve kokosflak.

1. Kutt mangoen i biter og lag appelsinfileter av appelsinen(eller kutt i biter) topp med kokosflak. Nyt. 

Fredagspizza med tomat og mozzarella

God fredag dere. Fredager gir meg alltid en god lykkefølelse. Jeg gleder meg alltid til å ta helgens siste treningsøkt, handle inn god mat og drikke og ikke minst finne hvilepulsen. Det er en god følelse. Det er alltid lov å unne seg noe ekstra når det går mot helg i mine øyne. Selv er jeg veldig svak for pizza. Det er så godt! Dagens oppskrift er med cherry tomater, fersk mozzarella og basilikum. Yummi. Server med en frisk salat til. Håper alle får en nydelig helg.

Pizzadeig 2 porsjoner:
250 gram mel
2 dl vann
1 teskjee salt
3 spiseskjeer olivenolje
1/4 pakke fersk/tørrgjær

Rask pizzasaus:
1 boks hakkede tomater
1 boks tomatpure
2-3 fedd hvitløk
1/2 gul løk
1 klype salt og pepper
1 god neve friske urter f.eks basilikum eller timian

Topping:
1 pakke cherry tomater
1 pakke mini mozzarella
Frisk basilikum

1. Bland sammen salt og mel en bolle.
2. Løs gjæren ut i lunket vann. Bland inn i melet. Tilsett deretter olivenoljen. Om deigen blir for tørr/klissete tilsett mer vann/mel. Elt deigen i ca.15 minutter. La den heve til dobbel størrelse i ca. 60 min. Den kan også kaldheve over natten med plast om du skal bruke den neste dag.
3. Mens deigen hever lager du sausen. Dette er min raske saus jeg bruker om jeg spontant vil lage pizza. Det beste er jo selvfølgelig å la den putre et par timer på komfyren. Uansett dette er en god nr.2. Jeg kjører alle ingrediensene i en foodprossor. Til det blir en glatt og fin saus. Det blir litt saus til overs, den kan oppbevares på glass i kjøleskapet.

4. Når deigen er ferdig hevet. Del den i to og kjevle den så tynn som mulig. Ha deigen over på pizzastein(om du har) bre over pizzasaus, cherrytomater, mozzarella og fersk basilikum. Stek på 275 grader i ca. 6-8 minutter.

Topp med litt fersk basilikum før servering. Lag gjerne en god salat til. Jeg elsker å nyte fredagskvelden med en ekstra god middag og noe godt i glasset. Denne er fin å lage sammen med venner og toppe med ulike skinker, oster og grønnsaker.

Power smoothie med cottage cheese

Jeg er ikke så glad i å spise cottage cheese aleine, men i smoothie synes jeg det smaker godt. Sammen med fryste jordbær,banan og juice blir det nesten som en sunnere milkshake. Må virkelig testes ut. Denne holder deg mett i en god stund og full av gode proteiner. Et lite tips om du lager mye smoothies er å kjøpe et nett bananer. Skrelle og fryse dem ned i poser. Synes det smaker ekstra godt og du slipper også masse brune bananer. Nyt solen denne fine tirsdagen.

Power smoothie for 1:
100 gram cottage cheese
1 liten fryst banan
150 gram fryste jordbær.
1-1.5 dl skummet melk/juive Jeg liker min smoothie tykk, liker du den tynnere ha i mer væske. 

1. Miks alt sammen i en blender. Server og nyt.

Suksesskake til bursdag

Jeg skal ærlig innrømme at selv om jeg er konditor er suksesskake en kake jeg slitt litt med å lage. Enten har kremen blitt for hard, for rennende eller for myk. Fant denne supre oppskriften hos Kristine på Det søte liv. Denne kaken er bare supergod og perfekt å servere i fest og bursdag. En slager på kakebordet.

Mandebunn: til form 24 cm.
3 eggehvitter
200 gram sukker
200 gram mandler
2 teskjeer bakepulver

Gul krem:
4 eggeplommer
0,75 dl kremfløte
75 g sukker
1 teskjee vaniljesukker/eller frø fra en halv vaniljestang
125 gram smør(romtemp)

1. Begynn med å lage den gule kremen kvelden før du skal bruke den.
2. Varm opp eggeplommer, fløte og sukker. Dette skal røres under stading omrøring på middels varme og krem skal småkoke til en ganske så tykk krem. Her er det viktig å røre hele tiden slik at den ikke brenner seg. Ta av platen og rør inn smøret. Sett kaldt til neste dag.
3. Bunnen kan også lage dagen før. Pisk marengs av eggehvitter og tilsett sukker litt etter litt. Til du får en stiv marengs.
4.Mal mandlene i blender. Bland sammen med bakepulver. Vend inn i den stive marengsen. Stek på 180 grader i ca.20 min. La bunnen avkjøle helt i formen før du tar på den gule kremen.
5. Smelt ca. 50 gram sjokolade over vannbad. Dekorer kaken.


Denne kaken blir med meg i bursdag. God helg.

 

Ovnsbakt paprika

Ovnsbakte grønnsaker er et supergodt alternativ når du ønsker en lettere middag. De aller fleste grønnsaker kan ovnsbakes med smakfult kjøttfyll. Dagens oppskrift er med paprika. Jeg bruker å lage en kjøttsaus med de grønnsakene jeg har liggende. Har skrevet hva jeg har brukt i oppskriften, men bruk det du liker best eller har av rester. Husk å finne store paprikaer når du handler,slik at du får fylt dem godt opp. Er du ikke så glad i paprika? er squash, aubergine eller poteter godt å fylle. Ha en nydelig onsdag.

Oppskrift fylt paprika: 6 halve.
3 store paprika
200 gram karbonade/svinekjøttdeig
150 gram spinat
1 liten gulrot finhakket
1 liten gul løk finhakket
2 fedd hvitløk
1/2 boks tomater på boks
4 spiseskjeer tacokrydder
Smak til med salt og pepper.
Revet mozzarella ost

1. Stek kjøttdeigen, og tilsett tacokrydder. Sett til siden.
2. Finhakk alle grønnsakene. Stek det på svak varme og tilsett kjøttet. Ha i tomatsausen og la det småputre.
3. Del paprikaen tvers over på midten. Rens ut frøene og stilken. Vær litt forsiktig slik at du ikke får hull.
4. Fyll paprikane med kjøttblandingen.Dryss over mozzarella og topp med urter. Stek på 200 grader i ca. 25-30 min. De skal være gyldende.
 

Næringsrik frokost

Havregrøt er en av de billigste frokostene du kan lage og den er veldig næringsrik. Grøten lager du på 1-2-3. Jeg liker å toppe med bær og frukt. Dagens grøt ble toppet med skivet banan og et dryss kanel. Yum! Denne holder deg mett lenge og gir god energi til uken.

Oppskrift havegrøt 1 porsjon:
2 dl melk
100 gram lettkokte havregryn
1 liten banen

1. Kok opp melken. Hell over havregrynene og la grynene svelle. Tar ca. 10 min.
2. Topp med f.eks kanel og banan. Supergod og næringsrikt.

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits