mars 2016

Hjemmelaget skoleboller

Det er vår i luften og da smaker det ekstra godt med saftige skoleboller.God gjærbakst krever god hevetid og litt ekstra tålmodighet, men til gjengjeld får du et supergodt resultat. Bollene kan nytes på tur eller i solveggen hjemme.
Jeg kjenner jeg gleder meg masse til å løpe lange turer ute og nyte at det blir mange lyse kvelder framover. Det gir lykkefølelse hos meg! Slå til med skoleboller til venner og familie i helgen. Disse går ned på høykant! God helg.

Oppskrift ca. 20 skoleboller:
1 kg hvetemel + til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
3 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Egg til pensling
Melis og kokos til topping.

Vaniljekrem(oppskrift fra God brød kokebok)
Del 1:
4 dl melk
40 gram smør
100 gram sukker
Frøene fra 1 vaniljestang(kan sløyves, da blir det en salgs eggekrem uten vaniljesmak)
Del 2:
1 dl melk
1 egg
35 gram maisenna

1. Begynn med å lage vaniljekremen. Ha ingrediensene i del 1 i en kasserolle. Bland godt sammen og kok opp. Bland sammen del 2 og tilsett i den kokende blandingen. Her er det viktig å røre hele tiden, slik at det ikke brenner seg. Den tykner nesten med engang. Ta av platen. Hell i en kald bolle og sett kaldt i kjøleskapet med plast over. Det aller beste er å lage denne dagen før.
2. Lag bolledeigen.Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær(smuldre med hendene) i en bolle. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten og tilsett egget. La den elte i 10 min, før du tilsetter smøret.
4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig.
5. Ha plast over bollen, og la den heve i ca.60 minutter.
6. Ha mel på kjøkkenbenken. Rull boller a 100 gram. La dem heve under kjøkkenhåndkle i ca. 45-60 min.
7. La  deretter grop i miden med fingrene. Trykk godt ned slik at du får en dyp og rund grop. Fyll med vaniljekrem.

8. La bollene heve ytterlig 45 min. Pensle med egg før steking. Stek på 220 grader i ca. 8 min.

9. Avkjøl bollene på rist før du lager glasur.

10. Jeg lager en ganske tykk melisglasur. Bland melis og litt vann sammen til du får en ganske tykk konsistens. Bruk en palett eller kniv og ha glasur rundt kanten. Dypp deretter i kokos.

Om du ikker så glad i kokos er det godt å dyppe de i farget strø eller ha over et melisdryss.

Rødbetsmoothie

Da var påsken over for denne gang. Jeg har ligget syk store deler av ferien, typisk at det skjer akkurat når en skal ha fri! Uansett tenkte jeg det passet bra å dele oppskriften på en skikkelig supersmoothie. Denne styrker immunforsvaret og gir en skikkelig antioksidant boost. Perfekt for deg som skal tilbake på trening eller har vært syk. Våren og sommeren er en fin tid å lage masse næringsrike smoothies på. Gleder meg til å dele flere oppskrifter med dere.


Rødbetsmoothie:(oppskrift fra shapeup)
1 passe stor rødbet
2 dl eplejuice
2 dl frosne bringebær
saften fra 1/2 sitron
1 god bit revet ingefær

1. Skrell rødbeten og kjør alt i blender. Topp med chiafrø og kokosflak. Det er også godt å toppe med havregryn, nøtter eller andre typer frø.

 

Gjærbakst til påsken

I påsken blir det mye fri og familietid. Da er det koselig å diske opp med saftig gjærbakst. Jeg har samlet fire supergode oppskrifter som smaker ekstra godt i hytteveggen. Ønsker alle en herlig påske. Selv skal jeg jobbe og en tur på hytten. Gleder meg til å gå på ski!!

1. Solskinnsboller http://foodbyvictoria.blogg.no/1452197356_solskinnsboller.html

2. Mandelboller. http://foodbyvictoria.blogg.no/1447962607_verdens_beste_mandelb.html

3. Saftig kringle http://foodbyvictoria.blogg.no/1424376892_brioche_kringle.html

4. De beste kanelbollene http://foodbyvictoria.blogg.no/1439455538_kanelboller_og_video_.html

Hjemmelaget krutonger

Om du har gammelt brød liggende er det perfekt å lage krutonger. Det er enkelt og smaker ekstra godt i en god salat. Jeg hadde olivenloff liggende hjemme, det ble til smakfulle krutonger. Oppbevar på glass med lokk. Fin vertinnegave å gi vekk er det også. Jeg synes hjemmelaget gaver er veldig fint å gi vekk.

Oppskrift hjemmelaget krutonger:
Gammelt brød. Jeg brukte ca. 1/2 loff
Olivenolje
Tørket urter som timina eller rosmarin

1. Skjær brødet i passe store biter. Ha alt i en bolle og dryss godt over med olivenolje.
2. Ha på stekebrett i ovenen på 120 grader i ca. 50-60 minutter. De skal være tørket og gylden.

Oppbevar krutongene på f.eks Norgeglass eller en lufttett boks. Disse er supergod i salat.



 

Frokosttallerken

Noe av det beste jeg vet, er lange og late frokoster. Har jeg ekstra god tid, bruker jeg å slå til med en skikkelig god frokost. Dagens frokosttallerken er med ristet havrebrød, speilegg, salat og bacon. Mmm. En innertier. God mandag.


Oppskrift:
2 egg
50 gram bacon
2 skiver ristet brød. Jeg brukte havrebrød.
Salatblanding

1. Stek speilegg og bacon. Rist brødet. Server sammen med salatblandig og smør.


 

Kaken du tar med på påskefjellet

Påsken nærmere seg med stormskritt og hva passer vel ikke bedre å dele oppskrift på denne saftige sitronkaken? Den ultimate påskekaken du servere gjestene, mens du nyter solen i hytteveggen. Denne er også superfin å ha med seg på skitur. 

Saftig sitronkake liten langpanne: (Oppskrift fra Det søte liv)
300 gram mykt smør
500 gram sukker
6  egg
3 dl melk/fløte
4 teskjeer bakepulver
600 gram hvetemel
3 sitroner

1. Rør smør og sukker hvitt og fluffy. Tar ca. 10 minutter.
2. Rør inn et og et egg. Pisk godt mellom hvert egg.
3. Sikt inn hvetemelet med bakepulver og halvparten av melken. Rør til det er godt blandet.
4. Tilsett resen av melken sammen med saften fra to sitroner og skall fra alle tre.
5. Stek på 175 grader i ca. 40-45 minutter.

6. Jeg laget glasur av saften fra den siste sitronen, litt vann og melis. Bland til du får en passe tykk konsistens. Bre over kaken når den er avkjølt. Strø over fargerikt strøssel. Dette kakestrøsselet fåes kjøpt på de aller fleste matvarebutikker.

En saftig og gul kake hører påsken til. Nyt helgen dere.


 

Pizza til tidsklemma

De dagene tidsklemma tar meg, liker jeg å lage en rask og god middag. Speltlompepizza tar kort tid å lage og kan variers med alt mulig godt. På fredagen laget jeg denne kombinasjonen med mini kjøttboller og bacon. Det smakte virkelig himmelsk. Om du har klart alle råvarene tar denne herligheten under 30 minutter å lage. Nyt onsdagen dere.


Speltlompepizza:
2-3 speltlomper
Tomatsaus/eller pesto
Valgfrie grønnsaker. Jeg brukte spinat og rødløk
Kjøtt eller skinke. Jeg brukte mini kjøttboller og bacon
Revet ost

1. Smør utover tomatsausen. Ha over grovhakket grønnsaker, kjøtt og ost.
2. Stek på 200 grader nederste rist i ca.8-10 minutter.


Server med en frisk salat til.

 

Avokado toast

Hallo monday. En ny uke og nye muligheter. Jeg skal ærlig innrømme at mandag ikke alltid er min favoritt dag. Synes ofte denne dagen er litt treig og det er ikke like enkelt å kickstarte uken etter helg. Noen som hjelper på humøret er en skikkelig digg frokost og masse kaffe. For tiden er jeg tilbake på en gammel favoritt avokado toast. Yum! Det er så godt og enkelt å lage.

Avokado toast:
2 skiver
1 moden avokado
Smak til med salt og pepper.
1. Rist brødet. Del avokadoen i to. Bre avokadoen og skivene og mos med gaffel. Smak til med salt og pepper.


Håper alle får en herlig start på uken.

Cupcake friday

Gulrot cupcakes med frisk kremost frosting. En stor favoritt! Dette er en enkel røre sammen kake, som alle får til. Oppskriften er Sverre Sætres. Har byttet ut oljen, med smeltet smør og tilsatt ekstra krydder. En herlig smaksbombe. God helg!

Gulrot cupcakes ca. 14 stk:(Om du heller ønsker å lage en kake, bruk en 22-14 cm.)
250 g revet gulrøtter(økologiske gir best smak)
3 egg
300 gram sukker
1.5 dl smeltet meierismør
200 gram hvetemel
1 teskjee bakepulver
1 teskjee kanel
1/2 teskjee ingefær

Frosting:
150 gram romtempert smør( lurt å legge ut dagen før du skal bake, eller noen timer før)
150 gram philadelpia kremost
1 spiseskjee sitronsaft
3-4 dl melis
Wilton extra white color(kan sløyfes, gjør frostingen hvitere)

1. Miks sammen smeltet smør, revet gulrøtter, sukker og egg.
2. Bland inn det tørre. Jeg bruker å blande alt i et litermål. Slik at alt blir godt blandet, og bakepulveret fordeles godt.Miks godt for hånd, eller med en mikser/kjøkkenmaskin.
3. Fordel i ca. 1 cookiescoop i hver form.
4. Jeg bruker disse hvite papirformene fra Wilton. Stek på 180 grader i ca.15-17 min.

Nystekte og deilige duftende muffins.

5. La dem avkjøle, i mellomtiden lager du frosting.Miks smør og kremost luftig.
6. Tilsett melis, sitronsaft og extra white color. Miks til du har en luftig krem. Tilsett mer melis om kremen blir for myk.
7.  La den stå i kjøleskapet i 10 min før du spøryter ut.


8. Jeg bruker en stor rund( 20.mm) sprøytetipp.

9. Jeg farget sukkeret oransje, med 3 dråper konditorfarge. Enkel og fin pynt synes jeg :)

Dryss sukkeret over frostingen.

Speltchips med hjemmelaget guacamole

Tenkte å tipse dere om speltlompechips. Det er kjempegodt og er en god nummer 2 til sørlandschip - men er mye bedre for deg, ettersom næringsinnholder er bektraktelig bedre. Passer perfekt på dager hvor du er sugen på noe snacks. Jeg bruker å krydrer med havsalt og urter. Bruk det du vil - om du vil ha en søt variant kan du strø over kanel for eksempel. Server sammen med hjemmelaget guacamole. Yummi!

Oppskrift speltlompechips med hjemmelaget guacamole:
3 stk speltlomper
Olje og havsalt til pensling
1 moden avokado
2-3 hvitløksfedd
1/2 liten chili
ca. 1 ss sitronsaft (smak deg fram)
Smak til med salt og pepper

1. Kutt spellompene i trekanter - jeg kuttet mine i 8 circa like store biter

2. Pensle med olje. Dryss over havsalt og friske urter om du har .Stek på 200 grader i 8-10 minutter. I mellomtiden kan du lage guacamolen



3. Del avokadoen i to. Finhakk chili og hvitløk

4. Ha i alt en skål og hell over saften av circa en halv sitron
Smak til med salt og pepper. Mos med en gaffel



Server og nyt!




Om du har guacamole til overs kan du bruke det på brødskiven dagen etter - smaker veldig godt!

hits