februar 2014

Fastelavensboller

På søndag er det fastelavens. Hurra!. Jeg tjuvstartet allerede på mandag med å bake. Slik at jeg kunne dele oppskrift med dere. Boller med krem og syltetøy burde spises oftere enn 1 gang i året, spør du meg. Er jo bare såå godt. Eller hva? Dette er min absolutte favoritt bolleoppskrift. Gir utrolig luftig og gode boller. Lar du dem etterheve skikkelig, får du verdens beste boller. Kjøpeboller som min søte kusine sa.

Denne oppskriften kan du lage lørdagkveld og la den kaldheve over natten i kjøleskapet. Da kan du lage boller på morgenkvisten :) Inviter på fastelavensboller og kaffe på søndag!!

Grunnoppskrift søt gjærdeig gir ca. 15 boller.
500 gram hvetemel + mel til utbaking
1.5 teskjee havsalt
2 teskjee malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær (søt type)
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Egg til pensling
Syltetøy
3-6 dl fløte til fyll(om du fyller alle)
Melis

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.
3. Tilsett deretter egget.
4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.
5. Ha plast over bollen, og la den heve til dobbel størrelse(ca.1 time)
6. Ferdig hevet bolledeig. Elsker denne oppskriften, gir utrolig luftige boller.

7. Ha mel på kjøkkenbenken. Trill deigen til en lang pølse, og del i 15 emner.

8. La bollene etterheve i 30 - 50 min.

9. Pensle med egg. Stek på 200 grader i 8-10 min. 

Deilige hveteboller. La dem avkjøle før du fyller med krem og syltetøy.

10. Pisk kremfløten med litt sukker. Ha gjerne i litt vaniljestang/sukker for en ekstra god smak. Del bollene i to. Fyll med en glatt syltetøy og sprøyt ut topper med krem. Ha over andre halvdel og topp med et melis dryss.

Jeg hadde kremen i sprøytepose med tipp.

Lykke til med bollebaking :)

Victorias tomatsaus

Hjemmelaget tomatsaus er supert å ha tilgjengelig i kjøleskapet. Enten du skal lage pizza, pasta eller lasange. Eller en god chili. Jeg bruker å lage denne oppskriften, som gir to store glass med saus. Varer lenge i kjøleskapet. Er ikke dyrt å lage og er hjemmelaget. Det beste :) Middagen går i en fei,med ferdiglaget glass i kjøleskapet.

Tomatsaus:
2 boker hakkede tomater(brukte Elerado)
1 boks tomatpure
4-5 hvitløksfedd
1 teeskje sukker
2 spiseskjee cream fraiche
1 gul løk
En stor neve basilikum/timian/organo.
Smak til med salt og pepper

1. Fres hvitløk og løk i olivenolje.

2. Tilsett hermetiske tomater, tomatpure,, salt, pepper og basilikum, timian og oregano. Holder å bare bruke basilikum, eller en av de andre. Brukte alle siden hadde det tilgjengelig.

Jeg lar den putre på middels varme, til den tykner.

3. Stavmiks sausen til en glatt konsistens. Har du ikke stavmikser, kan du bruke en sil. Slik at du får presset ut de største klumpene

4. Tilsett 2 spiseskjeer cream fraiche tilslutt.

La sausen putre på svak varme til du skal bruke den. Eller hell i glass og sett i kjøleskapet.

Min saus kan 2 fulle krukker av denne størrelsen. Norgesglass.

Alltid greit å ha hjemmelaget tomatsaus tilgjengelig. Til pasta, pizza, lasange osv :)

Håper noen vil prøve? Ha en strålende mandag.

Love IV.

Smakfulle gulrotmuffins

Gulrot cupcakes med frisk kremost frosting. Er en av mine favoritter. Dette er en enkel røre sammen kake, som alle får til. Oppskriften er Sverre Sætres. Har byttet ut oljen, med smeltet smør og tilsatt ekstra krydder. En herlig smaksbombe :) Om du heller ønsker å lage en kake, bruk en 22-14 cm.

Gulrot cupcakes ca. 14 stk:
250 g revet gulrøtter(økologiske gir best smak)
3 egg
300 gram sukker
1.5 dl smeltet meierismør
200 gram hvetemel
1 teskjee bakepulver
1 teskjee kanel
1/2 teskjee ingefær

Frosting:
150 gram romtempert smør( lurt å legge ut dagen før du skal bake, eller noen timer før)
150 gram philadelpia kremost
1 spiseskjee sitronsaft
3-4 dl melis
Wilton extra white color(kan sløyfes, gjør frostingen hvitere)

1. Miks sammen smeltet smør, revet gulrøtter, sukker og egg.

2. Bland inn det tørre. Jeg bruker å blande alt i et litermål. Slik at alt blir godt blandet, og bakepulveret fordeles godt.

Miks godt for hånd, eller med en mikser/kjøkkenmaskin.

3. Fordel i ca. 1 cookiescoop i hver form.

4. Jeg bruker disse hvite papirformene fra Wilton. Stek på 180 grader i ca.15-17 min.

Nystekte og deilige duftende muffins.

La dem avkjøle, i mellomtiden lager du frosting.

5. Miks smør og kremost luftig.

6. Tilsett melis, sitronsaft og extra white color. Miks til du har en luftig krem. Tilsett mer melis om kremen blir for myk.

7. Deilig ostekrem. La den stå i kjøleskapet i 10 min før du spøryter ut.

8. Jeg bruker en stor rund( 20.mm) sprøytetipp.

9. Jeg farget sukkeret oransje, med 3 dråper konditorfarge. Enkel og fin pynt synes jeg :)

Dryss sukkeret over frostingen.

Server glade gjester, disser er gode og saftige :)

Ønsker alle en strålende helg.

Love IV.

IV´s hjemmelaget lasange

God torsdag.

Jeg har hatt fri i to dager. Superdeilig. Dagene har gått til å bake, trene og lese bilteori. Sistenevnte er ikke så gøy, men må ha lappen. Målet er å ha den innen sommeren er slutt. Dagens middag  jeg deler med dere i dag, er min hjemmelaget lasange. Lasange er både enkelt og godt å lage. Flott å server når du venter mange gjester. Gjerne med en salat og hvitløksbrød til :)

Jeg har forklart i tre steg nedenfor. Tomatsausen trenger du selvsagt ikke å lage slik jeg forklarer. Jeg bruker ofte å lage en stor porsjon hjemmelaget tomatsaus, som jeg oppbevarer på glass i kjøleskapet. Da har jeg alltid saus til pizza, pasta ect. Du kan også bare tilsett hakkede tomater, pure og hvitløk i kjøttfyllet. Om du ikke har tid til å lage sausen.

Kjøttfyll:

400 gram kjøttdeig/karbonade/svin/kylling

2 gulrøtter

1/2 paprika

3 vårløk

1 selleri

1 store neve spinatblader

1. Finhakk grønnsakene. Stek kjøttdeigen, og tilsett grønnsakene.

Tomatsaus:

1  boks hakkede tomater

1 boks tomatpure

3-4 hvitløksfedd

1 teeskje sukker

1 spiseskjee cream fraiche

1 gul løk

En stor neve basilikum/timian/organo

Smak til med salt og pepper

2. Fres hvitløk og løk i olivenolje. Tilsett hermetiske tomater, tomatpure,, salt, pepper og basilikum. Jeg lar den putre på middels varme, til den tykner. Deretter stavmikser jeg den til en glatt konsitens. Har du ikke stavmikser, kan du bruke en sil. Slik at du får presset ut de største klumpene. Tilsett 1 spiseskjee cream fraiche tilslutt. Hell over kjøttblandingen.

Permesan ostesaus:

2 spiseskjee Smør

4 spiseskjeer Hvetemel

47-8 dl Melk

5 spiseskjeer Permesanost(Rema 1000 selger permesan i poser til 8 kr stk a 40 gram)

1 ts Malt muskat

Smak til med salt og pepper

3.Smelt smøret på lav varme, og tilsett hvetemel. Spe inn melk under omrøring og la den koke i 10 min. Tilsett permasanost og smak til med muskat, salt og pepper.

Når alt er laget klart. Gjenstår det å bygge lasangen. Jeg bruker en en vanlig firkantet ildfastform. Hell litt saus i bunnen, legg 3 lasangeplater(hvor mande du får plass til, skal dekke sausen). Ha over kjøttfyll, gjenta prossesen igjen. Min form gi to lag.

Topp med revet ost, og friske urter om du har liggende. Stek på 200 grader  i ca.30-40 min, til osten får en gylden og fin farge.

Server med frisk salt og rømme til. En enkle og god middag. Flott å fryse ned også.

Ha en strålende torsdag,

Love IV.

Overnight Oats(kald havregrøt)

God søndagkveld dere :)

Tenkte å dele min nye frokost favoritt med dere. Nemlig overnight oats, eller kald havregrøt som det heter på norsk. Denne havregrøten er kjempegod og næringsrik. Passer perfekt på travle morgninger. Topp grøten med friske bær og nøtter. Det beste er at grøten varer opp til 3 dager i kjøleskapet. Her kan du forhåndslage frokost for halve uken. Hurra :) Topp med nøtter, bær, kanel eller annet godt du liker. Revet eple og pære er godt å toppe med :)

Oppskrift 1 porsjon:

1.5 dl havregryn(jeg brukte havregryn med havrehjerter)

1 spiseskjee sesamfrø

1 spiseskjee linfrø

1 teskjee honning

1 dl skummet melk

1 spiseskje vaniljekesam/yoghurt(kan sløyves)

Friske bær og mandelflarn

1. Bland sammen havregryn, honning, melk og frøene i en bolle. Sett i kjøleskapet natten over med plast. Eller i en bolle med lokk. Neste morgen blander du inn vaniljekesam/yoghurt. Du kan også blande inn litt melk, om du synes konsistensen er for tykk.

2. Topp med friske bær og nøtter. En skikkelig god og mettende frokost. Her er du mett fram til lunsj :)

Jeg kjøper mest fryste bær, er billigere og godt å ha i grøten :) Lite tips fra meg. Rema selger ofte de billigste frosne bærene. Blåbær får du f.esk 400 gram for 7 kr.

Ønsker alle en sprek uke:) Denne uken kommer det deilig lasange oppskrift.

Love IV.

Tante Lottes sukkerfletter

Da jeg besøkte min kjære tante Lotte forrige helg. Laget hun disse nydelige sukkerflettene. Deilige boller dyppet i smør og sukker. Disse faller i smak hos store og små. Inviter venner og familie  på sukkerfletter og OL fest :) Regner med at jeg ikke er det eneste som følger med på OL? Heia Norge!!

Tante Lottes sukkerfletter 10 stk:

50 gram fersk gjær

100 gram smeltet smør

2 dl melk

1 dl sukker

1/4 teskjee salt

1/4 teskjee hornsalt

7 dl mel + til utbaking

Topping:

100 gram smeltet smør

2-3 dl sukker

1 spiseskjee vaniljesukker

1. Smelt smøret, og tilsett melken. Smuldre inn gjæren når melkeblandingen er 37 grader. Bland alt det tørre sammen i en bakebolle. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett melkeblandingen i en stråle. Elt sammen i ca. 10 min. Du kan også bruke hendene, pass på å kna skikkelig. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 time.

2. Ferdighevet bolledeig. Elsker å jobbe med gjærbakst. Magi :)

3. Del deigen i 10 like store deler. Del derettter hver del i tre. Slik at du ruller ut tre pølser som du fletter sammen. Du kan også lage kringler eller rundeboller. La flettene etterheve i ca. 30 min.

4. Pensle med egg før steking. Stek på 200 grader i ca. 10-12 min. De skal være gyldende.

5. La dem avkjøle. Deretter smelter du smør, og pensler fletten. Deretter dypper du dem i en skålen med sukker og vaniljesukker. Pass på at smøret ikke er for varmt, slik at ikke sukkeret smelter.

Deretter er det bare å nyte disse deilige sukkerflettene :) mmm.

Inviter venner på boller og OL fest. Disse faller definitivt i smak :)

Heia Norge,

IV.

Porsjonsquicher med spinat og bacon.

Quiche er utrolig godt og lett å lage. Perfekt å bruke opp grønnsaksrester fra kjøleskapet. Trenger absolutt ikke å bruke mitt forslag, om du har andre ting liggende. Deigen kan lages dagen før, deretter er det bare å kjevle ut og fylle med smakfullt fyll. Venter du gjester kan de lages dager i forveien, og bare tines opp. Server med en frisk salat :)

Paideig 1 stor form – 24 cm eller 5 små paier:

4 dl speltmel/hvetemel

100 gram kaldt meierismør i terninger

2 spiseskjeer vann

3 spiseskjeer olivenolje

1 klype maldonsalt

1 neve klippet timian eller andre urter

Fyll:

4 egg

2 spisekjeer lett creme fraiche

0.5 dl skummet melk

150 gram fersk spinat

1 stor vårløk

1 rødløk

1/2 paprika

3 hvitløksfedd

200 gram bacon

revet mozzarella

smak til med salt, pepper, timian.

1. Bland sammen speltmel, olivenolje, vann, smør, salt og timian i en bolle.

2.Kna det godt sammenJeg bruker hendene, men du kan fint bruke en kjøkkenmaskin. Form det til en ball og dekk med plast i minst 1 time. Jeg hadde min over natten. Bare å blande sammen før du tar kvelden :)

3. Jeg kjøpte disse porsjonspaiformene i Israel i sommer. Veldig fine og er med løs bunn.

4. Kjelve deigen til ca. 3 cm tykkelse. Press ned i formene.

5. Prikk bunnen med en gaffel. Forstek paibunnen på 180 grader i 8-10 min. Den skal akkurat bli litt gylden.

6. Når paiformen stekes. Begynn på fyllet. Hakk charlottløk, vårløk og hvitløk i tynne skiver. Stek gylden i en stekepanne. Tilsett deretter spinaten, og la den surre til den så vidt faller sammen. Ha den deretter i en sil, og press ut alt vannet. Jeg brukte en slikkepott, som jeg presset ut væsken med. Her er det viktig å ikke å slurve. Blir det for mye væske i spinaten, blir paiskallet vått.

6. Stek baconet gyldent og la dem renne av på et papir.

7. Pisk sammen egg, creme fraiche, melk, salt og pepper i en bolle. Jeg bruker å gjøre det i et litermål. Da er det mye enklere å helle eggeblandingen over paien, uten å søle for mye. Hell over paiformen. Topp med revet mozzarella og timian. Stek på 180 grader i 25-30 min. Bruk en stekepinne for å se at paien er ferdigstekt.

Server paiene med en frisk salat og godt brød.

Disse er fine å lage før du venter gjester. Egner seg godt til frysing.

Håper det smaker!

Love IV.

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits