januar 2017

Monday treat

Dobbelbakt potet er en av mine favoritter. Jeg har laget en litt sunnere versjon med stpotet og byggrynsalat. Perfekt lage om du nsker en god middag. Fyllet kan ogs varieres med med f.eks bnner, andre grnnsaker eller linser. En god nringsrik middag.

Oppskrift dobbelbakt stpotet til 2 stk:
2 middelstore stpoteter
1/2 boks bygggrynsalt fra delikat
ca. 100 gram revet mozzarella
friske urter, olivenolje, salt og pepper.

1. Prikk stpoteten med en gaffel. Ha over en lite dsj olivenolje og bak i ovnen p 200 grader i ca.25-35 min. Poteten skal vre myk inni.
2. Snitt opp poteten og dra skjr ut innematen. Pass p ikke lage "hull" i bunnen.

3. Bland inn bygggrynsalten med innematen. Smak til med salt og pepper. Jeg hadde en god neve grovhakket basilikum i.
4. Fordel fyllet i de to stpotene. Topp med revet mozzarella. Bak videre i ovnen til osten er gylden. Ca. 10 minutter.

Server med rmme og en god salat. Enkel og nringsrik middag. 

Hjemmelaget Donuts

Dagens oppskrift er supergode hjemmelaget donuts. Disse er overraskende enkle lage, og fine dekorere med ulike toppinger. Jeg lage disse godbitene til middagsselskap forrige uke, og de falt i god smak. En fin liten treat gi til noen du er glad i. Fyll og topping kan varieres i det uendelige. Du kan lage berlinerboller, eller fylle med krem. Toppe med ulike typer sjokolader eller karamell. Ha en super helg dere.

Hjemmelaget Donuts: Oppskrift fra godt.no
100 gram smr
2 dl melk
50 gjr
4 egg
2 teskjee vaniljesukker
1 teskjee bakepulver
600 gram hvetemel
250 gram sjokolade + ulike strssel til topping.

1.Smelt smr,tilsett melk. Varm til vsken er ca.35-37 grader. Bland etter gjren.
2. Bland alt det trre i en bakebolle. Tilsett vsken. Elt deigen godt i ca. 10-15 minutter.
3. Sett deigen p et lunt sted og la den heve til dobbel strrelse.
4. Ha godt med mel p kjkkenbordet og Kjevl deigen ut 2 cm tykkelse. Jeg bruker en donut utsikker(fes kjpt p kitchen) ellers kan du bruke en rund kakeutstikker og en sprytetipp(baksiden) for lage stor og liten sirkel. La dem heve i ca. 15 minutter.
7. Varm olje til omtrent 165 grader i en frityrgryte/tykkbundet gryte. Det holder fylle med 5 cm opp. Lft 2-3 kaker om gangen i gryten og stek dem gylden i oljen. dette gr fort, s pass p snu dem med engang undersiden er gylden.
6. La donutene renne av seg p kjkkenpapir. Om du nsker sukkerd onuts rull dem rett i en skl sukker.
 

7. Jeg smeltet 250 gram sjokolade over vannbad. Dyppet hver i sjokolade og hadde over ulike strssel. Supergodt og dekorerende. Donuts smaker best ferske, kjempefine ha med i besk eller gi som en liten treat til en god venn.



 

Nudler med grnnsaker

Hei onsdag. Dagens oppskrift er en superenkel middagsrett. Det fine med denne oppskriften er at du kan bruke opp grnnsaksrester du har liggende. Middagen er klar p under 15 minutter. Ingenting er bedre enn ha noen raske retter  lage midt i tidsklemma. Mltider er dagens hydepunkt for meg. Husk ta dere tid til lage gode retter og slappe av med maten. Dagens tips er ikke spise samtidig som du sitter p mobilen/ser p TV. Ha en fiiin onsdag.

Oppskrift nudler med grnnsaker:
150 gram eggenudler
1 paprika
2 vrlk eller 1 gul lk
2 gulrtter
1/2 brokkoli
3-4 fedd hvitlk
2 spiseskjeer honning
2 spiseskjeer soyasaus
1 spiseskjee chilisaus

1. Kok nudlene som anvist p pakken.
2. Finskjr alle grnnsakene i skiver. Wok sammen p hy varme i stekepanne. De skal bli crispy og ikke for myke.
3. Bland en saus av honning, soyasaus og chilisaus. Tilsett nudlene og sausen. Bland alt godt sammen. 
4. Server med engang og nyt.

Hjemmelaget Falafel

Dagens rett er supergode falafel boller. De er vegetarisk og smaker himmelsk sammen med hummus og pitabrd. Uke 3 i grnn Januar er i gang, og det gr veldig bra. Anbefaler alle en kjttfri mned! Jeg bruker lage en god del om gangen, holder seg bra i frys. Supert ha med i matpakke.

Oppskrift Falafel: Oppskrit fra Veganmisjonen
2 bokser kikerter
0,5 kinesisk hvitlk
1-2 sjalottlker(eller 1 gul lk)
0,5 rd chili
1 teskjee salt
2 teskjeer spiskummin
1 teskjee bakepulver
5-7 spiseskjeer mel
Noen stilker fersk koriander og noen stiler fersk bladpersille.( gr bra bruke kun en av dem ogs)
Olje til steking

1. Sil av vannet av kikertene. Ha dem i en foodprossessor sammen med lk og hvitlk. 
2. Tilsett persille,koriander, salt, chili, spiskummin og bakepulver. Gjr til du fr en jevn og fin masse. Om du vil ha grovere masse, ikke kjr deigen glatt.
3. Tilsett 1 og 1 spiseskjee med mel, nr massen kleber seg, er den ferdig.
4. Sett kaldt i kjleskapet fram til steking.

5. Form boller med en spiseskjee. Varm opp oljen en medium/hy panne og stek bollene til de er gylden p hver side. Ca. litt under 1 min p hver side. Sjekk gjerne p 1 at den er gjennomstekt.

Grunnet drlig lys ble bildene litt blurry. Gleder meg virkelig til lengre lysere dager. Uansett server sammen med salat, pitabrd, hummus. Dette er et lite festmltid i seg selv.


 

Kanelfletter

Helgen er rett rundt hjrnet og jeg gleder meg skikkelig til frihelg. Uken har flydd forbi med masse jobb, trening og kos. Jeg har snart klokket inn 5 treningskter og er strlende fornyd med det! Det er godt komme tilbake i gode rutiner etter julen. I helgen bruker jeg bake. Hvem elsker vel ikke gjrbakst med kanel og sukker? Disse flettene faller i smak hos alle! Bollene egner seg godt til frysing, fint ha p lur om du fr gjester eller ikke har tid til bake. nsker alle en superfin helg.

Oppskrift ca. 20 kanelfletter:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjr
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smr, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smr til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjren i en bolle. Tilsett egget og start kjkkenmaskinen p lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strlen mens maskinen gr p lav hastighet. k hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min fr du tilsetter smret
3. Tilsett smret i terninger. Det skal vre romtemperet. Jeg bruke sette ut mitt smr dagen fr. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel strrelse. Veldig viktig la deigen heve godt. Ta deg en lpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha p godt med mykt smr, kanel og sukker p deigen. Brett deigen over p langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett fr toppen. Kutter deretter hver strimle i to(se bilde) slik at du kan tvinne deigen sammen p hver side..

7. Bind sammen hver stang. Jeg klemmer hver ende godt mot hverandre.
8. La dem etterheve i 30 minutter.

9. Pensle med egg og dryss over perlesukker om du har. Stek p 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjl deretter p rist.


Server varme med en kopp kaffe. Disse smelter i munnen. Fersk gjrbakst er en vinner i alle besk.

 

Nyttig gryte for kroppen

Det er skikkelig gy teste ut nye oppskrifter. Jeg laget denne fargerike linsegryten til middag. Ikke bare smaker den godt, den er ogs bra for kroppen. Retten tar deg bare 20 min lage. Jeg laget dobbel porsjon og da holder den seg i et par dager i kjleskapet. Del gjerne om du har noen gode vegetarretter som br testes ut. 

Indisk linsegryte:oppskrift fra Foodjunki
1 gul lk
2-3 hvitlksfedd
1 boks hakket tomater
1 boks kokosmelk
250 gram ukokte rde linser
4 cm fersk ingefr
4 spiseskjeer gurkemeie
Smak til med fersk chili,salt og pepper.
Supergodt med fersk koriander og granatepler

1. Fres gul lk og hvitlk i olivenolje i en dyp kjele.
2. Tilsett hakket tomater,kokosmelk, linser, gurkemeie, chili og ingefr. La det koke p svak varme(om du har for hy varme brenner lisene seg i bunn). 
3. Sett p risen mens gryten godgjr seg.

Server sammen med ris. Ha over rmme, granatepler og grovhakket koriander. Dette smaker veldig godt etter en treningskt.



 

Tomatsuppe

En uke uten kjtt har gtt veldig bra. Jeg har spist laks en gang, ellers har det gtt i mye grnnsaker, supper og falafel. Dagens oppskrift er en superenkel tomatsuppe. Her har jeg bakt tomater i ovnen med olivenolje, salt,pepper og fersk basilikum. Kjrer deretter suppen glatt i en foodprossesor. Trenger ikke posesuppe nr du enkelt kan lage god hjemmelaget. Ha en sprek mandag.

Oppskrift tomatsuppe for 2:
1 kilo tomater
3-4 spiseskjeer god olivenolje
1 neve fersk basilikum
2-3 fedd hvitlk
1 skvett matflte(ikke ndvendig)

1. Skjr tomatene i fire. Ha i en ildfastform. Dryss over olivenolje, salt, pepper, hvitlk og finhakket basilikum.
2. Bak i oven p 150 grader i ca. 40-50 minutter.
3. Kjr i foodprossesor til en glatt suppe. Jeg koker den lett opp etterp med en skvett matflte. Smak til med salt og pepper.
 

Server suppen med nykokte egg. Enkel, sunt og godt.



 

Happy Sunday

Sndag er dagen jeg unner meg en lang og god frokost. Jeg elsker ha en slow start p dagen, lese aviser, drikke kaffe og nyte en bedre frokost. Dagens oppskrift er noen saftige bananpannekaker. Disse rrer du sammen p 1-2-3. Pannekakene er like gode til frokost som til kvelds. Nyt denne fine sndagen. 

Oppskrift bananpannekaker ca.6-8 stk:
2 modne bananer
2 egg
1 teskjee bakepulver
1.5 dl mel. Bruk gjerne spelt eller havremel.
1 dl lettmelk

1. Rr sammen egg og banan.
2. Tilsett mel og bakepulver. Bland til en klumpfri rre.
3. Tilsett melken. La rren svelle i 5-10 minutter.
4. Varm opp en stekepanne. Stek i smr p middels varme til de er gylden.

Jeg toppet mine pannekaker med vaniljeskyr og granatepler. Skikkelig mums. 



 

Kjttfri fredags taco

Taco med kikerter. Jeg skal rlig innrmme jeg var litt skeptisk om dette var godt, men det var virkelig!! Jeg smakte nesten ikke forskjell. Dette er en god nr.2 om du vil bytte ut litt p kjttvarianten og spare noen kroner. En boks med kikerter koster mellom 7-10 kr.Kan ogs tipse om at det er 10kr marked p bde Meny, Matkroken og Spar. Masse gode tilbud p frukt, grnt, bnner og annet. Server tacoen med en deilig salat og lefser. Jeg anbefaler Rema 1000 sine maislefser. God helg alle fine.

Oppskrift vegetar taco:
1 boks kikerter(brukte en boks fra go green)
1 pakke tacokrydder
Grnnsaker. Jeg laget en liten salat av hjertesalat,vrlk,agurk og hjemmelaget tomat salsa.
Rmme og ost.
Maislefser

1. Hell av vannet p kikertene og skyll godt.
2. Varm opp olje i stekepanne. Stek kikertene litt mye i olje og mos med entene en gaffel/potetmoser. Tilsett tacokrydder og litt vann. Bland det godt sammen og la det putre p svak varme.
3. Lag nsket salat. Her er det perfekt bruke rester fra helgen.

Server og nyt. Lover at dette er supergodt.

 

Hjemmelaget hummus

Jeg elsket spise hummus p pitabrd da vi bodde i Israel. lage hjemmelaget her hjemme  tar meg tilbake til fine minner. Noe av det beste jeg vet om er hjemmelaget falafel med hummus og salat. Yummi! Hummus kan brukes til det meste. I salater, p skiven, som dipp med grnnsaker og mye mer. Denne oppskriften er superenkel og holder seg fint i kjleskapet. Tahini(sesampaste)fr du kjpt p de fleste internasjonale butikker. 

Oppskrift hummus:
1 boks med kikerter
3-4 fedd hvitlk
2-3 spiseskjeer tahini
0.5 dl god olivenolje
Saften fra en 1/2 sitron
0,5 teskjee spiskummin
1 neve fersk bladpersille eller koriander

1. Hell vannet av kikertene. Kjr de i en foodprossor med hvitlk,olivenolje,sitron og spiskummin.
2. Kjr til massen har ftt en kremet konsistens. Liker du den ekstra kremete, ha i mer olivenolje.
3. Ha i friske urter tilslutt. Bland til urtene er mikset godt i. Mikser du for lenge blir den grnnaktig.

4. Server som dipp med grnnsaker,i pita eller p ristet brd. Mettende og ikke minst smakfullt.


 

rets frste vegetar oppskrift

Hello 2017. Tenk det er 1 Januar i dag, og solen skinner her i Bergen. rets frste oppskrift er en superenkel pasta som du lager p 10 minutter. Perfekt nr du er sulten og har lyst lage noe fort og enkelt. Olivenolje,basilikum, hvitlk og pasta. En favoritt sammen. Alle oppskrifter fra min grnne Januar ligger under kategori "vegetar". Nyt dagen videre dere.

Oppskrift til 2 porsjoner:
125 gram pasta.
4-5 hvitlk
1 neve fersk basilikum
3-4 spiseskjeer god olivenolje
Smak til med salt og pepper 

1. Kok pastaen som anvist p pakken. 
2. Finhakk basilikum og hvitlk. Varm opp olivenoljen p svak varme . Surr hvitlken og basilikumen i oliven.
3. Nr pastaen er ferdigkokt hell av vannet og tilsett i oljeblandingen. Bland alt godt sammen.

Server med engang. Dette er supergodt og enkelt. Er ekstra godt med et stykke fersk brd til.


 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits