januar 2017

Monday treat

Dobbelbakt potet er en av mine favoritter. Jeg har laget en litt sunnere versjon med søtpotet og byggrynsalat. Perfekt å lage om du ønsker en god middag. Fyllet kan også varieres med med f.eks bønner, andre grønnsaker eller linser. En god næringsrik middag.

Oppskrift dobbelbakt søtpotet til 2 stk:
2 middelstore søtpoteter
1/2 boks bygggrynsalt fra delikat
ca. 100 gram revet mozzarella
friske urter, olivenolje, salt og pepper.

1. Prikk søtpoteten med en gaffel. Ha over en lite dæsj olivenolje og bak i ovnen på 200 grader i ca.25-35 min. Poteten skal være myk inni.
2. Snitt opp poteten og dra skjær ut innematen. Pass på å ikke lage "hull" i bunnen.

3. Bland inn bygggrynsalten med innematen. Smak til med salt og pepper. Jeg hadde en god neve grovhakket basilikum i.
4. Fordel fyllet i de to søtpotene. Topp med revet mozzarella. Bak videre i ovnen til osten er gylden. Ca. 10 minutter.

Server med rømme og en god salat. Enkel og næringsrik middag. 

Hjemmelaget Donuts

Dagens oppskrift er supergode hjemmelaget donuts. Disse er overraskende enkle å lage, og fine å dekorere med ulike toppinger. Jeg lage disse godbitene til middagsselskap forrige uke, og de falt i god smak. En fin liten treat å gi til noen du er glad i. Fyll og topping kan varieres i det uendelige. Du kan lage berlinerboller, eller fylle med krem. Toppe med ulike typer sjokolader eller karamell. Ha en super helg dere.

Hjemmelaget Donuts: Oppskrift fra godt.no
100 gram smør
2 dl melk
50 gjær
4 egg
2 teskjee vaniljesukker
1 teskjee bakepulver
600 gram hvetemel
250 gram sjokolade + ulike strøssel til topping.

1.Smelt smør,tilsett melk. Varm til væsken er ca.35-37 grader. Bland etter gjæren.
2. Bland alt det tørre i en bakebolle. Tilsett væsken. Elt deigen godt i ca. 10-15 minutter.
3. Sett deigen på et lunt sted og la den heve til dobbel størrelse.
4. Ha godt med mel på kjøkkenbordet og Kjevl deigen ut 2 cm tykkelse. Jeg bruker en donut utsikker(fåes kjøpt på kitchen) ellers kan du bruke en rund kakeutstikker og en sprøytetipp(baksiden) for å lage stor og liten sirkel. La dem heve i ca. 15 minutter.
7. Varm olje til omtrent 165 grader i en frityrgryte/tykkbundet gryte. Det holder å fylle med 5 cm opp. Løft 2-3 kaker om gangen i gryten og stek dem gylden i oljen. dette går fort, så pass på å snu dem med engang undersiden er gylden.
6. La donutene renne av seg på kjøkkenpapir. Om du ønsker sukkerd onuts rull dem rett i en skål sukker.
 

7. Jeg smeltet 250 gram sjokolade over vannbad. Dyppet hver i sjokolade og hadde over ulike strøssel. Supergodt og dekorerende. Donuts smaker best ferske, kjempefine å ha med i besøk eller gi som en liten treat til en god venn.



 

Nudler med grønnsaker

Hei onsdag. Dagens oppskrift er en superenkel middagsrett. Det fine med denne oppskriften er at du kan bruke opp grønnsaksrester du har liggende. Middagen er klar på under 15 minutter. Ingenting er bedre enn å ha noen raske retter å lage midt i tidsklemma. Måltider er dagens høydepunkt for meg. Husk å ta dere tid til å lage gode retter og slappe av med maten. Dagens tips er ikke spise samtidig som du sitter på mobilen/ser på TV. Ha en fiiin onsdag.

Oppskrift nudler med grønnsaker:
150 gram eggenudler
1 paprika
2 vårløk eller 1 gul løk
2 gulrøtter
1/2 brokkoli
3-4 fedd hvitløk
2 spiseskjeer honning
2 spiseskjeer soyasaus
1 spiseskjee chilisaus

1. Kok nudlene som anvist på pakken.
2. Finskjær alle grønnsakene i skiver. Wok sammen på høy varme i stekepanne. De skal bli crispy og ikke for myke.
3. Bland en saus av honning, soyasaus og chilisaus. Tilsett nudlene og sausen. Bland alt godt sammen. 
4. Server med engang og nyt.

Hjemmelaget Falafel

Dagens rett er supergode falafel boller. De er vegetarisk og smaker himmelsk sammen med hummus og pitabrød. Uke 3 i grønn Januar er i gang, og det går veldig bra. Anbefaler alle en kjøttfri måned! Jeg bruker å lage en god del om gangen, holder seg bra i frys. Supert å ha med i matpakke.

Oppskrift Falafel: Oppskrit fra Veganmisjonen
2 bokser kikerter
0,5 kinesisk hvitløk
1-2 sjalottløker(eller 1 gul løk)
0,5 rød chili
1 teskjee salt
2 teskjeer spiskummin
1 teskjee bakepulver
5-7 spiseskjeer mel
Noen stilker fersk koriander og noen stiler fersk bladpersille.( går bra å bruke kun en av dem også)
Olje til steking

1. Sil av vannet av kikertene. Ha dem i en foodprossessor sammen med løk og hvitløk. 
2. Tilsett persille,koriander, salt, chili, spiskummin og bakepulver. Gjør til du får en jevn og fin masse. Om du vil ha grovere masse, ikke kjør deigen glatt.
3. Tilsett 1 og 1 spiseskjee med mel, når massen kleber seg, er den ferdig.
4. Sett kaldt i kjøleskapet fram til steking.

5. Form boller med en spiseskjee. Varm opp oljen en medium/høy panne og stek bollene til de er gylden på hver side. Ca. litt under 1 min på hver side. Sjekk gjerne på 1 at den er gjennomstekt.

Grunnet dårlig lys ble bildene litt blurry. Gleder meg virkelig til lengre lysere dager. Uansett server sammen med salat, pitabrød, hummus. Dette er et lite festmåltid i seg selv.


 

Kanelfletter

Helgen er rett rundt hjørnet og jeg gleder meg skikkelig til frihelg. Uken har flydd forbi med masse jobb, trening og kos. Jeg har snart klokket inn 5 treningsøkter og er strålende fornøyd med det! Det er godt å komme tilbake i gode rutiner etter julen. I helgen bruker jeg å bake. Hvem elsker vel ikke gjærbakst med kanel og sukker? Disse flettene faller i smak hos alle! Bollene egner seg godt til frysing, fint å ha på lur om du får gjester eller ikke har tid til å bake. Ønsker alle en superfin helg.

Oppskrift ca. 20 kanelfletter:
1 kg hvetemel + mel til utbaking
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og smuldre gjæren i en bolle. Tilsett egget og start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok
2. Tilsett lunken melk i en tynn strålen mens maskinen går på lav hastighet. Øk hastigheten etterhvert som all melken er tilsatt. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen, og la den heve i ca. 90 minutter til dobbel størrelse. Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur imellomtiden;)
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Brett deigen over på langs.
7. Bruk et pizzahjul/skarp kniv og kutt 3-4 cm lange strimler. Kutt deretter denne strimlen i nesten to, stopp rett før toppen. Kutter deretter hver strimle i to(se bilde) slik at du kan tvinne deigen sammen på hver side..

7. Bind sammen hver stang. Jeg klemmer hver ende godt mot hverandre.
8. La dem etterheve i 30 minutter.

9. Pensle med egg og dryss over perlesukker om du har. Stek på 200 grader i ca.8-10 minutter. Avkjøl deretter på rist.


Server varme med en kopp kaffe. Disse smelter i munnen. Fersk gjærbakst er en vinner i alle besøk.

 

Nyttig gryte for kroppen

Det er skikkelig gøy å teste ut nye oppskrifter. Jeg laget denne fargerike linsegryten til middag. Ikke bare smaker den godt, den er også bra for kroppen. Retten tar deg bare 20 min å lage. Jeg laget dobbel porsjon og da holder den seg i et par dager i kjøleskapet. Del gjerne om du har noen gode vegetarretter som bør testes ut. 

Indisk linsegryte:oppskrift fra Foodjunki
1 gul løk
2-3 hvitløksfedd
1 boks hakket tomater
1 boks kokosmelk
250 gram ukokte røde linser
4 cm fersk ingefær
4 spiseskjeer gurkemeie
Smak til med fersk chili,salt og pepper.
Supergodt med fersk koriander og granatepler

1. Fres gul løk og hvitløk i olivenolje i en dyp kjele.
2. Tilsett hakket tomater,kokosmelk, linser, gurkemeie, chili og ingefær. La det koke på svak varme(om du har for høy varme brenner lisene seg i bunn). 
3. Sett på risen mens gryten godgjør seg.

Server sammen med ris. Ha over rømme, granatepler og grovhakket koriander. Dette smaker veldig godt etter en treningsøkt.



 

Tomatsuppe

En uke uten kjøtt har gått veldig bra. Jeg har spist laks en gang, ellers har det gått i mye grønnsaker, supper og falafel. Dagens oppskrift er en superenkel tomatsuppe. Her har jeg bakt tomater i ovnen med olivenolje, salt,pepper og fersk basilikum. Kjører deretter suppen glatt i en foodprossesor. Trenger ikke posesuppe når du enkelt kan lage god hjemmelaget. Ha en sprek mandag.

Oppskrift tomatsuppe for 2:
1 kilo tomater
3-4 spiseskjeer god olivenolje
1 neve fersk basilikum
2-3 fedd hvitløk
1 skvett matfløte(ikke nødvendig)

1. Skjær tomatene i fire. Ha i en ildfastform. Dryss over olivenolje, salt, pepper, hvitløk og finhakket basilikum.
2. Bak i oven på 150 grader i ca. 40-50 minutter.
3. Kjør i foodprossesor til en glatt suppe. Jeg koker den lett opp etterpå med en skvett matfløte. Smak til med salt og pepper.
 

Server suppen med nykokte egg. Enkel, sunt og godt.



 

Happy Sunday

Søndag er dagen jeg unner meg en lang og god frokost. Jeg elsker å ha en slow start på dagen, lese aviser, drikke kaffe og nyte en bedre frokost. Dagens oppskrift er noen saftige bananpannekaker. Disse rører du sammen på 1-2-3. Pannekakene er like gode til frokost som til kvelds. Nyt denne fine søndagen. 

Oppskrift bananpannekaker ca.6-8 stk:
2 modne bananer
2 egg
1 teskjee bakepulver
1.5 dl mel. Bruk gjerne spelt eller havremel.
1 dl lettmelk

1. Rør sammen egg og banan.
2. Tilsett mel og bakepulver. Bland til en klumpfri røre.
3. Tilsett melken. La røren svelle i 5-10 minutter.
4. Varm opp en stekepanne. Stek i smør på middels varme til de er gylden.

Jeg toppet mine pannekaker med vaniljeskyr og granatepler. Skikkelig mums. 



 

Kjøttfri fredags taco

Taco med kikerter. Jeg skal ærlig innrømme jeg var litt skeptisk om dette var godt, men det var virkelig!! Jeg smakte nesten ikke forskjell. Dette er en god nr.2 om du vil bytte ut litt på kjøttvarianten og spare noen kroner. En boks med kikerter koster mellom 7-10 kr.Kan også tipse om at det er 10kr marked på både Meny, Matkroken og Spar. Masse gode tilbud på frukt, grønt, bønner og annet. Server tacoen med en deilig salat og lefser. Jeg anbefaler Rema 1000 sine maislefser. God helg alle fine.

Oppskrift vegetar taco:
1 boks kikerter(brukte en boks fra go green)
1 pakke tacokrydder
Grønnsaker. Jeg laget en liten salat av hjertesalat,vårløk,agurk og hjemmelaget tomat salsa.
Rømme og ost.
Maislefser

1. Hell av vannet på kikertene og skyll godt.
2. Varm opp olje i stekepanne. Stek kikertene litt mye i olje og mos med entene en gaffel/potetmoser. Tilsett tacokrydder og litt vann. Bland det godt sammen og la det putre på svak varme.
3. Lag ønsket salat. Her er det perfekt å bruke rester fra helgen.

Server og nyt. Lover at dette er supergodt.

 

Hjemmelaget hummus

Jeg elsket å spise hummus på pitabrød da vi bodde i Israel. Å lage hjemmelaget her hjemme  tar meg tilbake til fine minner. Noe av det beste jeg vet om er hjemmelaget falafel med hummus og salat. Yummi! Hummus kan brukes til det meste. I salater, på skiven, som dipp med grønnsaker og mye mer. Denne oppskriften er superenkel og holder seg fint i kjøleskapet. Tahini(sesampaste)får du kjøpt på de fleste internasjonale butikker. 

Oppskrift hummus:
1 boks med kikerter
3-4 fedd hvitløk
2-3 spiseskjeer tahini
0.5 dl god olivenolje
Saften fra en 1/2 sitron
0,5 teskjee spiskummin
1 neve fersk bladpersille eller koriander

1. Hell vannet av kikertene. Kjør de i en foodprossor med hvitløk,olivenolje,sitron og spiskummin.
2. Kjør til massen har fått en kremet konsistens. Liker du den ekstra kremete, ha i mer olivenolje.
3. Ha i friske urter tilslutt. Bland til urtene er mikset godt i. Mikser du for lenge blir den grønnaktig.

4. Server som dipp med grønnsaker,i pita eller på ristet brød. Mettende og ikke minst smakfullt.


 

Årets første vegetar oppskrift

Hello 2017. Tenk det er 1 Januar i dag, og solen skinner her i Bergen. Årets første oppskrift er en superenkel pasta som du lager på 10 minutter. Perfekt når du er sulten og har lyst å lage noe fort og enkelt. Olivenolje,basilikum, hvitløk og pasta. En favoritt sammen. Alle oppskrifter fra min grønne Januar ligger under kategori "vegetar". Nyt dagen videre dere.

Oppskrift til 2 porsjoner:
125 gram pasta.
4-5 hvitløk
1 neve fersk basilikum
3-4 spiseskjeer god olivenolje
Smak til med salt og pepper 

1. Kok pastaen som anvist på pakken. 
2. Finhakk basilikum og hvitløk. Varm opp olivenoljen på svak varme . Surr hvitløken og basilikumen i oliven.
3. Når pastaen er ferdigkokt hell av vannet og tilsett i oljeblandingen. Bland alt godt sammen.

Server med engang. Dette er supergodt og enkelt. Er ekstra godt med et stykke fersk brød til.


 

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits