januar 2016

Scones til frokost

Scones er supergodt og ikke minst raskt å røre sammen om du ønsker ferskt bakeverk til frokost. Oppskriften kan varieres etter hva du liker best, som med tørket frukt, nøtter eller med sjokolade som er min favoritt. Skikkelig mums. Om du har planer om å invitere til frokost eller kvelds i nærmeste framtid anbefaler jeg å røre sammen disse. Server med en god kopp te. God mandag alle dere fine som titter innom her.

Scones med sjokolade(oppskrift fra Godt Brød bakebok): ca.6 stk
350 gram hvetemel.
85 gram sukker.
100 gram mørk sjokolade.
125 gram mykt smør.
2 teskjeer bakepulver.
1 1/2 dl melk. 

1. Bland alle ingrediensene. Rør deigen sammen til all væske er tatt opp. Deigen skal være ganske løs, så ikke elt for lenge.
2. Ha mel på kjøkkenbenken og del deigen opp i emner. 
3. Pensle med egg og stek på 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Server sconesene med mykt smør og f.eks syltetøy. Supergodt.



Sitronkake til tebesøket

Hei fredag.I dag gleder jeg meg masse til helg. Etter jobb skal jeg på hytten og det blir deilig. Ski,god mat og drikke og ikke minst godt lesestoff. Skal bli godt å få senket skuldrene. Før jeg tar helg, skal jeg dele oppskriften på denne saftige sitronkaken med kokos og hvit sjokolade. Perfekt å servere i kaffe eller tebesøk. Håper alle nyter helgen og baker deilig kake.



Sitronkake med kokos form 20 cm:
150 gram mykt smør.
2.5 dl sukker.
3 egg.
Zest/skall og saft fra 1 sitron.
1 ts vaniljesukker.
1 ts bakepulver.
4 dl mel.
100 gram smeltet hvit sjokolade.
1 dl kokos.

1. Pisk smør, sukker og sitronskallet hvitt. Ca.5-7 min.
2. Bland inn 1 egg om gangen. 
3. Smelt den hvite sjokoladen over vannbad. 
4. Vend inn det tørre, hvit sjokolade og sitronsaften. Bland godt sammen. 
5. Ha bakepapir i formen. Fordel røren og stek på 180 grader i ca. 25-30 minutter.

Jeg pyntet kaken med en sitronskive og litt glasur. Bland sammen melis og sitronsaft til en passe konsistens. Bre over kaken. 



Enkel og delikat pynt er det fineste synes jeg. 



Chorizo pasta

Enkle retter som smaker godt er gull i hverdagen. Denne lager du på ca.30 minutter. En deilig pastarett med spicy chorizopølse og spinat. Om du har god tid kan du gratinere den i ovnen med god ost. Severe sammen med en frisk salat og godt brød. God lille lørdag.

Oppskrift chorizo 4 porsjoner:
200 gram Gnocchi/eller annen pasta.
200 gram chorizo.
200 gram fersk spinat.
2- 3 fedd hvitløkfedd.
1 boks plommetomater eller cherrytomater på boks. 
1/2 halv paprika.
1/2 gul løk.
1 liten håndfull frisk oregano finhakket.
Smak til med salt og pepper. 
Dryss over parmesan før servering.

1. Kok pasten som anvist på pakken. Legg til siden.
2. Stek chorizoen gylden. Legg til siden. 
3. Stek hvitløk, gulløk og spinat. Til spinaten faller ned. Tilsett tomatene og oregano. La det småputre på svak varme. Smak til med salt og pepper. 
4. Bland alt godt sammen og server. 

Jeg bruker å drysse over litt parmesan før servering. Enkelt og smakfult. Det er også veldig godt å gratinere i ovnen med f.eks mozzarella.



Start dagen med et godt måltid

Det er så viktig å starte dagen med frokost i magen. Det er jo et av dagens viktigste måltider. Selv gleder jeg meg til hvert måltid. Jeg prøver å spise så variert som mulig. Pleier å starte dagen med yoghurt, smoothies, grøt eller knekkebrød. Dagens frokost er frokostyoghurt med vaniljesmak fra Qmeieriene og knas fra Godt brød. Musli med smak av kanel, mandler og rosiner. Mettende og godt. Håper alle får en flott start på uken.

Frokostskål med knas:
2 dl frokost yoghurt fra qmeieriene.
1 god håndfull knas fra godt brød.
Dryss over kokosflak om du har, eller en god frukt som mango, appelsin eller banan.

1. Ha yoghurten i bunnen av en skål og dryss over knas og kokosflak.

Et lite tips er å stå opp 30 minutter før du pleier slik kan du nyte en god frokost i ro. Gjerne med en nytrukket kopp kaffe. Mmm. Små gleder i hverdagen.



Pancake friday

Pannekaker er så utrolig enkelt, godt og ikke minst billig å lage. I helgene liker jeg å lage frokoster med det lille ekstra. Ukens høydepunkt er en lang helgefrokost med godt lesestoff. Lag disse pannekakene servert med krem og jordbær til en du er glad i. Lover at de faller i smak. Håper alle får en nydelig helg.

Oppskrift pannekaker ca.6 stk:
2 egg
1.5 dl mel
2.5 dl melk
1 ts sukker
Smør til steking.

1. Bland sammen mel og halvparten av melken. Rør til en til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken og la røren svelle i ca. 20 min. 
2. Ha godt med smør i en stekepanne og bruk en liten øse å fordel røren. Røren skal dekke en tynt lag over stekepannen. Stek gylden på begge sider.

Server enten med pisket krem og friske jordbær. Syltetøy, sukker eller sprøstekt bacon. 

I helgene liker jeg å gjøre litt ekstra ut av frokosten. Det er så godt å servere de søte med krem og bær. mmm. 





Rask lunsj

Hei mandag. Tenkte å tipse dere om en supergod lunsj. Speltlomper med snøfrisk, spinat og kyllingfilet. Enkelt og ikke minst mettende. Snøfrisk har kommet med en ny smak timian og rødløk. Veldig smakfull. Disse lager du i en fei. Kutt i biter eller spis som en wrap. Nyt starten på uken.

Oppskrift speltwraps:
2 stk bauer speltlomper.
2 stk kyllingfilet pålegg.
1 neve frisk spinat.
Snøfrisk rødløk og timian.

1. Smør lompene med snøfrisk. Ha på spinatblader og kyllingfilet. Rull sammen. Disse er også supergode å ha med på tapas.



Osteiskake ala Victoria

Er det noe jeg elsker så er det iskrem. Det topper det meste av søtsaker og har vært en favoritt siden barndommen. Denne osteiskake er en favoritt hjemme hos oss. Den kan varieres i det uendelige, alt ettersom hva du liker. Jeg har pleid å smaksette med daim, nonstop, oreos, melkesjokolade og ulike typer bunner. Dagens kake er med browniebunn med hint av appelsin.Toppet med smeltet skjokolade og krem. Yumminess! Dette er kaken du inviterer til fest med. God helg, nyt an som det sier her i Bergen :)



Osteiskake ala Victoria form 24 cm:
3 egg
2 dl sukker
2.5 dl kremfløte
200 g philadelphiaost
ca. 1 pakke oreo kjeks (eller 15 bixit/digestive kjeks) Jeg brukte denne brownie oppskriften som bunn. Delte oppskriften på 2.
3-4 ss smeltet smør.
50 gram smeltet sjokolade til pynt og 1 dl pisket kremfløte. 

1. Smelt smøret og knus oreo kjeksene i små biter. Jeg pleier å legge dem i en tykk plastpose, og knuse dem med en kjevle.
2. Trykk røren ut med en skje i ønsket bakeform.
3. Pisk eggeplommer og sukker sammen i en bolle.
4. Pisk deretter kremfløten til krem og tilsett kremosten. 
5. Stivpisk eggehviten, og vend den inn sammen med krem og eggeblandingen. 
6. Fordel røren i formen, og legg i frysen frem til servering. Den må stå minst 2-3 timer i frysen.(Bør tas opp ca.10 min før servering slik at den tiner litt)

7. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha i et kremmerhus og lag et mønster på kaken. Her er det bare fantasien som stopper deg. Lager du f.eks denne som en bursdagskake er det hyggelig å skrive noen koselig ord med sjokoladen.



Topp hele kaken, eller hvert stykke som jeg gjorde med en kremdott. Kjøpte disse sjokoladekulene i smågodthyllen. Liker å dekorere enkelt og elegant. Er ikke mye som skal til for at det skal se litt ekstrafint ut :)



Server og nyt. Dette er en innertier av en kake. Det beste er jo at den er superenkel og rask å lage. Lag den gjerne dagen før. God fredag.

Bringebærdrøm

 

God onsdag alle dere som titter innom her. Jeg har vært litt fram og tilbake med blogginnlegg til tider. Det er ikke alltid tiden eller lyset strekker til. Nå har jeg bestemt meg for å blogge fast tre ganger i uken. Mandag, onsdag og fredag. Mandag og onsdags innleggene kommer til å være flest oppskrifter på frokost,lunsj og middag. På fredagene kommer det til å komme oppskrifter på noe søtt. Håper det høres bra ut. 

Dagens oppskrift er en supergod bringebær smoothie. Lages på 1-2-3. 



Oppskrift bringebærdrøm for 1:
100 gram frosne bringebær
1/2 frosen banan
1-2 spiseskjeer chiafrø, eller havregryn andre typer frø. 
1 dl juice eller melk.

1. Ha alt i en mixer og blend sammen. Om du liker tykk smoothie tilsett f.eks mer banan eller bær. Eller om du ønsker tynnere tilsett mer væske. 

Topp med kokosflak eller nøtter. Nyyt onsdagen videre.



Energirik frokost

En superrask frokost jeg tyr til i hverdagen, er gresk yoghurt med hjemmelaget granola og friske bær. Enkelt og energirikt. Sammen med en stor kopp kaffe er jeg klar for å gripe dagen. Ønsker alle en flott start på uken.

Dagens granola er hjemmelaget fra Godt brød. 



Solskinnsboller til helgen

Gjærbakst er noe av det beste jeg vet om. Nystekte boller med en kopp kaffe.mmm. Finnes det noe bedre? Ekstra gode blir de med hjemmelaget vaniljekrem. Skikkelig luksus. Anbefaler å lage vaniljekremen dagen før. Helgen er en perfekt tid til å lage noe godt. Ta med deg nystekte boller ut på tur, eller inviter noen venner på lunsj. Nyt denne fine helgen

Oppskrift solskinnsboller. ca. 10-14 stk:
500 g hvetemel + til utbaking
1.5 ts havsalt
2 ts malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
Ferdig vaniljekrem fra Piano eller lag min hjemmelaget her
Smør, sukker og kanel til dryss.
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær (smuldre med hendene) i en bolle. Tilsett egge og start kjøkkenmaskinen med eltekro på lav hastighet
2. Tilsett den lunkne melken i en tynn stråle mens maskinen går på lav hastighet. Når all melken er tilsatt, øk hastigheten. La den elte i 10 min. før du tilsetter smøret
3. Tilsett smøret i terninger, det skal være romtemperert. Jeg setter smøret ut dagen før jeg skal bake, da er det mye enklere å jobbe med.  La den elte i ca. 10 minutter til deigen er glatt og smidig
4. Ha plast over bollen og sett til heving i ca. 60 minutter.
5. Ferdig hevet luftig bolledeig.Veldig viktig å la deigen heve godt. Ta deg en løpetur i mellomtiden!
6. Ha deigen ut på et melete bord.Kjevl deigen ut til en stor rektangel, ca 1.5 cm tykk. Ha på godt med mykt smør, kanel og sukker på deigen. Rull den deretter sammen som en tykk pølse. Del i ca.10-14 emner. Legg på bakepapir og la dem heve i ca.30 minutter. 

7. Trykk ned den innerste delen med fingertuppene. Pass på å trykke godt ned. Fyll med vaniljekrem. La dem heve 30 minutter til før du steker. Å lage luftig gjærbakst tar tid, men til gjengjeld får du supergode boller. Stek deretter på 200 grader i ca.8-10 minutter.

Avkjøl bollene på rist etter steking.

Server sammen med en god kopp kaffe. Mums. Gjærbakst er noe av det beste jeg vet om.

Blå havregrøt

Start dagen med en skikkelig vitamin boost. Havregrøt med masse blåbær, toppet med nøtter. Grøten holder deg lenge mett og lages i en fei. Jeg er ikke så glad i å spise varm grøt, denne blir romtemp med engang etter bærene er tilsatt. Perfekt å ha med seg "on the go" om morgningen. Fryste blåbær fåes kjøpt for rundt 10 kr i de fleste frysedisker. En billig og mettende frokost. Ha en super onsdag dere.

Blå havregrøt:
50 gram havregryn.
1.5 dl melk.
1. dl fryste blåbær
2 spiseskjeer chiafrø(kan sløyfes).
Smak til med f.eks kanel/honning.

1. Rør sammen havregryn, melk og chiafrø, til du får en tykk havregrøt. Pass på at melken ikke svir seg. 
2. Ta av platen og rør inn fryste blåbær. 

Topp grøten med en neve nøtter. Spis og nyyt! 



Frokostskål ala Victoria

God morgen. Startet dagen med denne frokosten som lages på 1-2-3. Dette er en frokostskål av cottage cheese, yoghurt/kesam, opphakket frukt og litt kokos crunch på toppen. Yum! Rask og enkel frokost.

Oppskrift frokostskål for 1:
100 gram cottagecheese (ca. 1/2 boks).
3-4 spiseskjeer yoghurt/kesam
1/2 banan
1 kiwi
1 liten håndfull kokosflak

1. Bland cottage cheese og yoghurt sammen. Kutt opp frukten og strø over. Topp med kokosflak

Dette er en enkel og ikke minst supergod frokost. Topp med din favoritt frukt/bær. Denne er også fin å lage "on the go" i en boks om du har dårlig tid

 

Hello 2016

Hei alle sammen!

Etter en lengre bloggferie er jeg endelig tilbake for fult - nytt år og ny motivasjon. Det har vært veldig travelt før jul så bloggen har blitt litt nedprioritert. Uansett er det et nytt år og en ny start, og jeg er klar for å lage og dele masse god mat!

Jeg skal ikke ha en lang prat om et nytt år med blanke ark som mange andre med ny treningsplan og diett. Ser ingen grunn til å hastslanke seg de første ukene i Januar og dette av lasset med en gang. Jeg har tro på at om du skal endre livsstil må du ta små grep. Min nøkkel har vært å være sunn til lørdag og heller kose meg litt ekstra da. Der så masse godt å spise av grønnsaker, frukt og grove produkter. La fantasien slippe seg løs på kjøkkenet. Selv om du vil ha en sunnere livsstil betyr det ikke at du bare skal spise knekkebrød, det viktigste er at mesteparten av maten du spiser er nogenlunde sunn slik at hvis du skeier ut så utgjør ikke det en så stor forskjell. Et pluss er også å inkluderte trening i hverdagen - for min del er treningsstudio litt oppskrytt, du klarer deg fint sålenge du har terreng å løpe i, bakker til bakkeløp, tur på fjellet, lekeplass/egne vekter til sirkeltrening.

Håper i alle fall at jeg kan bidra med litt inspirasjon eller tips til oppskrifter :) Spør gjerne om du lurer på noe eller ønsker spesifikke oppskrifter!

Her er dagens frokost - hjemmelagde knekkebrød fra Godt Brød toppet med spinat, kalkunpålegg og hvitost. Enkelt og godt!



Ønsker alle en superstart på uken.



hits