januar 2014

Jødisk Sabbatsbrød-Challah

Da jeg var 12 år bodde jeg 1 år i Israel med familen min. Hvor vi ofte feiret sabbat, med nettopp dette gode flette brødet. Israel er et utrolig flott land, med masse historie.

Hver fredag feirer jødene sabbat. Sabbatsmåltidet innledes med at velsignelsen over brødet leses, deretter brytes brødet opp,og  dyppes i salt, deles ut og spises. Etter tradisjonen benyttes 2 brød for å symbolisere at under vandringen i ørkenen i 40 år, fikk Israelsfolket dobbel porsjon manna på fredagen slik at de skulle slippe å samle manna på sabbaten.

Sabbatsbrødet er søt flettet loff, mange brød har 6 fletter, til sammen har de 2 brødene 12 fletter som symboliserer Israels 12 stammer. Der fikk dere historien om sabbatsbrødet. Håper mange av dere har lyst å prøve å lage dette? Oppskriften er enkel og brødet er supergodt. Jeg elsker å spise det med smør og et dryss havsalt. Lekkert å servere brødet når du venter mange gjester :)

Sabbatsbrød - Challah: 2 stk.(Oppskrift fra Monica Csango)

1 pakke tørrgjær

5 spiseskjeer honning

1 spiseskje sukker

3.5 dl lunket vann

4 egg

1 dl nøytral olje

1 kilo hvetemel

Sesamfrø til strø.

1. Bland honning, vann, gjær og sukker sammen. Bland godt sammen og sett til siden i ca. 10 min.

2. Etter 10 min, har ser den slik ut. Sukkeret gjør at gjæren hever seg.

3. Hell gjærblandingen i en bolle. Tilsett oljen og bland inn et og et egg. Visp godt. Deretter blander du inn melet. Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok. Elt til du har en glatt og fin deig.

4. Sett deigen til heving i ca. 1 time.

5. Når deigen er ferdig hevet. Ha litt mel på kjøkkenbenken og rull ut tre like lange pølser. Deigen er veldig lett og tøyelig å jobbe med.

6. Fest sammen på toppen og lag en flette.

7. To fine flettebrød. La dem etterheve på et varmt sted i 30 minutter. Jeg satt mine rett ved peisen.

7. Bland et egg med en skvett melk til pensling. Pensle brødene med eggeblandingen. Dryss deretter rikelig over med sesamfrø.

8. Stek på 180 grader i ca.30 min. Brødet skal ha en fin gylden farge.

Ferdig stekte sabbatsbrød. Lover god duft på kjøkkenet.

Flott brød og servere gjester.

Ha på godt med meierismør og dryss over litt havsalt. Supergodt.

Brødet er ypperlige å riste dagen etterpå.

Ønsker alle en fin fredag,

Shabbat shalom IV.

Yellow morning smoothie

Helgen er forbi, jeg har selv hatt jobbhelg. Også hatt over 3000 besøkende. Veldig stas. Banan pannekakene mine er på godt.no denne helgen. Prøv den ut!! :)

Jeg slår til med nok en smoothie oppskrift på en mandag. Kanskje det skal bli et fast innsalg her på bloggen?  Smoothie lages på under fem minutter og er jo så forfriskende. Har du i litt hjemmelaget musli, har du en energirik frokost/lunsj :)

Denne mandagen blogger jeg også så tidlig som kvart over seks. Mitt nye mål er å spise skikkelig frokost før jobb, hvor jeg kan nyte en rolig morgen. Ikke løpe ut døren med en byggrynlunsj/smoothie i hånden. Flere som kjenner seg igjen? Tidlig i seng og tidlig opp. Wish me luck.

Oppskrift 2 glass:

1 banan

1/2 ananas

1 appelsin

3 spiseskjeer youghurt naturell

1 dl appelsinjuice

Hjemmelaget musli(kan sløyves)

1. Kutt opp frukten.

Oppkuttet frukt er selvsagt godt å spise bare i seg selv. Jeg liker alltid å spise delikat, førsteinntrykk er viktig. Har du en skål vaniljekesam til er det supergodt. Godt å servere til sunnere venninekvelder :)

2. Ha alt i en blender sammen med juice og youghurt. Blend.

Da er det bare å nyte denne gule energibomben. Lag dobbel oppskrift, så har du til neste morgen :)

Er veldig godt å ha i litt hjemmelaget musli. Blir du ekstra mett. Oppskrift finner du her http://foodbyvictoria.com/2014/01/08/homemade-gronola/

Ønsker alle er strålende mandag. Er mange gode middagsoppskrifter på bloggen, ta en titt :)

Love IV.

Luksus scones med blåbær og hvit sjokolade

Det er snart helg og jeg har tenk å dele denne deilige scones oppskriften med dere. Luksus scones proppet med hvit sjokolade og masse blåbær. Perfekte til helgefrokost eller når en har lyst å unne seg noe ekstra godt. Det beste er at disse kan du lage og steke med en gang. Stå opp 30 min enn de andre i heimen i helgen, og overrask med disse godbitene :)I morgen skal jeg prøve med på hjemmelaget pasta. Om det går bra, kommer oppskrift selvfølgelig her på bloggen :) Legg gjerne igjen en kommentar, da blir jeg glad.

Oppskrift Blåbærscones ca. 8 stk:
300 gram hvetemel
1.5 dl melk
100 gram mykt smør
50 gram sukker
1 teskjeer bakepulver
1 appelsin saft + skall
100 gram blåbær
50 gram  hvit sjokolade

1. Miks smør, sukker og appelsinskall sammen i en bolle.

2. Tilsett melk, appelsinsaft, hvetemel og bakepulver. Bland godt sammen.

Deigen skal være litt klissete.

3. Tilsett blåbær og hvitsjokolade. Vend inn forsiktig med en slikkepott, hvis ikke har du en blå deig in any minute.

4. Jeg bruker en cookiescoop, til å lage boller med. Steker sconesene i muffinsbrett. Du kan også forme deigen rundt, og skjære i rektangler. Husk å ha mel på kjøkkenbenken.

5. Stek på 180 grader i 15-20 min.

Dryss litt melis over disse nybakte herlighetene.

Server med et glass melk og meierismør. Ekte frokostglede.

Nyt helgen,

Love IV.

Grønn superjuice

Jeg kickstartet dagen min med denne deilige vitaminbomben. Har vært forkjølet denne uken, og denne hjalp virkelig på. Det smaker bedre enn det ser ut, en deilig friskhet. Lag gjerne dobbel porsjon å oppbevar i kjøleskapet. Jeg fikk en fin nydelig glassflaske til jul, hvor en kan skrive med kritt. Love it! Ekstra koselig å våkne opp til egen "homemade" juice på flaske. En billig superjuice dette :) Prøv den.

Oppskrift appelsin og spinatjuice:

1 - 2 never fersk eller frossen spinet

1 - 2 dl ferskpresset appelsinjuice

1. Mix spinat og appelsinjuice i blender.

Tilsett gjerne isbiter om du har tilgjengelig.

Volia du har en deilig juice.

Jeg liker veldig godt grønnfargen. Start dagen med denne dere, lover energi :)

Ha en super ønsdag videre,

IV.

Bananpannekaker

Har du brune bananer liggende? Da er disse bananpannekakene perfekt å lage til kvelds eller frokost. Eller ha  med i lunsjboksen på jobb. En av mine favoritt pannekaker. Det beste er at de kan nytes med god samvittighet og de er mettende. Vinn vinn.

Bananpannekaker ca. 6 stk:
2 modne bananer(normal størrelse)
2 egg
1 dl speltmel. Bruk gjerne havregryn, havremel, byggmel ect.
1 teskjee bakepulver
1 teskjee kanel(kan sløyves)

1. Mos banene og egg sammen i en blender, mixer eller med en gaffel. Alt ettersom hva du har tilgjengelig.

Til du får en fin røre, uten klumper.

2. Bland speltmel, bakepulver og kanel i en bolle. Vend inn i bananblandingen.

3. Stek pannekakene på middels varme til de er gyldene. Jeg steker i smør.

Nyt med blåbærsyltetøy. Et deilig måltid.

Pannekaker og et glass iskald skummet melk er min favoritt.

God mandag til alle, ha en herlig uke!

IV.

Homemade gronola

Godt nytt år kjære lesere,

Selv om vi har begynt å komme oss et stykke ut i Januar allerede :)  Jeg klarte å glemme kameraet mitt hjemme i Bergen, derfor har det ikke blitt mye blogging på meg. I skrivende stund er jeg også syk, men fant fram en deilig og sunn musli jeg laget i romjulen, som jeg vil så gjerne dele med dere :)

Tenker at jeg ikke er den eneste som går inn i et nytt år, med et nyttårsforsett om en sunnere og bedre livsstil? For min egen del, begynte jeg allerede å legge om livsstilen om allerede i August. Sunn mat og trening fem ganger i uken, har gitt flotte resultater. Jeg er storfornøyd og forsetter videre på denne veien. Mitt beste tips er å spise sunt mandag -lørdagkveld. Spis knekkebrød, kylling,fisk, masse grønnsaker, naturell youghurt, frukt og bær osv. Fyll kroppen med riktig energi og tren masse. Jeg er ikke noe fan av lavkarbo, baking med sukrin og den slags, fitnessblogger ect. Jeg spiser heller smågodt en lørdagkveld med god samvittighet, enn å lage sunne toffee karameller, som koster en liten formue i  indegrienser på helsekostbutikken. Bare for å gi et eksempel. Nøkkelen er å trene og spise sunt i ukedagene. Finn en livsstil som du kan holde i mange år. Trening er viktig og den gir masse energi og overskudd. Dette var årets sunne tips fra meg.

I denne muslien, tok jeg de nøttene og frøene jeg hadde liggende hjemme. Derfor har jeg ikke noe mål, jeg blandet alt i en stor bakebolle. Velg dine egne favoritter. Bland inn  tørket frukt etter muslien er stekt, slik at de ikke blir brent i ovnen. Anbefaler å kjøpe nøtter og trøket frukt på internasjonalebutikker, de har billigere priser og mer utvalg enn vanlig dagligvare. 

Homemade gronola:

Mandeler

Gresskarkjerner

Tørkede tranebær, mango og kokos

Havregryn

Mandelflarn

Linfrø

Valnøtter

Hasselnøtter

Sesamfrø

Honning

Eplejuice

Brunt sukker

1-2 teskjeer kanel-

1. En bolle med frø og nøtter. 

2. Varm deretter opp ca. 1 dl eplejuice, 1-2 spiseskjeer brunt sukker, og  2-3 spiseskjeer honning i en kjele.(alt etter hvor stor nøtteblanding du har) Hell dette deretter over nøtteblandingen, bland med en sleiv.

3. Fordel på 1-2 bakebrett. Stek på 150 grader i ca. 40-50 min, til blandingen har fått en jevn og fin brunfarge. Husk å røre hvert 15 min, til alt blir stekt likt. La det avkjøle før du heller blandingen på glass med lokk.

Denne fine skjeen kjøpte jeg på kremmerhuset for 39 kr.

Min personlige frokost favoritt er, en skål naturell youghurt, med frosne blåbær, toppet med hjemmelaget gronola. Sunt, godt og mettende. Må prøves!!

Ønsker alle en fantastisk onsdag,

Love IV.

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits