Jul

Oldemors krumkaker

Krumkaker er en av våre juleklassikkere. Vakre og sprøe kaker, som er supergode å fylle med multekrem, eller iskrem. I dag har jeg laget oldemors Torbjørgs krumkakeoppskrift. Røren lager du kvelden før, så kan du steke nydelige kaker neste morgen. Fyll dem med multekrem, deilig juledessert.

Oldemors krumkaker ca. 20-25 stk:
125 gram smeltet smør
125 gram sukker
125 gram  hvetemel
125 gram potetemel
4 egg
1.5 - 2 dl vann
1. egg og sukker piskes til eggedosis.

2. Tilsett avkjølt smør.
3. Sikt inn hvetemel.
4. Tilsett vannet.
5. La røren stå i kjøleskapet over natten.
6. Ferdig krumkakerøre. Om røren er for tykk kan du spe den ut med litt vann før du begynner å steke. Her må en prøve seg fram. Ha ca 2 spiseskjeer røre i jernet og press det hardt sammen for å få tynne og sprø kaker.

7. Jeg bruker elektrisk krumkakejern. Stek til en gyldenfarge, og rull dem med en krumkakeruller. Du kan ogsåsett ned i glass(da får du små skåler) eller med en pinne. Steker du krumkakene brune, sprekker de. De må være gyldene og rulles med engang.

8. Avkjøl på rist. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

Serveringstips. Fyll dem med multekrem eller iskrem. En fin dessert i juleselskapene.

Håper det smaker,

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Hjemmelaget smultringer til jul

Enda en juleklassiker å dele med dere. Smultringer, disse herlige kakene må dere lage til jul. Oppskriften er enkel, alle får dette til. Bak sammen med familie, eller en venn. En som baker ut, og en som koker. En koselig ting å gjøre sammen i førjulstiden. Oppskriften er hentet fra Krem.no. En oppskrift jeg kommer til å bruke i mange år framover. 

Grethes smulteringer ca. 50-70 stykker:
2 egg
150 gramsukker
1.5 dl fløte
1/2beger seterrømme
1 teskjee bakepulver
1 teskjee hornsalt
350- 400gram hvetemel + mel til utbaking
Natursmult(finnes i frysedisken)

Smultring utsikker(fåes kjøpt på Jernia til 25-30 kr)
Smultringrøren lager du kvelden før. Jeg har desverre ikke bilder av prosessen, siden det var sent på kveld = dårlige kamerabilder. Uansett forklarer så godt jeg kan uten.

1. Pisk eggedois av egg og sukker. For å sjekke at eggedosisen er klar, skal du kunne skrive " ole" med røren.
2. Pisk kremfløten og seterrømme til krem.
3. Bland eggedosis og kremblandingen sammen.
4. Bland hvetemel, bakepulver og hornsalt sammen i en bolle. Sikt det inn med det andre. Deigen skal være litt klissete. Ha plast over bollen og la den ligge i kjøleskapet natten over.
5. Ta ut litt av deig av gangen.Ha mel på kjøkkenbenken, og kjevle ut deigen til 2-3 cm tykkelse.

6. Trykk ut med smultering utsikkeren.

7. Legg dem på bakepapir. Jeg laget alle mine klare på bakepapir, før jeg kokte opp smulten.

8. Kok opp smulten til 180 grader. Bruk enten et termometer, eller dypp en loff/potetbit nedi, flyter den opp. Da er smulten klar. Husk å aldri forlate kjelen når du koker matfett. Om gryten skulle ta fyr, ha en kjelelokk i nærheten og legg over. Bruk aldri vann!. Jeg brukter også natursmult. det finner du i frysedisken. Vanlig matfett, gir bismak.

Dypp ca. 4 stk om gangen. Snu dem med engang, slik at de ikke sprekker. La dem koke til de er gyldende, snu underveis.

9. Bruk en pinne for å ta den opp. Jeg brukte skafte på en tresleiv.

10. La dem renne av på papir.

Pakk inn i cellofan og gi vekk som gaver. Ingeting slår hjemmelaget spiselige gaver. Disse smultringene er himmelske.

Pakk dem i poser og frys ned. Varmes opp i ovnen når du trenger dem. Ellers så kan de tines på kjøkkenbenken. Da har du alltid ferske smultringer.

Lag smultringer denne uken. Dette er noe alle får til :) Lykke til!

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Lussekatter til santa lucia

På lørdag er det santa lucia. Hvor koselig er det ikke å stå opp lørdagsmorgen å bake ut deilige lussekatter til venner og familie? Deigen kan du lage kvelden før og la kaldheve over natten. Dermed kan du bare stå opp og bake ut. Et lite tips!! Saffranboller er jo bare jo helt nydelig. Jeg har laget lussekatter og saffaranboller med smør og kanel i. 

 Oppskrift lussekatter ca.20-30 stk:
5 dl melk
50 gram fersk gjær
2 teskjeer kardemomme
200 gram smeltet smør
2.5 dl sukker
12-13 dl mel
1 teskjee salt
1 gram safran(eller gurkemeie, for å få den gule fargen)
rosiner til pynting.

1. Bland det tørre sammen i en eltebolle. 2. Smelt smøret og rør inn safranen. Safranen oppløses best i fett. La det stå i ca. 5 minutter. Rør inn melk og varm opp til fingertemperatur. Hell melkeblandingen over det tørre. Elt i ca. 10-15 minutter til du har fin og smidig deig. Har du ikke kjøkkenmaskin, er det bare å gjøre det for hånd. Dekk til bollen med plast, og la deigen heve på en lun plass til dobbel størrelse. Anbefaler å la den heve foran peisen.

3. Fin hevet deig.  Ha mel på kjøkkenbenken og bak ut deilige lussekatter.

4. Jeg laget julegriser og saffranboller med smør og kanel inn. Veldige gode. La de heve i ca. 30 minutter før steking. Pensle med egg og stek på 220 grader i ca. 8-10 minutter. 

Saffransboller er også et alternativ. Pensle med egg og strø over svenskt perlesukker før steking.

Server med en god kopp kaffe, eller kakao med krem.

God helg dere. Håper oppskriften faller i smak.

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

 

Sjokolade på pinne

Varm sjokolade på pinne lager jeg hver vinter, og er min personlige favoritt. Kok opp varm melk, røre ut pinnen med sjokoladen. Voila deilig varm sjokolade på 1-2-3. Anbefaler mørk sjokolade med chiliflak. Såå godt! Jeg lager en del av disse nå i desember. Gir dem vekk i gaver med f.eks en fin kopp, mini marshmallows og fine sugerør. Lag gjerne flere varianter med både mørk, lys og melkesjokolade. Jeg har smaksatt med chiliflak, knust polkagris og julestrø for ekstra pynt og smak. Formen kjøpte jeg på panduro, de selger pinnene også. 

Oppskrift sjokolade på pinne:Bruk gjerne kvalitetssjokolade.
100 gram hvit sjokolade
100 gram mørk sjokolade
100 gram melkesjokolade
Smaksalternativer:chiliflak, knust polakagris, kandisert appelsinskall, kakestrøssel. 

1. Smelt sjokoladen hver for seg i vannbad.
2. Grovhakk polkagrisen. Strø chiliflak,polkagris og julestrøssel i bunnen av hver form.Fyll opp med smeltet sjokolade. Anbefaler å ha hver sjokolade i en sprøytepose, unngår du søl. 
3. Sett i kjøleskapet i ca. 15 minutter til sjokoladen er passe stivnet før du setter pinnen i midten av hver form. 
4. Når sjokoladen er ferdig stivnet. Pakk i cellofan med sløyfebånd.  


foto:Hanne Stensvold.

Håper det frister? Nyt tirsdagen.

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Hvite trøfler med pistachenøtter

Hvite trøfler med pistachenøtter, kan det bli bedre? Perfekte å gi bort som spiseligegaver. Jo bedre sjokolade du bruker, jo bedre smaker trøflene. Bytt gjerne ut pistache med fin favoritt nøtt. Pakk i fine konfektesker med bånd. Så enkelt og så fint. Jeg elsker jul!

Hvite trøfler med pistache:
250 gram hvitsjokolade av god kvalitet.f.eks Valherona.
½ dl fløte
2 spiseskjeer cointreau
100 gram hakket pistachenøtter

1.Rist pistachenøttene i ovenen i ca.10 minutter på 180 grader.(for bedre nøttesmak) Grovhakk etterpå.
2. Smelt sjokoladen og fløten over vannbad på svak varme. Til alt har smeltet.  Rør inn conintreau . Vend inn pistachenøttene.
3. Ha i en firkanet form. Sett i kjøleskapet til alt det har stivnet. Kutt i firkanter og ha i konfektformer.


Kan tipse om at panduro og søstrene grene selger mye fine bånd og esker til en rimlig penge.


Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Fløtekarameller med havsalt

 

Årtes julekarameller har jeg laget med et dryss havsalt på. Hvor godt er ikke søt karamell med hint av havsalt? Yum! Karameller er enkle å lage, om du har et sukkertermometer(99 kr på Clash Ohlson), eller digital termomenter(Slikkepott termometer 149 kr på Kitchen). Du kan fint også bruke "kuleprøven", når du ser massen begynner å bli karamellfarget.  Da tar du en spiseskjee med karamellmassen i et glass kaldt vann, og om du kan forme massen til en kule er karamellen ferdig. For passe harde karameller koker du til 120 grader. Ønsker du dem litt hardere, koker du litt over. Jeg kokte til 122. Oppskriften er hentet fra flinke Krem.no. Lag gjerne dobbel porsjon, disse er gode! Karamell oppskriften er også å finne i boligdrøm sitt desember nummer. 

Oppskrift Julekarameller:
3 dl fløte
250 gram sukker
60 gram meierismør
100 gram lys sirup
havsaltflak 

1. Bland alt sammen i en kjele. Kok på middelsvarme. Tar ca. 20 min.

2. Jeg bruker digitalt slikkepott termometer fra kitchen. Kok til massen er 120 grader, eller 122 grader om du ønsker litt hardere karameller. Pass på mot slutten, da stiger temperaturen raskt. En ting som også er viktig, er å ikke røre opp etter kantene, da danner det seg sukkerkrystaller, som gjør at karamellen sukrer seg. Krystallene blir tatt med når du skal helle karamellen over i form. Derfor er det lurt å ha en pensel i et glass vann, og pensle kantene underveis.

Når massen er klar, heller du den over på bakepair, slikonmatte eller i en firkantet bakeform med bakepapir. La karamellen stå i kjøleskapet til den har stivnet ca. 10-15 minutter. Strø over havsaltflak og kutt i passe biter. Pakk inn i mellomleggspapir.

Enkle og gode karameller. 


foto: Hanne Stensvold.

God helg dere!

Sarah Bernhard

Sarah Bernhard er smakfulle konfektbit med trøffelkrem og mandelbunn. Jeg har laget disse på den hurtigemåten, med ferdig kransekakemasse. Trøffelkremmen lager du helst kvelden før du har tenkt å bake. Den må sette seg. Disse er flotte å servere i juleselskap, gi vekk, eller å nyte selv. Disse er også glutenfrie.

Oppskrift Sarah bernhard:
Kransekakemasse. Odnes 55% mandler er veldig bra.
300 gram fløte
150 gram god sjokolade
ca. 200 gram sjokolade + litt kokosfett til dypping 

1. Kjevle kransekakemasse til passe tykkelse. Ca. 1-2 cm tykkelse. 2. Stek på 170 grader i ca.5-6 minutter. De skal være gyldende.3. Det beste er å lage trøffelkremen kvelden i forveien. Varm opp fløten og hell over sjokoladen. Rør godt. Sett det i kjøleskapet til blandigen er kald. Pisk opp tll deilig sjokoladekrem.

4. Sprøyt ut topper. Jeg brukte to forskjellige tyller. Sett i frysen til krem har stivnet. 5. Varm opp sjokoladen, gjerne med litt kokosfett for å tynne den ut. Dypp konfekten. Pass på at all krem blir dekket av sjokolade. Dryss over litt julestrøssel for en ekstra touch. Sett i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Oppbevar i fryseren, til de skal spises. 

Gi vekk i fine ekser med bånd.

Ønsker alle en super 3 desember. Flere juleoppskrifter kommer.

Victorias pepperkaker

Pepperkaker er min absolutte favoritt julekake.Deigen holder lenge i kjøleskapet. Lag i dag, og ta fram når den skal brukes. Hjemme hos oss, var det alltid pappa som laget pepperkakedeig og bakte med meg og mine søstre. Fine barndomsminner. Spis som den er, eller pynt med royal icing og julestrøssel.Victorias pepperkakeoppskrift:
1 dl sirup
150 gram sukker
150 gram smør
1 dl fløte
400 gram mel
1 teskjee nellik
1 teskjee kardemomme
1 teskjee ingefær
1 teskjee pepper
3 teskjeer kanel
1 teskjee bakepulver 

1. Bland sirup,smør og sukker i en kjele. Rør til en flytende masse og sukkeret har smeltet.

2. Avkjøl blandingen.

3. Rør inn fløten.

4. Bland mel, krydder og bakepulver sammen. 

Rør godt sammen.

5.Bland melblandingen inn med sirupsblandingen. Til du får en jevn og fin deig.

6. Ha deigen i en bolle dekket med plast. Deigen er litt glissete, da er det letter å få den ut neste dag. La den hvile over natten i kjøleskapet..

7. Neste dag, kan du bake ut deilige pepperkaker. Ha mel på kjøkkenbenken og kjevle ut en tynn deig.

Jeg laget snøfnugg. 

Er selvfølgelig lov å prøvesmake på deigen. mmm.

8. Stek på 180 grader i ca.10 min. De skal være brun gylden.

9. Spis dem som de er, eller pynt med royal icing:
1 eggehvitte
1 skvett sitronsaft
ca.190 gram melis.

1. Stivpisk eggehviten. Tilsett en skvett sitronsaft og sikt inn melisen. Icingen er ferdig om ring-merkene etter vispen ikke forsvinner når du tar ut vispen.
2. Ha icingen i en spørytepose, og klipp et litte hull. Deretter er det bare å kjøre på med dekorasjoner.

10. Jeg brukte julestrøssel fra Wilton. Søte små julekuler. Dryss over strøssel over pepperkaken i en dyp skål. Unngår du søl og du kan bruke det som ikke fester seg på nytt.

10. Jeg brukte julestrøssel fra Wilton. Søte små julekuler. Dryss over strøssel over pepperkaken i en dyp skål. Unngår du søl og du kan bruke det som ikke fester seg på nytt.

Nydelige snøfnugg. Pakk inn i celllofan å gi til noen du er glad i. Eller legg dem i  en lufttett boks. Nyt med et glass melk, eller ha på muggost. Mums. 

Deigen holder lenge. Lag dobbel oppskrift. Lykke til!.

Farfars gløgg

Tusen takk god tur ønsker. Storkoser meg her i Boston. I dag skal vi feire thanksgiving. Blir veldig koselig. Med hjelp fra en number generator har jeg trukket vinneren av konkurransen. Det ble Reidun. Du mottar en mail fra meg. Hurra.

Dagens oppskrift er en smakfull gløgg laget på vin og andre godsaker. Gløggens historie er over 1600 år gammel, og er oppkalt etter legekunstens far Hippokrates. Gløggen er av de beste bevarte juletradisjonen. Passer perfekt å servere i alle julesammenkomster. Varmer både hender og struper. Server med pepperkaker med blåmuggost. Min favoritt

 
Oppskrift farfars gløgg-Oppskiften er hentet fra lindemans:
1 flaske rødvin, gjerne bind 45 fra lindemans
10 cl portvin
6 cl konjakk
2 dl brunt sukker
2 kanelstenger
1 liten bit frisk ingefær
20 nellikspiker
Båter fra 2 appelsiner og mandariner(eller en pose pomeranskrydder)

1. Varm opp sukker og halvparten av vinen. La det koke til sukkeret har smeltet. Ha over ressten av vinen, konjakk og portvin. La det varmes opp til max 60 grader(ellers forsvinner alkoholen). Tilsett krydder, mandarin og appelsinbåter. La det kjølne før servering.

Lover at denne gir og luker juuulesteming.

Har du ikke smakt pepperkaker med blåmuggost. Må du prøve det! Et must.
Happy Thanksgiving.

Fruktkake med nøtter og sjokolade

Saftig fruktkake med nøtter og sjokolade. Perfekt å servere i juletider. Pynt kaken med et fint bånd og gled en god nabo eller vennine. Denne er fin å fryse ned også. Jeg bruker å bake masse i november, å fylle fryseren opp med deilig julebakst. Kan jeg nyte desember og alt som hører til. God helg. 

Oppskirft Fruktkake med nøtter og sjokolade:
200 gram nøttemiks, jeg brukte pistaj,pekan,mandler og valnøtter.
300 gram tørket frukt, jeg brukte aprikos, tranebær, gule og svarte rosiner.
100 gram mørk sjokolade
100 gram appelsinjuice og skall fra 1 appelsin
150 gram smør
100 gram sukker
3 egg
200 gram mel
1 teskjee natron
3 spiseskjeer rømme. 

1. Grovhakk nøttene og det som trengs å kuttes av tørket frukt. Jeg kuttet aprikkosen i strimler.

2. Bland alt i en bolle sammen og hell over appelsinjuice. La det trekke seg godt inn i ca.1 time. Dette kan gjøre dagen før også.

3. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene.

4. Bland inn mel, natron og rømme.

5. Ha i frukt og nøtteblandingen tilslutt.

Bland godt.

6. Smør kakeformen med smør og dryss over mel. Vend opp ned. Dette gjør at det er enklere å få ut kaken. Ha i røren. Stek på 150 grader i 50 minutter.Pynt fruktkaken med et melisdryss. Er også fint å pynte med melisglasur.Ha fint bånd rundt som pynt. Inviter venner eller gi vekk deilig kake.Denne er fin å lage i god tid før jul, og fryse ned.God lørdag fine lesere.♥ 

Peanøtt konfekt

Det er allerede 15 november, halvveis til 1 Desember. Jeg har allerede begynt på julebakingen. Har mange gode oppskrifter jeg skal dele med dere. Først ut er en supergod peanøttkonfekt du lager på 1-2-3. Denne er kansende og god. Tips til alle som elsker peanøtter og sjokolade sammen. Pakk inn i fine esker med bånd. En perfekt julehilsen å gi til noen du er glad i.

Oppskrift peanøtt konfekt:
200 gram melkesjokolade eller mørksjokolade
200 gram peanøttsmør
50 gram melis
30 gram cornflakes
1 teskjee havsalt 

1. Smelt sjokolade og peanøttsmør over vannbad.

2. Vend inn melis når alt har stivnet. Stavmiks til en glastt røre.

3. Ha i cornflakes. Jeg stavmikset et par sekunder for å knuse opp de støre cornflakesene. 

4. Fordel i ønsket form. Jeg brukte en brødform, med bakepapir. Sett i kjøleskap, tar ca.1 time før det stivner. 

Konfekt på 1-2-3. Jeg synes denne er så kansende og god. Tips til alle som elsker peanøtter og sjokolade sammen.

Kutt i passe biter. Jeg hadde bitene i små konfektformer. Oppbevar kjølig, holdbarhet ca.2-3 uker. 

Legg i en fin boks eller eske med sløyfebånd. En hyggelig spiselig julehilsen til en du er glad i. God helg. I morgen kommer oppskrift på fruktkake til jul.

Julesnurrer med smak av appelsin og kanel

Nå er jeg endelig hjemme på juleferie hos mamma og pappa i Bergen. Hatt en utrolig travel desember måned på jobb. Deilig å endelig kunne senke skuldrene og nyte juleferie. I dag skal jeg friste dere med disse gode snurrene med smak av jul. Deigen kan kaldheves over natten. Supre å lage til alle julelunsjer og frokoster i Desember. God gjærbakst slår sjeldent feil.

Oppskrift ca. 10-12 Julesnurrer.

500 gram hvetemel + mel til utbaking

1.5 teskjee havsalt

2 teskjee malt kardemomme

1 dl sukker

25 g fersk gjær (søt type)

1 egg

3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)

75 g smør, romtemperert og i biter

Zest(skall) fra en en appelsin

Egg til pensling

Malt kanel, sukker og mykt smør til fyll

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.

2. Tilsett deretter egget.

3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.

4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.

5. Ha plast over bollen, og la den heve til neste dag i kjøleskapet. Du kan også la deigen kaldheve i brødformen.

1. Ferdig hevet bolledeig. Du trenger selvsagt ikke å kaldheve.

2. Ha mel på kjøkkenbenken, å kjevle ut deigen.

3. Riv appelsinen med et zestjern, eller en rasper.

4. Kjevl deigen ut til en stor rektangel. Ha på godt med mykt smør, appelsin, kanel og sukker på halvparten av deigen. Brett den andre halvsiden over.

5. Del deigen i strimler ca. 3-4 cm i bredden. Lag knuter. Denne filmen kan hjelpe. http://www.youtube.com/watch?v=kfukCv9F368

6. Legg på bakepapir og la dem etterheve i ca. 30 min.

7. Pensle med egg. Stek på 200 grader i 10-15 min. De skal være gyldene på toppen.

La dem avkjøle på rist før du serverer.

Deilige julesnurrer som er perfekte å servere til brunsj og julefrokost.

Fin mandag til alle,

Love IV.

Hjemmelaget smulteringer til jul

Enda en juleklassiker å dele med dere. Smultringer, disse herlige kakene må dere lage til jul. Oppskriften er enkel, alle får dette til. Bak sammen med familie, eller en venn. En som baker ut, og en som koker. En koselig ting å gjøre sammen i førjulstiden. Oppskriften er hentet fra Krem.no. En oppskrift jeg kommer til å bruke i mange år framover. 

Grethes smulteringer ca. 50-70 stykker:
2 egg
150 gramsukker
1.5 dl fløte
1/2beger seterrømme
1 teskjee bakepulver
1 teskjee hornsalt
350- 400gram hvetemel + mel til utbaking
Natursmult(finnes i frysedisken)

Smultring utsikker(fåes kjøpt på Jernia til 25-30 kr)
Smultringrøren lager du kvelden før. Jeg har desverre ikke bilder av prosessen, siden det var sent på kveld = dårlige kamerabilder. Uansett forklarer så godt jeg kan uten.

1. Pisk eggedois av egg og sukker. For å sjekke at eggedosisen er klar, skal du kunne skrive " ole" med røren.
2. Pisk kremfløten og seterrømme til krem.
3. Bland eggedosis og kremblandingen sammen.
4. Bland hvetemel, bakepulver og hornsalt sammen i en bolle. Sikt det inn med det andre. Deigen skal være litt klissete. Ha plast over bollen og la den ligge i kjøleskapet natten over.
5. Ta ut litt av deig av gangen.Ha mel på kjøkkenbenken, og kjevle ut deigen til 2-3 cm tykkelse.

6. Trykk ut med smultering utsikkeren.

7. Legg dem på bakepapir. Jeg laget alle mine klare på bakepapir, før jeg kokte opp smulten.

8. Kok opp smulten til 180 grader. Bruk enten et termometer, eller dypp en loff/potetbit nedi, flyter den opp. Da er smulten klar. Husk å aldri forlate kjelen når du koker matfett. Om gryten skulle ta fyr, ha en kjelelokk i nærheten og legg over. Bruk aldri vann!. Jeg brukter også natursmult. det finner du i frysedisken. Vanlig matfett, gir bismak.

Dypp ca. 4 stk om gangen. Snu dem med engang, slik at de ikke sprekker. La dem koke til de er gyldende, snu underveis.

9. Bruk en pinne for å ta den opp. Jeg brukte skafte på en tresleiv.

10. La dem renne av på papir.

Pakk inn i cellofan og gi vekk som gaver. Ingeting slår hjemmelaget spiselige gaver. Disse smultringene er himmelske.

Pakk dem i poser og frys ned. Varmes opp i ovnen når du trenger dem. Ellers så kan de tines på kjøkkenbenken. Da har du alltid ferske smultringer.

Lag smultringer denne uken. Dette er noe alle får til :) Lykke til!

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Oldemors krumkaker

Krumkaker er en av våre juleklassikkere. Vakre og sprøe kaker, som er supergode å fylle med multekrem, eller iskrem. I dag har jeg laget oldemors Torbjørgs krumkakeoppskrift. Røren lager du kvelden før, så kan du steke nydelige kaker neste morgen.

Oldemors krumkaker ca. 20-25 stk:
125 gram smeltet smør
125 gram sukker
125 gram  hvetemel
125 gram potetemel
4 egg
1.5 - 2 dl vann

1. Egg og sukker vispes til eggedosis.
2. Tilsett avkjølt smør.
3. Sikt inn hvetemel.
4. Tilsett vannet.
5. La røren stå i kjøleskapet over natten.
6. Ferdig krumkakerøre. Om røren er for tykk kan du spe den ut med litt vann før du begynner å steke. Her må en prøve seg fram. Ha ca 2 spiseskjeer røre i jernet og press det hardt sammen for å få tynne og sprø kaker.

7. Jeg bruker elektrisk krumkakejern. Stek til en gyldenfarge, og rull dem med en krumkakeruller. Du kan ogsåsett ned i glass(da får du små skåler) eller med en pinne. Steker du krumkakene brune, sprekker de. De må være gyldene og rulles med engang.

8. Avkjøl på rist. Oppbevares i en lufttett kakeboks.

Serveringstips. Fyll dem med multekrem eller iskrem. En fin dessert i juleselskapene.

Håper det smaker,

Husk å stemme på meg til vixen blogawards. Du kan stemme hver 12.time. Tusen takk til alle som har stemt også. Blir så glad om dere har lyst å stemme på meg! STEM  http://vixen.no/category/vba-2013-2/arets-matblogger/ 

Julens pepperkakeoppskrift

Pepperkaker er min absolutte favoritt julekake. På denne solfylte søndagen, tenkte jeg å dele denne gode oppskriften. Deigen holder lenge i kjøleskapet. Lag i dag, og ta fram når den skal brukes. Hjemme hos oss, var det alltid pappa som laget pepperkakedeig og bakte med meg og mine søstre. Fine barndomsminner. I år gleder jeg meg spesielt mye til Jul. Mamma og pappa, og søstrene mine bor i Israel. Skal bli ekstra koselig å feire jul i år. Lykke.

Spis naturelle eller pynt med royal icing. Til de voksende er det godt å spise naturelle med blåmuggost. Oppskrift kommer til uken. Lykke til! :)

Julens pepperkakeoppskrift:

1 dl sirup( jeg brukte halvparten av lys og mørk)

150 gram sukker

150 gram smør

1 dl fløte

400 gram mel

1 teskjee nellik

1 teskjee kardemomme

1 teskjee ingefær

1 teskjee pepper

4 teskjeer kanel

1 teskjee bakepulver

1. Bland sirup, smør og sukker i en kjele. Rør til en flytende masse og sukkeret har smeltet.

2. Avkjøl blandingen.

3. Rør inn fløten.

4. Bland sammen mel, krydder og bakepulver.

Rør alt godt sammen.

5. Vend inn melblandingen inn siurpsblandingen. Bland til du får en fin deig.

6. Ha deigen i en bolle dekket med plast. Deigen er litt glissete, da er det lettere å få den ut neste dag. La den hvile over natten i kjøleskapet.

7. Neste dag, kan du bake ut deilige pepperkaker. Ha mel på kjøkkenbenken og kjevle ut en tynn deig.

Jeg laget snøfnugg.

Er selvføgelig lov å prøvesmake deigen, mmm.

8. Stek på 180 grader i ca. 10 min. De skal være brun gyldende.

9. Spis dem Naturelle, eller pynt med royal icing.

Oppskrift royal icing:

1 eggehvite

1 skvett sitronsaft

ca. 190 gram melis.

1. Stivpisk eggehviten. Tilsett en skvett sitronsaft. Sikt inn melisen. Icingen er ferdig om ring-merkene etter vispene ikke forsvinner når du tar ut vispene

2. Ha icingen i en sprøytepose og klipp et lite hull. Deretter er det bare å kjøre på med dekorasjoner.

10. Jeg brukte jule strøssel fra wilton. Søte små julekuler. Dryss over strøssel, og snu pepperkaken etterpå. Deretter kan du brukte det på nytt etterpå, og unngå strøssel over hele gulvet.

Vakre og julete snøfnugg. Noe alle kommer til å like.

Pakk inn i cellofan, og gi en ekstra fin pepperkake til noen du er glad i.

Pepperkaker og iskald melk, er supergodt sammen. Min favoritt.

Deigen holder lenge. Lag en stor deig, og ha i kjøleskapet.

Ønsker alle en flott søndag,

IV.

Hjemmelaget Kokosboller

Kokosboller er utrolig godt. Dette er en enkel og fin oppskrift alle får til. Trenger ikke å kjøpe, når du kan lage minst like gode selv. En ny sort til julebesøket i år? Disse kommer til å forsvinne i en fei.

Kokosboller ca. 10 store.

4 eggehviter

4 gelantinplater

4 spiseskjeersukker

2 ts vaniljesukker

10 mariekjeks

200- 250 gram, 70% mørk sjokolade, eller annen sjokolade

kokos til pynt

1. Legg gelantinplatene i vann. Skill eggene, og ha eggehvitene i en bolle. (Eggeplommene kan brukes til julebaksten) Begynn å pisk marengs med en spiseskjee sukker. Når den begynner å skumme, tilsett resten av sukkeret. En spiseskjee om gangen. Ha vaniljesukkeret i tilslutt.

2. Klem vannet ut av gelantinplatene, smelt dem på lav varme sammen med fire spiseskjeer vann. Jeg hadde mine kokeplater på 2.

3.Når gelantinen er ferdig smeltet. tilsett den i marengensen. La den den renne i en tynn stråle mens du pisker samtidig. Pisk til alt er godt blandet.

4. Ha marengsen i en sprøytepose med tipp, og sprøyt ut topper. Jeg bruker å sette sprøyteposen i en dyp kopp, og fylle med marengs. Unngår du å søle.

5. Sett i kjøleskapet i minst en time, til de er stivnet.

6. Varm sjokolade i vannbad. Har du mer sjokolade til overs, kan du lage varmsjokolade etterpå.Hold på kanten av mariekjeksen, mens du bruker en spiseskjee til å renne sjokolade over. Siden jeg var aleine på kjøkkenet var det litt vanskelig å ta bilde av. La dem stivne litt, før du vender dem i en skål av kokos. Dette er litt klissete. Sett dem i kjøleskapet til sjokoladen er ferdig stivnet.

Deilige kokosboller. Kan love at disse smaker godt. Yummy.

Ha en herlig helg. På søndag kommer pepperkake oppskrift :)

IV.

Varm sjokolade på pinne

Varm sjokolade, er perfekt nå som kalde vinterkvelder kommer. Det er ekstra koselige å røre ut varm sjokolade i melk, som en har laget selv. Disse laget jeg til jul i fjord. På julaften koste vi oss med varm sjokolade, julesugerør og mini marshmallows. Varmende kos på fine desemberdager. Lag til deg selv, eller gi bort. En hyggelig desembergave :) Disse har lang holdbarhet.

Oppskrift varm sjokolade, ca 15 stk:

Konfektform, eller annen ønsket form. Min er fra Kitchen.

300 gram sjokolade, jeg brukte 70%. (mengde varierer også på hvilken type former du har, prøv deg fram)

Pinner(kjøpte mine på panduro

1. Smelt halvparten av sjokoladen over vannbad. Tilsett resten av sjokoladen og bland godt sammen.

2. Jeg tar sjokoladen i sprøytepose, for å unngå søl. Fyll formene.

3. Sett i kjøleskapet, etter ca. 5-10 min. Når sjokoladen har begynt å stivne, sett i pinnene. Slik at de står stødig.

4. La dem stå i kjøleskapet til sjokoladen er stiv.

5. Ta dem ut av formene. Pakk inn i cellofan, eller annen ønsket forpakning.

Fine sjokolade på pinner.

Tips til julegave. Kjøp en fin kopp, legg i sjokolade på pinne og noen søte mini marshmallows. Kanskje et julesugerør også? En søt desember/julegave. Jeg gav selv en kopp til min vennine. Fin oppmuntring i siste eksameninnspurt før jul.

10 dager til 1 desember. Jeg gleder meg :) Gjør du?

Love IV.

Julekarameller

Julekaramellene har allerede kommet i hus. Disse kan du lage i forveien, å pakke inn i cellofan. Gi bort til venner og familie i julegave. Hjemmelaget spiselige gaver er jo superkoselig å få.

Karameller er enkle å lage, om du har et sukkertermometer(99 kr på Clash Ohlson), eller digital termomenter(Slikkepott termometer 149 kr på Kitchen). Du kan fint også bruke "kuleprøven", når du ser massen begynner å bli karamellfarget.  Da tar du en spiseskjee med karamellmassen i et glass kaldt vann, og om du kan forme massen til en kule er karamellen ferdig. For passe harde karameller koker du til 120 grader. Ønsker du dem litt hardere, koker du litt over. Jeg kokte til 122. Oppskriften er hentet fra flinke Krem.no. Ta en titt innom bloggen hennes for fine oppskrifter.

Oppskrift Julekarameller:

3 dl fløte

250 gram sukker

60 gram meierismør

100 gram lys sirup

1. Bland alt sammen i en kjele. Kok på middelsvarme. Tar ca. 20 min.

2. Jeg bruker digitalt slikkepott termometer fra kitchen. Kok til massen er 120 grader, eller 122 grader om du ønsker litt hardere karameller. Pass på mot slutten, da stiger temperaturen raskt. En ting som også er viktig, er å ikke røre opp etter kantene, da danner det seg sukkerkrystaller, som gjør at karamellen sukrer seg. Krystallene blir tatt med når du skal helle karamellen over i form. Derfor er det lurt å ha en pensel i et glass vann, og pensle kantene underveis.

Når massen er klar, heller du den over på bakepair, eller silikonmatte.

3. Jeg bruker disse tre redskapene. En silikonmatte, palett og en cutter. Slik at alle bitene blir ca. like store. Bruker du silikonform, pass på å ikke skjære i matten, men bare danne mønsteret.

4. Bre massen utover. Sett i kjøleskapet i ca. 5 min, til massen har blitt litt stiv.

5. Kutt ønsket mønster, jeg kuttet firkanter. La dem stå i kjøleskapet i ca. 5-10 min. Før du kutter i biter.

6. Klipp cellofanppir i firkanter. Du kan også bruke mellomleggspapir. Pakk inn fine julekarameller. Søstrene Grene selger blandt annet billig cellofanruller, julebånd, silkebånd osv. Fint til innpakking.

Smakfulle julekarameller. Du kan også prøve å smaktilsette med f.eks vanilje, kanel, sjokolade.

Pakk inn i gaveposer. Disse er fra Wilton.

Lykke til! Alle juleoppskrifter ligger under kategori "Jul". Kommer mange fine oppskrifter der, i nærmeste framtid.

IV.

Kokosbomber

Julens første oppskrift kommer i dag. Nemlig disse smakfulle kokosbomene. Jeg kjøpte kokosmel for en stund siden, da jeg kom over denne oppskriften fra KK, så jeg muligheten til å bruke det opp. Hjemmelaget konfekt og gaver er en flott og personlig gave å gi vekk i jule og vertinnegaver. Kokos og sjokolade sammen er en deilig kombinasjon.

Oppskrift kokosbomber ca.24 stk:

200 gram kokosmel

200 gram kondensert melk

50 gram melis

2 teskjeer vaniljesukker

350 gram mørk kvalitetsjokolade. Jeg brukte Valrhona.

1. Bland sammen kokosmel og kondesert melk.

2. Rør inn melis og vaniljesukker.

Til du får en ganske fast masse.

3. Du kan ente trykke deigen ned med en palett i form. Eller forme kuler/barer med hendene. La massen hvile i kjøleskapet over natten.

4. Neste dag skjærer du i ruter, eller i ønsket størrelse.

5. Hakk og smelt sjokoladen over vannbad. Ta sjokoladen av platen, og dypp kokosrutene nede. Jeg bruker å ha rutene på en gaffel, og renne sjokolade over med en skje, til alt er dekket. Bruk en silikonmatte og legg rutene på. Du kan også bruke en rist. Det gjør ikke noe at de renner utenfor, når sjokoladen stivner, kan du finskjære. Dryss deretter over kokos, og la dem stivne i kjøleskapet.

Finskjær runt kantene, og nyt.

Disse er fine og gi i vertinnegaver, eller som julegaver. Mektige og deilige kokosbomber.

Pakk i fine gaveesker og gi vekk.

Lykke til og happy fathers day :)

Love IV.

, Oslo

http://bloggfiler.no/foodbyvictoria.blogg.no/images/1481578-10-1409922165296.jpg
hits