Lukus boller til helgen, slår ikke feil. Det var bringebær på tilbud, og jeg har lenge hatt lyst til å prøve denne kombinasjonen i boller. Resultatet ble himmelsk! Deilig hvit sjokolade fra Belgia, sammen med syrlige bringebær. Yum. Det er helg og lov til å unne seg litt ekstra luksus. Oppskriften er min favoritt bolledeig fra Åpent bakeri. Del oppskriften i to og lag halve med bringebær og hvitsjokolade, og andre halvdel med kanelsnurrer. Eller hveteboller. Inviter venner på bollefest i helgen :)
Bringebærboller med hvit sjokolade i form: ca. 1 form(halve oppskriften). Lag en langpanne, eller del deigen i to og lag kanelsnurrer/hveteboller.
1 kg hvetemel + mel til utbaking.
3 ts havsalt
4 ts malt kardemomme
2 dl sukker
50 g fersk gjær (søt type)
1 egg
6 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
150 g smør, romtemperert og i biter
120 gram ferske bringebær
100 gram hvit sjokolade
Egg til pensling
1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett deretter egget.
3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.
4. Tilsett smøret i terninger. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før. La den elte i ca. 10 minutter til.
Deigen skal være glatt og smidig. Ha plast/kjøkkenhåndkle over å la den heve i 1 time. Deigen skal være dobbelt størrelse.
5. Ha deigen ut på en melete bord. Denne deigen er utrolig lett å jobbe med. Luftig og god. Ha godt med mel til utbakingen.
6. Kjevl deigen ut til en stor rektangel. Ha på godt med mykt smør. Dryss bringebær og hvit sjokolade over.
Yumminess!!! Her er det lov å ta seg en liten smakebit.
7. Rull den til en pølse og skjær i 2-3 cm skiver.
8. Legg ni boller i en firkanten form. Eller i en liten langpanne, eller rund kakeform. Mange ideer her.
La dem etterheve i 30 min på kjøkkenbenken. Sett oven på 200 grader i mellomtiden.
9. Penlse med egg. Ha over litt perlesukker, om du har liggende. Stek på 200 grader i 30-40 min. Du skal ha en god farge på toppen. Ha over folie, om du ser at den begynner å bli brent. Boller som er rå, er ikke godt.
Avkjøl i form, ha deretter over på rist.
Deilig gjærbakst.
Server med en kopp kaffe, eller et glass kaldt melk. Mmm, det beste som finnes. Ingenting slår fersk gjærbakst, spør du meg.
Bruk gjerne andre bær som solbær og bjørnebær. Revet eple og pære er også kjempegodt. Oppskrift på eplesnurrer finner du her http://foodbyvictoria.com/2013/09/06/eplesnurrer/.
Bryt bollen i biter.
Bak boller, det er helg :)
IV.